Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, aprochota napisał:

Nie rozumiem jak można teraz kupować zboże dla świń po 800 zł jak tuczniki są oo 3.7 ktoś liczyć nie umie?

a jak już masz to co im dasz? budyniu nagotujesz  czy chleba z masłem orzechowym podasz na talerzykach,?

Głupie gadanie!

• Like 5
Opublikowano

Pamiętam kilka lat temu zimą, jak świnie były po niecałe 3zł a zboże dochodziło do 1000zł za tonę, no ale jak już masz te świnie to nie wygnasz od razu do lasu, tym bardziej że teraz mają kolczyki z nr 😀

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, rudinho11 napisał:

Wczoraj sprzedane 50 szt. Waga śr. 102 kg 😓 , potrącenie 1%, mięsność 61.8 % wybicie 79.3% cena 4.00 + VAT. trochę małe.

przy obecnych cenach nie warto trzymac do duzej wagi szkoda paszy i większe straty 

Opublikowano
5 godzin temu, krilan06 napisał:

Macie jakieś wyliczenia kosztów własnej paszy? Co wliczacie?

Tak pasza wychodzi 1000zł licząc po cenach zboża rynkowych plus prąd .Ja daję sporo kukurydzy plus trochę grochu swojego i łubinu  to w tym wypadku jest taniej niż 1000zł .

Na żywą jak sprzedajesz i tak nikt nie patrzy na mięsność czy inne parametry o ile tucznik jest do 125kg max 130 brutto.

Opublikowano

nie wiem jak wy ale ja ograniczam hodowle do absolutnego minimum (250 sztuk rocznie pod biznesplan) soja droga zborze drogie a świnie masakrycznie tanie i jeszcze nie chcą brać 

Opublikowano

mi do końca BP brakuje jeszcze 23 miesiące ale jest możliwość  że wcześniej zbankrutuje 

Opublikowano
36 minut temu, kopin napisał:

jak Ty uzyskujesz cenę paszy poniżej 1 tyś przy tych cenach zboża? Tutaj sie z Tobą nie zgadzam

Taniej dlatego ,że używam dużo żyta do paszy i kukurydzy .Kukurydza cena 500zł brutto .

W zamian za koncentrat premix i do tego groch cena 800zł tona grochu za tyle u mnie kupisz .

Premix to różnie zależy jaka firma .

Opublikowano

nawet nie myśl o łubinie szkoda zdrowia ludziska sieja po parę lat ten sam a łubin z czasem gorzknieje 

Opublikowano

@szczypka tak 500zł brutto tona tyle chcieli  mi zapłacić za tonę .W zeszłym roku była znacznie tańsza .Ja jej karmię różnie od 25% do 60% w tym roku .To samo tyczy się grochu i łubinu .Daję od 5% warchlakom do 10% Tucznikom.

W nowym programie tucz non gmo będę trzymał 2 grupy .Jedna będzie jadła gotową paszę ,którą dostanę za ciekawe pieniążki ,a kolejna grupa będzie jadła paszę z dodatkiem premiksu i grochu ,lub łubinu tylko .Moje pasze białkowe będą uszlachetniane przez pana Piotra ... to będzie program pilotażowy promujący nasze rodzime białko w żywieniu zwierząt .

Opublikowano

Kolego ja nie wiem z jakiego drzewka się urwałeś ,lecz teraz nic się nie opłaci jeżeli mówimy o tym samym ,czyli tuczu świniaków .Ja koszę dużo kukurydzy z hektara  to mi pasuje taka pasza .Co ważne mogę dużo zaoszczędzić na nawozach o chemii nie wspominając .To samo tyczy się hybrydy też mam ciekawe obserwacje i jak rok choć odrobinę dopisze 2019 to tylko hybrydę sieję i jarych niczewo  .

Opublikowano
jeśli zrobiona przez Ciebie dawka jest za powiedzmy około 800 i zużywają jej około 3.2kg/1kg przyrostu a innego pasza kosztuje 1000zl Na dobrych koncentratach i zjadają jej około 2.6 to jest 0.6kg różnicy na zużyciu 0.6 *100kg to mamy 60kg na sztuce 3.2*100kg mamy 320kg paszy na tucz jednej sztuki drugi przypadek to 260 cena paszy pierwszy wariant wychodzi 256zl a drugi to 260zl. policz koszty całkowite czyli ilość zrobionych ton długość tuczu przede wszystkim koszty z tym związane prąd woda obsługa... No i końcowy wynik się liczy a nie tylko cena paszy?
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v