Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
39 minut temu, Y635 napisał:

Ja jak sprzedaje świnie to najpierw sam sie waże na swojej wadze łazienkowej a potem waże sie na wadze samochodu który przyjezdza po świnie różnica to +-1kg więc nie jest tak źle

ale potem zważ się razem z tucznikami to zobaczysz różnice  jezeli gość tnie na wadze, choć nie dokonca bo waga elektroniczna ma to do siebie( jezeli ktoś chce oszukać) ze zapamietuje twoja wage i wejdziesz na wage przed załadunkiem masz 90 kg potem wejdą tuczniki np. 10 po sto kilo i zamiast 1000 kg pokaze 950 kg i potem jak ty wejdziesz ponownie to dalej bedziesz miał 90kg. To właśnie jest "magia" wag elektronicznych. Jak nie masz swojej wagi albo dostepu do jakieś wagi ogólnej to waga kupujacego zawsze jest trefna. Tylko u jednego 1kg na tuczniku a u innego 5-6 kg

a u bydła  są agenci co nawet 100 kg kroją a 50 kg to standard u 80 % kupujacych. a jak ktoś nie kroji  to ma słabe cenny.

Koledzy cudów niema albo słaba cena albo krojenie innaczej handlarze by sie tak niedorabiali w tak krótkim tempie

Opublikowano

No w to z zapamiętywaniem przez wagę , co waży to już nie uwierzę . Skąd taka waga wie że waży człowieka , a nie tucznika i jak wpada na pomysł żeby odjąć parę kilo ? Chłopie to się kupy nie trzyma , a jedynie nadaje się do krainy baśni .:D:D

Opublikowano
10 godzin temu, PRZMAS19821982 napisał:

kujawsko pomorskie

A bliżej większej miejscowości bo kujawsko pomorski to wiekości Holandii

Opublikowano
45 minut temu, zetorki12 napisał:

No w to z zapamiętywaniem przez wagę , co waży to już nie uwierzę . Skąd taka waga wie że waży człowieka , a nie tucznika i jak wpada na pomysł żeby odjąć parę kilo ? Chłopie to się kupy nie trzyma , a jedynie nadaje się do krainy baśni .:D:D

Elektroniczną wagę możesz ustawić tak aby zaczęła przekłamywać wagę np pow 150kg i wtedy do 150 pokazuje idealnie a powyżej rżnie 4-5% ,pod mechaniczne ładowalo się pompowane dętki i wagę do 120 pokazywało dokładnie a jak załadowałeś 5 tuczników potrafiło orżnąć do 50kg jak ktoś był pazerny,do tego dochodziły wszelakiego rodzaju magnesy,z elektronikami jest ten problem że nie mając w pobliżu legalizowanej wagi i grożby jej użycia kupujący może oszukiwać do woli i go nie złapiesz , witamy w krainie uczciwych pośrednikówxD9_9

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem że może ciąć coraz więcej przy coraz większej wadze , ale to z zapamiętywaniem czyjejś wagi to jakiś bezsens .

Z tą dętką to też mi się nie widzi , bo nacisk na dętkę będzie chyba zawsze taki sam . Czyli będzie urywać zawsze tyle samo .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
1 godzinę temu, zetorki12 napisał:

kolego wchodzisz na wage gość pilotem w kieszeni klika i waga uznaje twoją wage np. 90 kg jako tare i "zapamietuje" potem wchodzą tuczniki masz wage tuczników nastepnie wchodzisz ty na wage spowrotem  razem z tucznikami gość klika pilotem w kieszeni i do wagi tuczników dodaje twoja wage na początku jaka miałeś jako tare ( 90 kg)i wszystko sie zgadza.

niewierzysz twoja sprawa ale tak własnie dyma sie rolników którzy maja mode wchodzić na wage ze zwierzętami

Opublikowano (edytowane)

No to nie waga zapamiętuje , tylko gość się bawi rączkami w kieszeni :D.

No dobra , wszyscy wiedzą jak się oszukuje . Może lepiej jakieś porady jak się nie dać oszukać ? Tylko opcja swojej wagi , czy można inaczej ?

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
1 minutę temu, zetorki12 napisał:

No to nie waga zapamiętuje , tylko gość się bawi rączkami w kieszeni :D.

no to wyraziłem sie może nieprecyzyjnie chciałem tylko pokazać jak sie oszukuje na elektronicznych wagach nawet jak wchodzisz Ty osobiscie na wage przed załadunkiem i razem ze zwierzakami. oszustwo na elektronicznej wadze jest dziecinie proste i jak niemasz swojej wagi lub blisko ogónej to zawsze zostaniesz oszukany  chocbyś niewiem co robił

Opublikowano
10 minut temu, tyran3 napisał:

kolego wchodzisz na wage gość pilotem w kieszeni klika i waga uznaje twoją wage np. 90 kg jako tare i "zapamietuje" potem wchodzą tuczniki masz wage tuczników nastepnie wchodzisz ty na wage spowrotem  razem z tucznikami gość klika pilotem w kieszeni i do wagi tuczników dodaje twoja wage na początku jaka miałeś jako tare ( 90 kg)i wszystko sie zgadza.

