Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, damianos95 napisał:

Panowie ma ktos z was lochy ras rodzimych i kozysta z doplat z unii dla tych loch  ?? Mialbym pare pytan wiec jak ktos sie tym zajmuje to niech napisze odezwe sie z pytaniami na priv 

Tylko osoby co maja takie lochy i korzystaja z doplat a nie ze ktos o czyms slyszal od kogos 

Ja co prawda niekorzystam ale sie tym interesowałem bo chciałem w to wejsc ale dopłaty to sa do swini zlotnickiej i jeszcze jakies wiec co ci za interes dostać dopłate jak ci locha da 6-8 prosiat???????? maciora swini złotnickiej je tak samo jak chodzby pbz , te dopłaty to sa do ogrodów zeologicznych i rolniczych skansenów w rodzaju sielinka

Opublikowano
2 godziny temu, leszek1000 napisał:

Trochę roboty będzie.Sporo gołębi jest w chlewni,trzeba będzie wszystkie połapać i na wiejską zawieść niech tam sobie gniazda zrobią.A tak na serio jak wejdzie to zlikwiduję,przynajmniej będą pieniążki na likwidacje, 

Kolego tylko jeżeli przepisy się nie zmienią to odszkodowanie za  zaniechanie produkcji trzody przysługuje  producentom do 50szt rocznie a my dzisiaj marzyliśmy po 1,5 litra on likwiduje 1000 ,ja 300 i z rodzinami na Seszele za odszkodowanie,zero stresu ,nieprzespanych nocy, zbyt piękne żeby było prawdziwe u nas podstawa 4,95 E

Opublikowano

Widzisz żeby było śmieszniej ludzie hodujący pomiędzy 50 -300 są jak na razie wykluczeni z pomocy państwa, a między 300-800 mogą starać się o dofinansowanie z PROW-u ,ale na razie to są jakieś mgliste obietnice ,według mnie jak na razie państwo powiedziało hodującym 50-300 szt ,, bujajcie się fra..rzy ,mamy was gdzieś,możesz zlikwidować hodowlę bez żadnej gratyfikacji ze strony państwa[obecnie obowiązujące przepisy]O.o

Opublikowano

Te sprzedane sz trzeba bd jakies faktory , czy cos , czy stan na kiedy się likwiduje , też myślse o kasacji , ale maciory są pokryte i prosiaki ok 20 kg , może zdąrzą urosnąc zanim to wprowadzą

Opublikowano

Gospodarstwa utrzymujące do 50 szt. nie są konkurencją dla dużych ferm , a ci co utrzymują 200-300 szt. to już TAK i te gospodarstwa rząd ma na celu doprowadzić do upadku przez nakładanie różnych obowiązków i wymogów , których nie będziemy w stanie spełnić bez żadnego dofinansowania . Po zlikwidowaniu hodowli gospodarstwo 15-20 ha nie utrzyma się z produkcji roślinnej . PIS niby tacy patrioci a robią wszystko żeby zniszczyć co polskie .

Opublikowano

ja 300 szt rocznie sprzedaje, na szczęście mam 80ha gruntów ornych trochę krów mlecznych i byków. Zamiast tuczników,zboże sprzedam może mniej kasy będzie ale nie będę się martwił o przyszłość cen trzody chlewnej,w okolicy jest pełno chlewni i tam mogę sprzedawać zboże. 

Opublikowano
1 godzinę temu, leszek1000 napisał:

ja 300 szt rocznie sprzedaje, na szczęście mam 80ha gruntów ornych trochę krów mlecznych i byków. Zamiast tuczników,zboże sprzedam może mniej kasy będzie ale nie będę się martwił o przyszłość cen trzody chlewnej,w okolicy jest pełno chlewni i tam mogę sprzedawać zboże. 

Zobacysz jakie bdęą ceny boża jak nie będzie ma,ych chodowli to dzięki nim rolnicy mają opłacalne ceny

Opublikowano
5 godzin temu, leszek1000 napisał:

Ja natomiast na miejscu kolegi bym się martwił , ponieważ podobny tok myślenia ma ponad połowa hodowców i co z tego wynika ? , że nagle okaże się nadpodaż zboża którego nie będzie gdzie zagospodarować i znowu zaczną się podchody opłaca się czy może nie .

w moim przypadku mam ten komfort że nie utrzymuję się z hodowli i zawszę będę trzymał z kilka sztuk ( żeby mieć radochę i aby cisza w chlewni mnie nie zabiła ) niech więc robią bioasekurację  mam to głęboko w d...e , po prostu się dostosuje a jak mi się znudzi to im po dziękuję ale miejmy nadzieję na moich warunkach . ;)

Opublikowano

/www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/asf/11046-nik-krytycznie-o-realizacji-programu-bioasekuracji-jako-elementu-zwalczania-asf-komentarz-mrirw

Opublikowano

Koledzy ida superczasy swinie maja taka cenne  ze szkoda gadać, podobno sa pełne magazyny mleka w proszku i trzeba to sprzedac a wiec zacznie mleko w skupie tanieć, wchodzi nowa ustawa która chroni tak zwierzeta ze zakazuje futerkowych  oraz uboju rytualnego a wiec spadek ceny o 2 zł, do tego wymagania bioasekuracji oraz o czym zapominamy  jest za duzo azotanów w glebie i mają  byc obowiazkowe płyty obornikowe i zbiorniki. oczywiscie ich budowe sfinansuje w połowie rolnik który jak dostanie 3, 5zł za swinie, 5 zł za byka i 80 gr za mleko to niema co z kasiorą robić.

Ale ja sie niezałamuje włacze agrobiznes albo tv Trwam to zostane poinformowany jak mi sie pięknie w naszym kraju zyje a jak zyło mi sie źle za rzadów PO

Opublikowano

staszek coś ten link nie działa a na piechote też nie mogę się do tego dokopać 

Opublikowano (edytowane)

to jest link z Farmera , też próbowałem otworzyć ale się nie da , ponieważ przy działaniu kopiuj /wklej zmienia się adres odnośnika na agrofoto

Edytowane przez Trojak
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v