Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
nie potrafię pojąć jak w województwie gdzie hoduje się masę świń czyli Wielkopolsce ktoś pisze o cenie 4 zł netto obecnie? strach się pytać po ile były 4 tygodnie temu tam świnie. u mnie najtaniej były 4 zł a teraz 4,7-4,8
Opublikowano
Przed chwilą, turtojs napisał:

nie potrafię pojąć jak w województwie gdzie hoduje się masę świń czyli Wielkopolsce ktoś pisze o cenie 4 zł netto obecnie? strach się pytać po ile były 4 tygodnie temu tam świnie. u mnie najtaniej były 4 zł a teraz 4,7-4,8

powiem Ci po ile były,były miejsca gdzie płacono 3,4

a standardem było 3,6

Opublikowano
25 minut temu, turtojs napisał:

U mnie najtańsze były 4,40 cena 20 grosy tylko posła ale i spadków nie było

Opublikowano
44 minuty temu, kopin napisał:

powiem Ci po ile były,były miejsca gdzie płacono 3,4

a standardem było 3,6

3,5 zł brutto wujek sprzedawał ze 2 tyg temu. Fakt, że partia z 5-6 szt ale skupujacy mówili, że to nie ma znaczenia że mięsa w opór itd. Za to ceny w sklepach szły w górę bo żywca nie ma. Teraz jak żywiec jest i ceny skupu poszły w górę to w sklepach znowu w górę bo ceny na skupie poszły... kółko debilizmu.

• Like 1
Opublikowano

A tym czasem Agri rozwija tucz farmerski  lidl sprzedaje kurczaka Powolnego chowu B| świat się końcy

Opublikowano

koledzy ceny z tygodnia na tydzień sie zmieniają ja dwa tygodnie zgłaszałem grupie swinie cena podstawowa była 5,5 za E jak sprzedawałem w zeszły w piatek było juz 5,9 za E a teraz powyzej 6 zł.

Jednak ja i tak straciłem bo sokołów wprowadził nowe zasady wagowe  i i jakbym sprzedał sprzedał 2 tygodnie temu to cena była 5,50 przetrzymałem jeden tydzień( cena 5,9) i pare tuczników przeleciało na haku 96 kg  i sokołów potrącił mi od ceny podstawowej 15% i  na  koniec uczyniło 5,52  k**wa mać jak nie urok to szraczka!!!! To powinno być jakoś ustandaryzowane a nie ze kazdy zakład swoje rozliczenie wprowadza. Sokołów dwie klasy E wprowadził 58-59.9% to cena podstawowa jak 55-57.9% to juz potracnie 2 % a moje jeszcze na haku ich granice 96% przeleciało to jebli mnie jeszcze 15 %  wszystko aby  okraśc rolników!!!!!!

Opublikowano
1 godzinę temu, AdamRo napisał:

Cena za spędowe minimum 4,3-4,5 netto

Ferma 4,8-5 netto

Nie dawać się dymać

Tego ostatniego nie musiałeś pisać,bo jeszcze  to przeczytają nasze żony i jak posłuchają to będzie lament ;-)

Opublikowano
6 minut temu, tyran3 napisał:

koledzy ceny z tygodnia na tydzień sie zmieniają ja dwa tygodnie zgłaszałem grupie swinie cena podstawowa była 5,5 za E jak sprzedawałem w zeszły w piatek było juz 5,9 za E a teraz powyzej 6 zł.

Jednak ja i tak straciłem bo sokołów wprowadził nowe zasady wagowe  i i jakbym sprzedał sprzedał 2 tygodnie temu to cena była 5,50 przetrzymałem jeden tydzień( cena 5,9) i pare tuczników przeleciało na haku 96 kg  i sokołów potrącił mi od ceny podstawowej 15% i  na  koniec uczyniło 5,52  k**wa mać jak nie urok to szraczka!!!! To powinno być jakoś ustandaryzowane a nie ze kazdy zakład swoje rozliczenie wprowadza. Sokołów dwie klasy E wprowadził 58-59.9% to cena podstawowa jak 55-57.9% to juz potracnie 2 % a moje jeszcze na haku ich granice 96% przeleciało to jebli mnie jeszcze 15 %  wszystko aby  okraśc rolników!!!!!!

