Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie można było ,bo trzeba było Kubicę uciszy c po głupich słowach Premera,a po drugie mając zakład trzeba by dać opłacalne ceny,a jak by nie wyszło to co i jak sie wytłumaczyć ?

2 minuty temu, Bartek933 napisał:

Wróćmy do tematu. 3,6zł kilo żywej wagi

Fakt,tak wszyscy nas mają w du...e

Sam przed Świętami bym musiał sprzedać ale aż sie boje zadzwonić

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, timasz napisał:

Pieniadze z prowu nie sluza najbardziej polskiemu rolnictwu lecz zachodnim korporacjom ktore sprzedaly tu mase ciagnikow kombajnow i wszelakiej masci innych maszy dopiero teraz czesciowo sie ukrucilo. Czyli nasz prow stymuluje zachodnia gospodarke

Tak samo jak konsumpcja wiekszosci towarow z marketow stymuluje zachodnia gospodarke i ich przedsiebiorstwa, a nasz handel jest dzieki temu niszczony

Pan minister o tym wielokrotnie mowil wiec z jego logika wszystko jest ok

Byłem na dwóch spotkaniach z panem A. strata czasu , podaj przykład co się teraz zmieniło za sprawą obecnego rządu,myśl przewodnia tych spotkań to wszyscy hodujmy bydło opasowe czyli zwiększajmy bo jak będzie dużo to zwojujemy światowe rynki???,mamy swoją produkcją wypełniać nisze rynkowe jakie,spróbuj  zabić własnego tucznika i oficjalnie wprowadzić go na rynek, rozmawiałem  z Niemcem który prowadził taki sklepik zwyczajne pomieszczenie 3x3 czysto wymalowane i to wszystko, po zgłoszeniu przez 20 lat nikt  u niego nie był z kontrolą a u nas to drzwi by się nie zamykały ,obecny rząd wprowadził za zabicie i nie zgłoszenie do PIW i ARiMR łączńą karę do 20 tyś, żeby oficjalnie zabić świnie w legalnej ubojni to trzeba gnać przy dobrych wiatrach min 50 km i to jest promocja polskiej żywności  i  nienapychanie kabzy zachodnim pośrednikom ,według Ciebie to jest wszystko logiczne, a spróbuj oficjalnie zabić byka do własnego przerobu to dopiero jest jazda,ten rząd nic nie zrobił dla przeciętnego rolnika , wręcz zaostrzył przepisy,które są bardziej restrykcyjne niż unijne, logiczne jest zwiększenie premii do 150 tyś dla M.R która będzie wydana na zachodni sprzęt i kolejne dzielenie gospodarstw.Cena praktycznie od końca pazdziernika bez zmian 4,2 netto

Edytowane przez ws71
  • Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, mlodyrolnik23 napisał:

kolega jutro sprzedaje 4 pośredników obdzwonił każdy po 3.4 zł na żywą mu krzykną przy 16 sztukach😪

Jakie to ma dziś znaczenie czy 16 , lub 30 , liczy się efekt końcowy kupić tanio , koszta rosą , trzeba na czymś koszta cioć , na kogo padło na rolnika .

Opublikowano
12 godzin temu, timasz napisał:

Pieniadze z prowu nie sluza najbardziej polskiemu rolnictwu lecz zachodnim korporacjom ktore sprzedaly tu mase ciagnikow kombajnow i wszelakiej masci innych maszy dopiero teraz czesciowo sie ukrucilo. Czyli nasz prow stymuluje zachodnia gospodarke

Tak samo jak konsumpcja wiekszosci towarow z marketow stymuluje zachodnia gospodarke i ich przedsiebiorstwa, a nasz handel jest dzieki temu niszczony

Pan minister o tym wielokrotnie mowil wiec z jego logika wszystko jest ok

Ameryki tym nie odkryłeś jeszcze nikt bogaty nie dał złotówki biednemu by ten się dorobił nie po to nas do uni przyjmowali by naszą gospodarkę rozwijać tylko byśmy byli dla nich rynkiem zbytu

10 godzin temu, mlodyrolnik23 napisał:

kolega jutro sprzedaje 4 pośredników obdzwonił każdy po 3.4 zł na żywą mu krzykną przy 16 sztukach😪

To po cholerę dzwoni do pośredników taki problem do zakładu bezpośrednio sprzedać?

11 godzin temu, sumek666 napisał:

Właśnie miałem poruszyć temat Pini. Absolutnie nie mam nic przeciwko wspieraniu polskiego sportu ale za cenę wsparcia Kubicy można było kupić 50% PINI... 

Przestań bredzić

Opublikowano

Jestem z powiatu kluczborskiego woj. opolskie. Od 2 tygodni nikt nie chce kupić tucznika albo obiecuje, że przyjeżdża i tyle go słyszał. Tylko stali dostawcy mający swoich odbiorców mogą teraz sprzedać. Jeżeli ktoś się orientuje kto skupuje tucznika proszę o wiadomość.

