Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U nas takich problemów nie ma po bydło jeźdzą nawet i po 200 km. Tylko wtedy czekasz max z 3 dni .  A jak jesteś już stałym dostawca to i nawet po 1 sztukę przyjadą tylko po trasie jak sobie ustwią 

Opublikowano

To 50 gr wyższa cena niż mi za zdrową zaproponował. 

@zkordalski był czas, że Glinkom woziłem do wioski obok.Mieli skup. Jak teraz sobie przypomnę ile krowy ważyły a ile teraz ważą jak sprzedawałem to zatłukłbym na miescu.

Opublikowano
9 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

Jak liczysz WBC też od wagi byka odejmujesz 6% skitki i wtedy liczysz wybicie. A wybicie LM jest od 60 do nawet 64%.

dlaczego od wbc przejmujesz też 6%?

jeśli wybicie liczą ż wagi bezpośrednio przed ubojem do pouboju..to przez drogę choćby to było 200-300km stracą aż 6%...na byku 800 kg to prawie 50kg.. chyba trochę sporo?

Opublikowano

najlepiej jest jak ważą na zakładzie przed ubojem wtedy nie trzeba odliczać sokołów waży przed ubojem a pini już nie waży  jeden byk straci 40 kilo drugi 30 najlepiej jest jak ważą przed ubojem

Opublikowano
4 minuty temu, paw11 napisał:

najlepiej jest jak ważą na zakładzie przed ubojem wtedy nie trzeba odliczać sokołów waży przed ubojem a pini już nie waży  jeden byk straci 40 kilo drugi 30 najlepiej jest jak ważą przed ubojem

ja myślę że jak jest możliwość to warto i w domu zwazyc.. bo  na zakładzie jak Cię nie ma to zwaza jak chca

Opublikowano

na tak w domu zważysz i jak na zakładzie zważą to wiesz ile stracił i wtedy liczysz wybicie ale tak jak pisałem wcześniej jeden straci mniej jeden więcej  i już jest inne wybicie

Opublikowano

@bobienko kilka lat do tyłu dzwoniłem do Sokołowa miał przyjechać ale jeszcze nie dotarł 😀

@JarekBazydlo nie chciał, jeszcze chciał obniżyć cenę jak zobaczył wagę byka przeliczył i mówił że może nie przekroczy 500kg po wybiciu .Był bardzo długi często stał na chodniku . Zmierzyłem go to miał 227cm -933kg a miał więcej, a ten drugi 219cm-842kg a miał mniej .

Opublikowano
3 minuty temu, Azor07 napisał:

@bobienko kilka lat do tyłu dzwoniłem do Sokołowa miał przyjechać ale jeszcze nie dotarł 😀

@JarekBazydlo nie chciał, jeszcze chciał obniżyć cenę jak zobaczył wagę byka przeliczył i mówił że może nie przekroczy 500kg po wybiciu .Był bardzo długi często stał na chodniku . Zmierzyłem go to miał 227cm -933kg a miał więcej, a ten drugi 219cm-842kg a miał mniej .

Raczej grubo przekroczył 500😆

Opublikowano
13 minut temu, Azor07 napisał:

ciekawe czy tylko Sokołów ma takie durne wymysły ?

W sokołowie -6% jak przekroczy 510

Ktoś pisał ze w jaķimś zakładzie przy 480 odcinka

A w większości zakładów toraczej nie patrzą na to.

niedawno z takim chłopaczkiem z ubojni gadałem to mówił że bili belga 980kg to dał równe 700kg miesa

Opublikowano

Ciekawe po ile poszedł......Ja znam osobiscie przypadek gdzie krowa jak dobrze pamiętam Hereford ważyła 780  kg.Ale łójem była tak pokryta że ostrze noża 5 nie dostawało  się do  mięsa......

Opublikowano
6 minut temu, Baks00 napisał:

Ciekawe po ile poszedł......Ja znam osobiscie przypadek gdzie krowa jak dobrze pamiętam Hereford ważyła 780  kg.Ale łójem była tak pokryta że ostrze noża 5 nie dostawało  się do  mięsa......

To kiedyś mój wójek na córki wesele jałówkę pasł 😆a potem dwukółkę łoju do lasu powiózł

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v