Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

170 było wszędzie i dalej jest. To jest azot z nawozów naturalnych.

chyba nie każdy musi prowadzić plan nawozowy

projekt wprowadzenia osn na terenie całego kraju był już 12 maja 2015. A kto wtedy rządził?

Edytowane przez saszeta
Opublikowano

Projekt zakazu hodowli zwierząt futerkowych za kogo powstał?

a jakoś nie został zrealizowany,bo były protesty

ale żeby protestować to trzeba o tych zmianach wiedzieć-no i rządzący muszą chcieć słuchać

Opublikowano

@staszek131415 umowę już dostałem do poczytania .Wszystko jest napisane .Nie liczyłem ,że tego będzie 10 stron .Jest napisane ,Że cena będzie większa dla dostawcy tuczników do nich o ok 1 zł ja to piszę w skrócie ponieważ ceny się wahają na rynku ,a w umowie masz podane % ile mogę mieć więcej i cena jest zawsze liczona od E klasy na dzień sprzedaży z rynku żywca  .Co ciekawe cena jest liczona od E klasy plus zeta za kilogram .świniaki mają być w wadze od 100 do 120 kg brutto  .Odbiór z domku .A co najlepsze najniższe wybicie może być 52%. Wszystkie świnie jakie wyhoduję muszę oddać do nich .

Opublikowano

Oczywiście dam do sprawdzenia .Rozmawiałem z dwoma kolesiami ,którzy odstawiają tucznika do tej firmy i mówili ,żeby nie taka cena ,to chcieli zlikwidować hodowlę .Po weekendzie mam zamiar jednego z nich odwiedzić .

Opublikowano
1 godzinę temu, saszeta napisał:

ale to nie nasi dali 170 kg tylko unia już dawno. Tak samo plon referencyjny pszenicy jest coś około 3 ton

52 minuty temu, saszeta napisał:

170 było wszędzie i dalej jest. To jest azot z nawozów naturalnych.

chyba nie każdy musi prowadzić plan nawozowy

Tak masz z tym racje, poza OSN tez bylo 170 kg N ha.

Tak sprawdzam kiedy to w Polsce wprowadzono. Wychodzi ze w lipcu 2007 roku A teraz ciekawostka kto wtedy byl u wladzy? Do listopada 2007 J. Kaczyński.

Teraz znowu zaczeli dbac o polskich rolnikow i nie dosc ze utworzyli wody polskie, ktore zatrudniaja setki wysokoplaconych urzednikow, to jeszcze wprowadzili rygorystyczne normy dla wszystkich rolnikow.

• Like 1
Opublikowano

wybicie czy mięsność?

Ja na umowie miałem ilość sztuk oddanych w roku. Za niedostarczone przeze mnie albo nieodebrane przez pośrednika było 100zł /szt kary

osn weszło od razu jak do Unii weszliśmy. Wtedy było 21 osn-ów. Potem 2008-2012 było 19.

Opublikowano

Kolego @kopin jestem zupełnie spokojny ,jak nigdy w życiu .

Staram się co nieco wyjaśnić ,co i jak odnośnie tego skupu tucznika karmionego trochę inaczej .Za co będzie inna cena .

Już pisałem ,że cena koncentratu non gmo, jest na tym samym poziomie ,co cena koncentratu z GMO.Tak więc koszta produkcji u mnie i sposób żywienia nie zmieni się w żaden sposób .

Wiesz ja się mogę jedynie domyślać ile masz za klasę E .Ewentualnie szaleniec da więcej Tobie niż cena rynkowa .Wiem ponieważ w okolicach Świecia też cen za świnie nie ma rewelacyjnych .

To sobie pogadaliśmy  ;)

Opublikowano

21 minut temu, RafaKdziela napisał:

@krilan06 ja dostanę zeta więcej od Ciebie i od innych za klasę E .To mało ???

Ile ludzie mają dodatku za umowy za ilość sztuk etc 30 gr ???

Jeżeli sztuka ma poniżej 52% to odsyłam ją do Ciebie dostaniesz ją pod choinkę ...pasuje ?

podejrzewam że nikt Ci tu nie zazdrości że masz taką propozycję współpracy. Może to akurat szansa a może jedna wtopa.

złotówka na wbc to na żywą już jest mniej. Finalnie ja mogę dostać na dziś np 4,5 a w strefach będzie 3. Średnia wyjdzie 3,75. Ty dostaniesz 4,65 a uwiązany jesteś na 5 lat i gwarancji nie masz że te pasze nie zdrożeją

• Like 1
Opublikowano

więc nie ma co gadać,za jakiś czas napisz jak się to kręci 😉

jak będziesz dobrze zarabiał to postawisz nam flaszkę ,a jak by miał komornik zapukać to napisz może forumowicze się zjawią z widłami 😉

Opublikowano

Jedno mnie w tym wszystkim zastanawia,koncentrat dla mięsnych świn za 2500 zł co to jest!!!!! minimalna cena żeby to się sensownie kręciło,czyli zużycie ok 2,7 mięs  śred ok 58 ,tucz od 10 kg ok 4mies i tona koncentratu pow 3000 zł i to na śrucie gmo, coś tu jest nie tak i mówimy tu o różnicy realnej ok 80 groszy na 1kg dla naszego terenu a tej cenie koncentratu to zużycie poszybuje i na pewno czas tuczu się wydłuży znacznie,sama soja generuje dodatkowy koszt na tucznika rzędu 20zł

• Like 2
Opublikowano

Juro będę wiedział więcej odnośnie ceny za żywiec ,bo też ta średnia mnie interesuje ,jak każdego .Chcę wiedzieć za ile pracuję .

Faktycznie soja kosztuje więcej non gmo .a tuczniki mogą mieć ok 54/55% i też się załapią zgodnie z umową od 52%.

Jest jeszcze groch i łubin do wykorzystania swój .

Opublikowano
11 godzin temu, RafaKdziela napisał:

Oczywiście dam do sprawdzenia .Rozmawiałem z dwoma kolesiami ,którzy odstawiają tucznika do tej firmy i mówili ,żeby nie taka cena ,to chcieli zlikwidować hodowlę .Po weekendzie mam zamiar jednego z nich odwiedzić .

Raczej projekt umowy uważaj żeby Ci nie podmienili przy podpisaniu najlepiej podpisać w obecności prawnika

Mi też taką cenę dawali ale jak się dowiedziałem jaką mają na normalnego tucznika to podziękowałem

Opublikowano
16 godzin temu, saszeta napisał:

oczywiście że unia. I do tego taka sprawiedliwa że u Niemców 240 kg/ha azotu a u nas 170. Tam można gnój na pryźmie trzymać a u nas będą nowe płyty

a dlaczego na roczną przelotowość?

Bo kazda sztuka według ich tabelek ma inny wspłóczynik robieniu obornika, oni to mnożą przeż ilośc dni w roku przebywania w stadzie i wychodzi im wynik   i dzielą to na pół ( czyli półroku p[rzechowywania nawozu). Kto wypełniał wniosek na modernizacje wypełniał i tabelkę średnioproczny stan danej grupy wiekowej np. świn.  kto wypełniał wie o czym mowa kto niewie jak staszek powie ze sobie urojiłem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v