Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
50 minut temu, ws71 napisał:

Kolego ten przykład to forma żartu,spróbuj to bardzo szybko wrócisz na ziemię

popieram kolege w całej rozciągłości. Jacob ja kupie od ciebie mięso ze świni ale wszystko  musisz mieć legalnie. Ciekawe ile mi kg sprzedasz?????

Po prostu w polsce  jest niewolnictwo rolnika  musisz sprzedać ubojni za 3, 5zł bo jak sprzedasz sąsiadowi mieso lub kiełbaskę za 10 zł to 2 lata wiezienia wychaczysz.

Opublikowano
4 godziny temu, withanight napisał:

Ale chodzi mi o to , że ponoć był jakiś rolnik u którego wykryto Asf i opowiadał jakieś głupoty , prawda to?

Ta oglądałem wybito mu swinie jeszcze im pomagał odszkodowania nie dostał bo maciora jak padła to nie zgłosił wet a miał obowiązek bo był w strefie nawet drzwi do stodoły chcieli mu spalić ale sąsiedzi się nie zgodzili ;)

Opublikowano
2 godziny temu, staszek131415 napisał:

Ta oglądałem wybito mu swinie jeszcze im pomagał odszkodowania nie dostał bo maciora jak padła to nie zgłosił wet a miał obowiązek bo był w strefie nawet drzwi do stodoły chcieli mu spalić ale sąsiedzi się nie zgodzili ;)

ooo widzę, że w temacie jesteś , zboże mu chcieli zabrać , coś tam własnie z drzwiami było . Na jakiej podstawie bo nie bardzo rozumiem?

Opublikowano
11 godzin temu, tyran3 napisał:

popieram kolege w całej rozciągłości. Jacob ja kupie od ciebie mięso ze świni ale wszystko  musisz mieć legalnie. Ciekawe ile mi kg sprzedasz?????

Po prostu w polsce  jest niewolnictwo rolnika  musisz sprzedać ubojni za 3, 5zł bo jak sprzedasz sąsiadowi mieso lub kiełbaskę za 10 zł to 2 lata wiezienia wychaczysz.

Panowie ja tylko napisałem, że tak ustawa tylko funkcjonuje, a co i jak nie wiem bo z niej nie korzystam i jakie trzeba spełnić warunki.

Opublikowano
1 godzinę temu, withanight napisał:

ooo widzę, że w temacie jesteś , zboże mu chcieli zabrać , coś tam własnie z drzwiami było . Na jakiej podstawie bo nie bardzo rozumiem?

Zapewne chodzi o to że w razie wykrycia ASF w gospodarstwie drewniane elementy wyposażenia np. wygrodzenia itd., ogólnie drewno

uznawane jest za element trudno dezynfekowalny w 100% i idzie na stos. tak mówiły u nas służby weterynaryjne

Opublikowano

Kretyni jedni . Lasy niech palą , bo tam dziki i ASF siedzi . U nas nawet weterynarze mądrzeją i chodzić w kontrolach nie chcą , bo nie chcą kąsać ręki która ich żywi .

Opublikowano

ja jestem ciekaw co weterynarze bedą robić jak świnie wybiją albo ludzie sami po likwidują. Duze gospodarstwa mają zeotechników na pensji a nie weterynarzy którzy pogupieli z cenami za wizyte 50- 100 zł i dwa razy zawsze przyjerzdza wiec 100- 200 zł  za leczenia czego kolwiek,a nieraz trzeba wołać weta jeszcze raz wiec 200- 400 zł kasuje np. od maciory co miała problemy z porodem skasował 260 zła maciora w skupie 400 zł  albo ostatnio leczył mi cielaki i w sumie za jednego skasował 400 zł a cielak kosztował 900 zł wiec gdzie tu sens leczyć????? a najlepsze ze leczył i jeszcze dwa zdechły.

zresztą ogólnie weterynarze to sie tacy zrobili pazerni na kase ze szok ostatnio odrobaczałem bydło preparatem bodajrze binetkin( dokładnie nie pamietam nazwy a butelki nie  mam przy sobie) butelka 50 zł i odrobaczasz nią 10 zarłaków 200 kg 2x ( 20 szczepień)  a weterynarz brał mi od jednej sztuki 150 zł za jedna wizyte( 300 zł za zwierzaka) . Wiec kuźwa jak to jest ze lek za 50 zł a ten łapciuch bierze 3000 zł za usługe

Opublikowano
8 godzin temu, tyran3 napisał:

ja jestem ciekaw co weterynarze bedą robić jak świnie wybiją albo ludzie sami po likwidują. Duze gospodarstwa mają zeotechników na pensji a nie weterynarzy którzy pogupieli z cenami za wizyte 50- 100 zł i dwa razy zawsze przyjerzdza wiec 100- 200 zł  za leczenia czego kolwiek,a nieraz trzeba wołać weta jeszcze raz wiec 200- 400 zł kasuje np. od maciory co miała problemy z porodem skasował 260 zła maciora w skupie 400 zł  albo ostatnio leczył mi cielaki i w sumie za jednego skasował 400 zł a cielak kosztował 900 zł wiec gdzie tu sens leczyć????? a najlepsze ze leczył i jeszcze dwa zdechły.

zresztą ogólnie weterynarze to sie tacy zrobili pazerni na kase ze szok ostatnio odrobaczałem bydło preparatem bodajrze binetkin( dokładnie nie pamietam nazwy a butelki nie  mam przy sobie) butelka 50 zł i odrobaczasz nią 10 zarłaków 200 kg 2x ( 20 szczepień)  a weterynarz brał mi od jednej sztuki 150 zł za jedna wizyte( 300 zł za zwierzaka) . Wiec kuźwa jak to jest ze lek za 50 zł a ten łapciuch bierze 3000 zł za usługe

Podpisy. Bo on studia skończył to "mondżejszy" jest.

Opublikowano
19 godzin temu, withanight napisał:

Zboża to mu nie chcieli zbrac tylko zutylizowali i jeszcze im pomagał w nagrodę nie dostanie ani grosza odszkodowania a na takiej podstawie że ta maciora padła na asf a po ubiciu pozostałych sztuk u pięciu wykryto wirusa B|

9 godzin temu, zetorki12 napisał:

Kretyni jedni . Lasy niech palą , bo tam dziki i ASF siedzi . U nas nawet weterynarze mądrzeją i chodzić w kontrolach nie chcą , bo nie chcą kąsać ręki która ich żywi .

Oni akurat ekstra kasę za to wezmą bo na walkę zASF KASA MUSI BYĆ ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v