Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Strefa zagrożona dzisiaj pobrana krew od 57 sztuk. Ręce i nogi opadają bo spore sztuki ale jak nie bedzie nowych przypadków u świń to na początku marca może się sprzeda tylko jak pomyśle po jakich cenach to wszystkiego się odechciewa.....
Opublikowano
11 godzin temu, kopin napisał:

na pewno -2% bo u nas wszyscy od nowego roku walą 3 % bo podobno jest jakies rozporządzenie  nowe

Niby kto takie rozporządzenia wydaje? To jest tylko kwestia dogadania między stronami transakcji, równie dobrze może wynosić 0 ZERO %

Opublikowano

Odnośnie artykułu to spoleczenstwo juz komentuję. Jaki to nieludzki pomysł itp. Nie rozumieją że to przez padłe dziki cierpi nasza gospodarka. ASF się rozprzestrzenia a oni dalej bronią biednych dzików. Powinni w sklepach mieć szynkę po 100 zł za kilogram wtedy moze by zainteresowali sie polskim rolnictwem.

Opublikowano

Może niech to komentujące społeczeństwo zaopiekuje się tymi biednymi zwierzakami . Są w miastach wolne przestrzenie , place zabaw itp. Czemu to rolnik ma płacić za żerowanie i roznoszenie chorób wszelkiej leśnej zwierzyny ??

Opublikowano

Pewno mnie skrytykujecie ,a le od razu zaznaczam że sam od produkcji trzody jestem uzależniony,ale akurat strzelanie  do loch prośnych ,czy do loch z małymi mi się nie podoba,tak sam jak nie podoba mi się wybijanie zdrowych świń w gospodarstwach i utylizacja

wiem że trzeba wybić dziki,ale moim zdaniem teraz to jest leczenie zaniedbań przynajmniej ostatniego roku,bo wydaje mi się że rządzący olali sprawę  liczyli na to (nie wiem na jakiej podstawie) że wirus zostanie na ścianie wschodniej ,i dalej nie będzie sie przemieszczał-a może to po prostu takie Polskie JAKOŚ TO BĘDZIE 

Nie wiem ,nie mnie to oceniać ,ale gdyby ostro za dziki zabrali sie w zeszłym roku,pozwolili na noktowizory itd. dale więcej kasy a do tego na utylizację(teraz zdrowe świnie też utylizowali) to moze teraz nie trzeba by takich decyzji podejmować.Bo wychodzi na to że za chwilę będą trutkę dla dzików zrzucac jak szczepionkę dla lisów,a tylko dlatego że ostatnimi czasy właściwie nic nie robiono,tylko na rolników obowiązki nakładano.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Przy epidemii nie patrzy się czy prośne , czy nie . Twoim zdaniem trzeba zaczekać aż się wyprosi i wtedy wybić ? Coś to zmieni po za większymi kosztami ?

Opublikowano

Ale nie zrobiono i tylko szybkie i drastyczne rozwiązania pozostały . Czym bardziej się będziemy roztkliwiać tym bardziej po tyłku dostaną rolnicy .

Opublikowano

Zetorki12 ma racje. ASF to jest zaraza i im szybciej wybiją wszystkie dziki tym mniej odczują to po kieszeni wszyscy ludzie bo asf nie dotyczy tylko hodowców trzody ale całej gospodarki polskiej.

Opublikowano
45 minut temu, kopin napisał:

Pewno mnie skrytykujecie ,a le od razu zaznaczam że sam od produkcji trzody jestem uzależniony,ale akurat strzelanie  do loch prośnych ,czy do loch z małymi mi się nie podoba,tak sam jak nie podoba mi się wybijanie zdrowych świń w gospodarstwach i utylizacja

wiem że trzeba wybić dziki,ale moim zdaniem teraz to jest leczenie zaniedbań przynajmniej ostatniego roku,bo wydaje mi się że rządzący olali sprawę  liczyli na to (nie wiem na jakiej podstawie) że wirus zostanie na ścianie wschodniej ,i dalej nie będzie sie przemieszczał-a może to po prostu takie Polskie JAKOŚ TO BĘDZIE 

Nie wiem ,nie mnie to oceniać ,ale gdyby ostro za dziki zabrali sie w zeszłym roku,pozwolili na noktowizory itd. dale więcej kasy a do tego na utylizację(teraz zdrowe świnie też utylizowali) to moze teraz nie trzeba by takich decyzji podejmować.Bo wychodzi na to że za chwilę będą trutkę dla dzików zrzucac jak szczepionkę dla lisów,a tylko dlatego że ostatnimi czasy właściwie nic nie robiono,tylko na rolników obowiązki nakładano.