Macie jakieś sprawdzone diety żeby świnki słabiej przyrastały i mało jadły? Moje teraz jedzą pszenżyto z owsem i jeczmieniem bez dodatków, jeżeli dalej ich nie sprzedam to przechodzą na parowane ziemniaki.

Opublikowano

Powiat mogileński daleko ode mnie, w powiecie świeckim jakichś wielkich problemów ze sprzedażą nie ma, ale jak patrzę na te ceny, które tutaj wypisujecie to się odechciewa wszystkiego, a jeszcze Ardanowski Ci powie, że głównym problemem jest to ile nasi rolnicy odsadzą prosiąt od maciory

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, eagle19 napisał:

Jestem z powiatu kluczborskiego woj. opolskie. Od 2 tygodni nikt nie chce kupić tucznika albo obiecuje, że przyjeżdża i tyle go słyszał. Tylko stali dostawcy mający swoich odbiorców mogą teraz sprzedać. Jeżeli ktoś się orientuje kto skupuje tucznika proszę o wiadomość.

Macie jakieś sprawdzone diety żeby świnki słabiej przyrastały i mało jadły? Moje teraz jedzą pszenżyto z owsem i jeczmieniem bez dodatków, jeżeli dalej ich nie sprzedam to przechodzą na parowane ziemniaki.

Wypuść do lasu z Twoim podejściem tak nie zarobisz na nich

Opublikowano

eagle19 napisał:

726743399 odezwij sie

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Wypuść do lasu z Twoim podejściem tak nie zarobisz na nich

Przy tych cenach zboża poniżej 4zł na żywą jestem na minus, na szczęście maciory już w lipcu posprzedawane i zamykam to.

• Sad 1
Opublikowano

No u mnie w gminie z 20 rolników wygasza pole obsieją z pracą nie ma problemu nie będą się ze świniami użerać

Opublikowano (edytowane)

Ja teraz około 30 tuczników do sprzedaży mam. Po cenie 3,5 niezły interes zrobię.  Na sprzedaż około 20 szt. prosiąt i nie mam na to kupca....

A jak to wygląda teraz z zabiciem tucznik bo akurat klientów na wyroby załatwię bez problemu.

Zgłaszam do weterynarii chęć zabicia, robię badania w weterynarii , muszę mieć osobę z uprawnieniami. To wszystko? Jakieś specjalne warunki sanitarne, pomeiszczenia etc?

Edytowane przez Barbatoos
Opublikowano

Zgłaszasz  do PIW na 48h przed zbiciem  ,dostajesz papier do wypełnienia, w papierze podajesz dane osoby przeprowadzającej ubój[musi być po przeszkoleniu] , zgłaszasz do ARi MR, inspekcja może pojawić się w miejscu uboju przed ubojem i załatwienie weta do zbadania próbki mięsa[u nas jeszcze nie było takiego odważnego co poszedłby tą drogą]

• Haha 1
Opublikowano

Yoda napisał:

marekfarmer napisał:

4 godziny temu, Yoda napisał:

To był rozwój na kredyt. Czy tutaj naprawdę nikt nie zna najnowszej historii Polski?

No  właśnie nie znasz  najnowszej historii Polski.  Teraz  Polska  jest  bardziej  zadłużona  jak za Gierka   z tym że  Gierek  budował.  A rządo  od 1989 roku  aż     do 2015  roku  sprzedawali  to  co  wtedy  za te kredyty zbudowano.

A kto się najbardziej oblowil na prywatyzacji?

https://youtu.be/jdYPsCUDVrU

Opublikowano

Może faktycznie te ostatnie sztuki warto zrobić na jakieś wyrobi i coś z tego mieć. Jak mówię komuś, że do mam wiejska kiełbasę, salceson, słoikową, kaszankę to mało co by się nie zabili, żeby kupić.  Nawet przy cenach jakie są w sklepach już jakieś pieniądze są z takiego tucznika.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Barbatoos napisał:

Może faktycznie te ostatnie sztuki warto zrobić na jakieś wyrobi i coś z tego mieć. Jak mówię komuś, że do mam wiejska kiełbasę, salceson, słoikową, kaszankę to mało co by się nie zabili, żeby kupić.  Nawet przy cenach jakie są w sklepach już jakieś pieniądze są z takiego tucznika.

Wtedy kasa ztego jakas jest.. Tylko uwazaj zeby nikt ciebie niepod......dolil. Umnie tak dwuch rzeznikow skonczylo profesje swoja z wyrobami  , z kara i zakazem robienia.....wiesz zazdrosc ludzka niezna granic...

Edytowane przez PRZMAS19821982
  • Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v