Są hodowcy , którzy zagrozili odejściem i są rozliczani według starych zasad,jeżeli dobrze kojarzę jesteś w grupie,czyli ktoś z szefostwa słabo negocjuje

Opublikowano
5 minut temu, ws71 napisał:

Są hodowcy , którzy zagrozili odejściem i są rozliczani według starych zasad,jeżeli dobrze kojarzę jesteś w grupie,czyli ktoś z szefostwa słabo negocjuje

Pewnie tak choć i tak wyszło mnie lepiej niż na zywom ale h...j mnie szczela bo zeby miec max kasy to sztuka niemoże miec mniej niż 58% miesności i wiecej jak 120 kg na zywom, wiec teraz musiałbym sprzedawać koty. a najlepsze jest to ze jak tucznik ma na haku 61( wieksze prosie) kg to masz 95% ceny bazowej a jak ma 97 kg to 85% . To jest po to zrobione zeby ludzie swiń nieprzytrzymyali jak ceny niskie, bo dziś jak  masz 6 zł za E i tucznik bedzie miał np.  125 kg na zywom to na wbc walnom cie 90 gr(((((( czyli im  tucznik wiekszy ty bardziej stratny normalnie paranoja

Opublikowano
6 minut temu, tyran3 napisał:

Pewnie tak choć i tak wyszło mnie lepiej niż na zywom ale h...j mnie szczela bo zeby miec max kasy to sztuka niemoże miec mniej niż 58% miesności i wiecej jak 120 kg na zywom, wiec teraz musiałbym sprzedawać koty. a najlepsze jest to ze jak tucznik ma na haku 61( wieksze prosie) kg to masz 95% ceny bazowej a jak ma 97 kg to 85% . To jest po to zrobione zeby ludzie swiń nieprzytrzymyali jak ceny niskie, bo dziś jak  masz 6 zł za E i tucznik bedzie miał np.  125 kg na zywom to na wbc walnom cie 90 gr(((((( czyli im  tucznik wiekszy ty bardziej stratny normalnie paranoja

Normalnie kapitalizm. To trza mieć ful konto z innych źródeł i wyrąbane na takie numery. Albo szczęście bo to ruletka z tymi cenami i mądrych na to ni ma.

Opublikowano
4 minuty temu, grey6 napisał:

Normalnie kapitalizm. To trza mieć ful konto z innych źródeł i wyrąbane na takie numery. Albo szczęście bo to ruletka z tymi cenami i mądrych na to ni ma.

wiesz ja zawsze byłem do przodu z zywom umnie w okolicy 60 gr a teraz góra 20 gr   i to wkurza zeby zarobić to musiał bym zwiekszyć ilość czyli dokupić prosieta a przy ich cenach to gra niewarta swieczki

Opublikowano

zakłady też umieją liczyć

jeśli za dobrze wychodzi to tak pokomplikują  że nie sposób sie właściwie połapać dokładnie ,to tak jak z fakturą za prąd ;-)

Opublikowano
3 minuty temu, kopin napisał:

zakłady też umieją liczyć

jeśli za dobrze wychodzi to tak pokomplikują  że nie sposób sie właściwie połapać dokładnie ,to tak jak z fakturą za prąd ;-)

ale powina być ustawowa  standaryzacja EUROP i zadnych limitów wagowych widzimisie zakładów, zakłady powinny tylko konkurować cenami a nie ze niby wbc ale kazdy zakład ma swoje wbc

Opublikowano
3 minuty temu, tyran3 napisał:

ale powina być ustawowa  standaryzacja EUROP i zadnych limitów wagowych widzimisie zakładów, zakłady powinny tylko konkurować cenami a nie ze niby wbc ale kazdy zakład ma swoje wbc

no masz racje,ale między tym co powinno a co jest leży właśnie nasza strata

Opublikowano
8 minut temu, AdamRo napisał:

Praktycznie każdy zakład musi prowadzić klasyfikację europ ale nie musi się według niej rozliczać z dostawcami, klasyfikacja obejmuje tusze w przedziale 60-120 kg

adam ale sokołów sobie zrobił samowolnie  jeszcze podklasy wagowe naprzykład jezeli wszystkie tusze bedzie miało klase E za cene 6 zł to sokołów zapłaci ci 100% ceny  jezeli na haku swinia bedzie miec od 72-90 kg jezeli swinia bedzie mieć od 60-72kg to dostaniesz juz tylko 95% ceny czyli uwalą ci 30 groszy jezeli swinia bedzie miała 90-96 kg to dostaniesz 97% ceny czyli uwalą ci 15 grodzy a jezeli swinia bedzie mieć 97-120kg to dostaniesz 85% ceny czyli uwalą ci 90 gr. Reasumujać masz dwie swinie 58% miesności i jedna ma 95 kg na haku a druga 97 kg  to za pierwsz sokołów ci zapłaci 6 zł za kg a za drugą swinie 5,1zł.. Takie rozliczanie powinno być ustawowo zakazane.

ja w piątek poprzedni sprzedałem 15 sztuk i 4 sztuki miały powyzej 100 kg na haku i normalnie załamać sie można 10 kg cie normalnie okradli jakby na zywom liczyć. Podstawowa cena była 5,9 a mi wyszło srednio 5,52 a na zywej po przeliczeniu 4,37.i jak obliczyłem sobie to dobre 350 zł jestem w plecy gdyby było stare rozliczenie

Opublikowano

Dlatego u skiby jak na razie sobie chwale widełki wagowe, od 78 do 115kg poubojowo. to na żywą wychodzi od 100 do 148 kilo. Za mniejsze sztuki jest chyba tylko 20 groszy mniej no ale za większe to już dwa złote. Ale rzadko się trafiają większe. Choć nieraz... Różnie bywa :)

Opublikowano
1 minutę temu, Dawid727 napisał:

Dlatego u skiby jak na razie sobie chwale widełki wagowe, od 78 do 115kg poubojowo. to na żywą wychodzi od 100 do 148 kilo. Za mniejsze sztuki jest chyba tylko 20 groszy mniej no ale za większe to już dwa złote. Ale rzadko się trafiają większe. Choć nieraz... Różnie bywa :)

dawid w sokołowie jak sie w widełkach niezmiescisz to masz 25% mniej od ceny podstawowej dwa transporty temu sprzedawałem to pojachały wszystkie z komory i jeden taki charchlus miał 62% miesnosci ale 58 kg na haku i dostałem za  niego............ całe 246 zł(((((((((((((((((((((  sokołów dobrze płaci za klasy ale zeby ta cene uzyskać to swinie by musiały miec czipa w uchu jak w niemczech i wazone co tydzień zeby w okreslonej wadze byly a tak to na 4 zyskasz n a na 3 stracisz i roznicy niewidać na fakturze. a ostatnio to juz tak jadą po bandzie ze szkoda gadać kiedyś miałem 60-80 gr niż sasiad na zywej w lokalnej ubojni a teraz 20 góra 30 groszy.

Opublikowano

Trzeba zmienić odbiorcę. Ja mam dopiero sprzedaż kolo16 marca także liczę że cena się utrzyma bo udało by się odbić ale wiem jedno-albo skiba albo animex, zobaczymy u kogo cargill cenę lepszą wynegocjuje. Ale to ma jeszcze czas. 

Opublikowano

No jo. Obserwujemu dwie metody walki z asf: na Białorusi walą dziki na potęgę i nie bawią sie w badanie i ile było chorych dzików tylko gdzie stada chore były odznaczają. W Czechach nie udało sie w strefie utrzymać choroby pomimo środków podjętych na masową skale jak na partyzantów... I na chodowców na dziko kary po 15 tysi zł jak znajdą a na zakład co ubije bez papiera świnoaka to 330 tysi. A tak to na mapce wygląda:

05.pdf

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v