Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kto został nowym ministrem? ktoś mi gadał że ma wprowadzić cenę minimalną ?

Opublikowano

cene minimalną hehehe ale dla owoców miekich. Bo obecnie obowiazuje tzw cena dnia. Rolnik podpisuje z skupem umowe na cene dnia efekt jest taki ze zbieraja maliny płacą ukraincą 2 zł za kg zaworzą do skupu a tam cena dnia 1, 5zł  hehehe .Teraz rolnik ma wiedziec tydzień wczesniej ze go skup wydyma. A co do świń to jest przecież wolny rynek( wolna amerykanka) na pańszczyźnie. I minister niebedzie działał na rynku który dobrze funkcjonuje. Kazda ubojnia ci potwierdzi ze obecne zasady i ceny skupu sa najlepsze jakie kiedykowiek były.

Opublikowano

taaaa  najlepsze ,toż to raj dla producentów ,

wiecie co, chciał bym dożyc czasów gdzie rolnik bedzie dyktował cene, tępiąc wszystkich pośredników ,wiem,wiem  marzenia 9_9

malina w detalu jest ponad 20zl ,

Opublikowano

Niech wszyscy ograniczą produkcję ( wprowadzić max. liczbę zwierząt dla gosp. na zachodzie również, max ilość ha) zamknąć granice z Ameryk i... kto wie.

Produkować zdrowo, konsument musi zrozumieć, jesteś tym co jesz.

Więcej równość, ba tylko równość nas wyzwoli.

Dbajmy o środowisko, planetę, jak widzę te wielkie miasta, te auta, te maseczki np. w chinach co ludzie noszą, to jest tragedia...

Człowiek  do życia potrzebuje niewielereszta jest tylko na pokaz.

Ale, to nie w interesie banków, systemu i władzy. Mamy walczyć, konkurować, i płacić odsetki i podatki...

Szczególnie rolnik, to powinien rozumieć, ale chyba tak nie jest.

Dwa tyg. temu 4,30 netto.

Opublikowano

Pod

9 godzin temu, Tomasz78 napisał:

taaaa  najlepsze ,toż to raj dla producentów ,

wiecie co, chciał bym dożyc czasów gdzie rolnik bedzie dyktował cene, tępiąc wszystkich pośredników ,wiem,wiem  marzenia 9_9

malina w detalu jest ponad 20zl ,

Podobnie ziemiak giełda 30 gr market 1,30

A jak myślicie dlaczego tak promuje się w mediac jedzenie warzyw i owoców? Bo są zdrowe /? Nie  bo na nic są największe marże sałata w markecie 2 zł szynka po 8

Opublikowano

warto ubezpieczyć zboże na polach od suszy przyjmą teraz w ogóle?

Opublikowano
1 godzinę temu, Remek55 napisał:

warto ubezpieczyć zboże na polach od suszy przyjmą teraz w ogóle?

Napisz cały ten dowcip a nie tak kawałek napisałeś i nie kończysz

• Haha 1
Opublikowano
Dnia 24.06.2018 o 22:41, RafaKdziela napisał:

U mnie 5,50 klasa E.

A u mnie 6

Opublikowano

Koledzy wczoraj w agronedzy  mówili ze ceny tuczników się ustabilizowały co jest dobrą wiadomoscia dla rolników. Ja się niebywale ciesze z takiej stabilizacji  bo tak stabilnego rynku jak świński niema nigdzie w polsce. Rok 2018 cena tucznika ok 4 zł rok 2008 cena 4 zł rok 1998 cena 4 zł.  od 20 lat cena stabilna 4 zł. To wspaniały rynek nie to co np. paliw 20 lat temu cena 2, 5zł a teraz 5 zł , nawozów kiedyś saletra 600 a teraz 1200zł, nie to co rynek pasz  kiedyś worek koncentratu 25 zł a teraz ok 60 zł. Normalnie az płacze z radości ze jestem częscia tego wspaniałego rynku. a teraz wszystkich forumowiczów uraduje, ten rynek jest tak wpaniały i stabilny ze za 10 lat zadnego wachania cen nie bedzie i świńki dalej będą kosztować 4 zł.

Dlatego  wszyscy którzy kochaja stabilny rynek trzody chlewnej hip hip hu ra hura hura. i  u do nóg hołoto niewdzieczna naszemu nowemu ministrowi Ardanowskiemu jako gwarantowi stabilizacji tego rynku.

Opublikowano
Dnia 28.06.2018 o 11:56, tyran3 napisał:

Koledzy wczoraj w agronedzy  mówili ze ceny tuczników się ustabilizowały co jest dobrą wiadomoscia dla rolników. Ja się niebywale ciesze z takiej stabilizacji  bo tak stabilnego rynku jak świński niema nigdzie w polsce. Rok 2018 cena tucznika ok 4 zł rok 2008 cena 4 zł rok 1998 cena 4 zł.  od 20 lat cena stabilna 4 zł. To wspaniały rynek nie to co np. paliw 20 lat temu cena 2, 5zł a teraz 5 zł , nawozów kiedyś saletra 600 a teraz 1200zł, nie to co rynek pasz  kiedyś worek koncentratu 25 zł a teraz ok 60 zł. Normalnie az płacze z radości ze jestem częscia tego wspaniałego rynku. a teraz wszystkich forumowiczów uraduje, ten rynek jest tak wpaniały i stabilny ze za 10 lat zadnego wachania cen nie bedzie i świńki dalej będą kosztować 4 zł.

Dlatego  wszyscy którzy kochaja stabilny rynek trzody chlewnej hip hip hu ra hura hura. i  u do nóg hołoto niewdzieczna naszemu nowemu ministrowi Ardanowskiemu jako gwarantowi stabilizacji tego rynku.

To prawda ,co napisałeś .Tylko się śmiać ,bo co innego pozostaje .

Pośrednik 4,2 netto i mówi ,że nie ma z czego dołożyć .

Opublikowano

Czemu sprzedajesz pośrednikowi 4,70 na dziś bez problemu do wzięcia więc nie piszcie o cenie 4zł bo to jest 100 zł na świniaku różnicy a że ktoś nie potrafi sprzedać cóż  na świniach świat się nie kończy

Opublikowano
49 minut temu, staszek131415 napisał:

Czemu sprzedajesz pośrednikowi 4,70 na dziś bez problemu do wzięcia więc nie piszcie o cenie 4zł bo to jest 100 zł na świniaku różnicy a że ktoś nie potrafi sprzedać cóż  na świniach świat się nie kończy

Młody Przyjacielu,region regionowi nie równy ,nie pisz że można dostać 4,7 bez problemu jak ktoś ma 20 szt i to w takich regionach jak wielkopolska czy łódzkie  bo to tak samo jak byś mi napisał że ciulowym rolnikiem jestem bo nie mam 8-10 t pszenicy na swoich ziemiach,.A prawda taka że są miejsca i te miejsca mają ograniczenia

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

staszek131415 napisał:

prawda jest taka ze u mnie przyjemniej 4.70 to marzenie...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v