Bardzo dobrze napisane,pozostałym piszącym zadam proste pytanie ile % populacji stanowią prośne i prowadzące prosięta lochy  20%?? max ,dlaczego od 4 lat nie wybija się pozostałych grup wiekowych,co więcej obowiązywał nakaz w kołach aby oszczędzać młode loszki,według mnie za chwilę zacznie się lament społeczeństwa o nieludzkim traktowaniu dzikich zwierząt i  znowu będzie gatka szmatka ,rozważanie różnych dziwnych pomysłów i na koniec problem sam się rozwiąże,znikną mniejsi producenci,zostaną duże tuczarnie ,zostaną też dziki i dalej będzie rozważanie co by trzeba było zrobić.Obecnie próbuje się rozgraniczyć ASFdzików od ASF świń jeżeli to się uda to problem zniknie i nikt nie będzie przejmować się dzikami,problem będą mieli tylko hodowcy aby dziadostwo nie przenikneło na chlewnie[obecnie  zieloni za Odrą już krzyczą przeciwko zwiększonym ilością odstrzelonych dzików

Opublikowano

Problem jest złożony. Niestety za dużo rządź przejmuje się opinia publiczna ale nie ma się im co dziwic. Rolników grubo licząc jest ok milion dwieście tysięcy. Więc tyle co niż względem innych wyborców ;)

Opublikowano
31 minut temu, ws71 napisał:

Bardzo dobrze napisane,pozostałym piszącym zadam proste pytanie ile % populacji stanowią prośne i prowadzące prosięta lochy  20%?? max ,dlaczego od 4 lat nie wybija się pozostałych grup wiekowych,co więcej obowiązywał nakaz w kołach aby oszczędzać młode loszki,według mnie za chwilę zacznie się lament społeczeństwa o nieludzkim traktowaniu dzikich zwierząt i  znowu będzie gatka szmatka ,rozważanie różnych dziwnych pomysłów i na koniec problem sam się rozwiąże,znikną mniejsi producenci,zostaną duże tuczarnie ,zostaną też dziki i dalej będzie rozważanie co by trzeba było zrobić.Obecnie próbuje się rozgraniczyć ASFdzików od ASF świń jeżeli to się uda to problem zniknie i nikt nie będzie przejmować się dzikami,problem będą mieli tylko hodowcy aby dziadostwo nie przenikneło na chlewnie[obecnie  zieloni za Odrą już krzyczą przeciwko zwiększonym ilością odstrzelonych dzików

Może i krzyczą, ale za Odrą myśli się o takich sprawach wcześniej niż u nas i ja obstawiam, że oni znajda skuteczne rozwiązania chroniące przed szybkim rozprzestrzenianiem się wirusa ASF  :  http://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/niemcy-boja-sie-asf-proponuja-zmiane-prawa,76121.html

Opublikowano (edytowane)

Słowo klucz proponują,a Niemczech jest ok 14mln dzików,partia zielonych 4 siła w kraju,już się burzą na zwiększony odstrzał wzdłuż Odry,nasi od 4 lat proponują i na tym na razie się kończy,odstrzał w Polsce ok 9 tyś szt w skali kraju to kpina z ludzi(do listopada 2017:222_hear_no_evil:)

1 godzinę temu, sumek666 napisał:

Problem jest złożony. Niestety za dużo rządź przejmuje się opinia publiczna ale nie ma się im co dziwic. Rolników grubo licząc jest ok milion dwieście tysięcy. Więc tyle co niż względem innych wyborców ;)

Rolników żyjących z pracy na roli jest ok 400-500tyś

Edytowane przez ws71
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Trochę to głupie mówią że przenoszą to dziki i ludzie. A co z dzikimi ptakami. Przecież oni jak zdechnie dzik to np jedzą je j lecą dalej. Dla mnie to wszystko jest sztuczne przez kogoś specjalnie wymyślone 

Opublikowano
5 godzin temu, zetorki12 napisał:

Przy epidemii nie patrzy się czy prośne , czy nie . Twoim zdaniem trzeba zaczekać aż się wyprosi i wtedy wybić ? Coś to zmieni po za większymi kosztami ?

To przecież dla ich dobra jak będzie wirus to nie pyta cy locha prośna cy ma warchlaki

Opublikowano
15 minut temu, staszek131415 napisał:

To przecież dla ich dobra jak będzie wirus to nie pyta cy locha prośna cy ma warchlaki

Ciekawa teoria.Wg niej skoro czesć ludzi umiera na raka  to trzeba wybić wszystkich;-)

Opublikowano

No rak puki co zarzliwy wysocenie jest no chyba że drogą pokarmową przez jedzenie mięsa z importu

Opublikowano

Nie bójta się i tak nie wybiją tych dzików do zera. Indianie w Amerykach paru ocalało a też zareze przeżyli i odstrzał sanitarny Jankesów. Bizony wybili a idąc tym śladem to Szyszko by musiał nie tylko puszcze ale i całe lasy w polsce zlikwidować. Niewykonalne. Na moim terenie dzika nie ma zbyt wiele ale jest i głupia mucha pewnie też może z dziczego placka przenieść... Ale min. Romanowski mówi, że bioasekuracja wszystko rozwiąże i dawno już obowiązuje wszystkich tylko nikt nie egzekfował. I tak mucha jak przeczyta tabliczke nieupoważnionym... to się zastosuje a jak nie to się odkazi na macie... No i masz babo placek. W lato będą stosy płoneły jak w duże chlewnie wejdzie. Ani Święty Boży nie pomoży.

• Like 1
Opublikowano

Wyjechało rankiem ostatnie 15 sztuk 4,3 brutto (sic). świętokrzyskie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v