niewierzysz twoja sprawa ale tak własnie dyma sie rolników którzy maja mode wchodzić na wage ze zwierzętami

Jeżeli ta waga by była tarą to po zejściu gościa z wagi, pokazywała by -90

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, zetorki12 napisał:

Zawsze ? Wszyscy bez wyjątku to oszuści ?

oczywiście ze nie ale skąd masz wiedzieć ze ten jest udciwy????? przewaznie ci udciwi maja niskie ceny  cudów poprostu niema i tyle.dlatego musisz mieć w gospodarstwie swoja wage albo dostęp blisko do innej wagi niz handlarza.

p.s. Mirosław jakby waga była uciwie ustawiona to było by tak  mówisz, ale  idzie tak ustawić ze niepokaze minusa do tego zaniza % od pewnej wagi jak pisał ws71 waga elektroniczna dla handlarza to jak klocki do przedszkolaka wszystko znią zrobi

Edytowane przez tyran3
Opublikowano

Ja mam prosty sposób ,500 m ode mnie jest punkt skupu złomu,jak przyjedzie nowy odbiorca to robię to zawsze przed,a jak już stały to co jakiś czas jak mam czas.Ładuję 12 sz na kołówkę ,jadę sie zważyć,zostawiam te 12 szt na ganku przepędowym.Przyjedzie samochód to ważymy jak waga nie pasuje ,to wraca pusty i już wiecej nie ma co się tu pokazywać.Ważenie całego samochodu też gówno warte bo u sąsiada kiedyś przyjechali i ważyli się na złomie,potem zaczęliśmy świnie ładować a z samochodu cały czas cieknie,okazało sie że pod spodem miał płaski zbiornik na wodę z elektromagnesem,ważył samochód z wodą,a jadąc na załadunek spuszczał,tyle że tutaj było za blisko i woda nie zdążyła zlecieć.

Opublikowano

No wiem , ze oszustów cała masa jest wszędzie . Ale powiem że mam do czynienia trochę z dwoma handlarzami i wiem że nie mają potrzeby kombinacji z wagą . Nawet z ich słów wynika że takie oszustwa nie mają sensu , bo nie dość że ludzie się połapią szybko , to i nikt takiemu sprzedawać nie zechce . Żeby zarobić mają inne sposoby .

Opublikowano

Panowie powiem tak współpracuje z pośrednikiem od kilku lat, a od ponad roku mam swoją wagę. W sumie to pośrednik namówił mnie jej zakupu, bo jak stwierdził nikt teraz nie będzie miał pretensji o wagę tuczników. Tak że nie wszyscy pośrednicy to oszuści, ale macie rację większość tnie równo na wagach samochodowych.

Opublikowano

wystarczy kilka sztuk zaznaczyć markerem. Po zapytaniu handlarza czemu są zaznaczone odpowiedzieć że ważone. W tym momencie jest szansa że nie okantuje. Podstawa żeby w momencie wchodzenia świń na wagę kupujący nie miał pilota w ręku albo rąk w kieszeni. Zazwyczaj pilot 3-4 przyciskowy do różnych okantowań.

Kiedyś sprzedawałem kilka razy do jednego pośrednika. Jak zacząłem ważyć cały samochód na swojej legalizowanej to już nie chciał przyjeżdżać. Albo za 30-40 sztuk dawał mniej jak od drugiego za 3 sztuki.

Opublikowano
23 minuty temu, saszeta napisał:

Kiedyś sprzedawałem kilka razy do jednego pośrednika. Jak zacząłem ważyć cały samochód na swojej legalizowanej to już nie chciał przyjeżdżać. Albo za 30-40 sztuk dawał mniej jak od drugiego za 3 sztuki.

To tak jak u mojego wuja. Jak sobie kupil wage "przepedowa" - czy jak to sie zwie - to jego stały pośrednik zaczął dzwonić przyjadę jutro, pojutrze, za tydzień, teraz nie potrzebuje i na końcu już nigdy nie przyjechał. Także waga to cenny argument.

Opublikowano
3 godziny temu, tyran3 napisał:

a gdzie tak robią? widziałeś jak to wygląda?

Opublikowano
10 godzin temu, staszek131415 napisał:

A bliżej większej miejscowości bo kujawsko pomorski to wiekości Holandii

niedaleko Torunia

10 godzin temu, Piter72 napisał:

Macie już maty przed chlewnią?

Bo u nas każdy czeka na kontrolę i nic narazie nie robi.

ja juz kupilem maty i srodek do dezynfekcjii......jeszcze trzeba  porozkladac je

Opublikowano
16 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

ja mozna wiedziec z jakiej okolicy jestes????

Ok Świecia

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v