Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, staszek131415 napisał:

Czyli na Święta śinki po 10 pln?

W poniedziałek pojawiły się informacje że Duńczycy w celu powstrzymania spadku cen warchlaka zaczeli gazować prosięta[info o tym było na cenyrolnicze.pl],po tym mała giełda w górę,dziś to wystrzał,oby to nie była podpucha żeby wykupić niesprzedawalne obecnie duńskie warchlaki,a pod koniec września znowu wszystko padnie,podobna sytuacja była w ubiegłym roku oby  to się nie powtórzyło

Opublikowano
5 minut temu, ws71 napisał:

W poniedziałek pojawiły się informacje że Duńczycy w celu powstrzymania spadku cen warchlaka zaczeli gazować prosięta[info o tym było na cenyrolnicze.pl],po tym mała giełda w górę,dziś to wystrzał,oby to nie była podpucha żeby wykupić niesprzedawalne obecnie duńskie warchlaki,a pod koniec września znowu wszystko padnie,podobna sytuacja była w ubiegłym roku oby  to się nie powtórzyło

Ale bedzie tak jak mówisz. Jakby cykali po 2-3 centy to z racji mniejszych zbiorów nasi by sie zastanawiali nad kupnem a po takim strzale to już część dzwoni do handlarzy. Jak odzew bedzie za mały to za tydzień bedzie podobny strzał. To stała praktyka od lat tylko podwyżka na giełdzie jest rekordowa  mimo ze niedzieło sie nic przez tydzień aby taka podwyzka była uzasadniona. Reasumujac  to stuczna podwyżka  tyle ze rekordowa bo frajerów jakby mniej ostatnio było wiec trzeba jakoś na powrót ich pozyskac.

zresztą pamietam na koniec maja  jak swinie z 3, 4 poszły w góre na 4,2-4,4 to na forum ludzie przewidywali ze na zniwa cena tucznika bedzie 5-5,5 ii co???? wielkie gówno.

Przeczytajcie sobie moje posty wtedy jak mówiłem ze jest ustalona cena przez koncerny   ze tucznik ma kosztowac 4-4,5zł zeby polskiemu frajerowi niepozwolić zarobić i zdechnąc z głodu  bo cena 3, 5 to było przegięcie i frajerzy zaczeli juz zdychac z głodu. Teraz koncerny ustaliły ze trzeba frajera przyciagnąc po warchlaki a potem sobie koncerny odbiją na kupnie tucznika po niskich cenach

Opublikowano

Przy tyh   cenach zboża nikto zdrowych zmysłach warchlaka nie wstawi

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

A jaka ta cena zboża wysoka,  mam pszenżyto na olx po 50 i nawet nikt przez 3 tyg nie zadzwonił:(

Masz cały samochód to zadzwoń do Agroloku i w cenie około 650-670 wezmą bez prolemu

jak nie możesz sprzedać skoro u nas elewator płaci po 600 netto

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Przy tyh   cenach zboża nikto zdrowych zmysłach warchlaka nie wstawi

a zdziwisz się kupią warchlaki, to tak jak w maju cielaki kupia kazdego nawet obsranego za kazdą cenę. 

zresztą niewiesz jak to jest promocja, przecena i polak dostaje małpiego rozumu, teraz mamy 32 gr (8 centów) w ciagu jednego dnia ) to wiesz ilu idiotów nakupi warchlaki duńskie widząc oczami wyobraźni przyszłe zyski

Opublikowano

Raczej się nie zdziwię bo ludzie rezygnują z wstawień chyba że bank gospodaruje u ciebie wtedy nie ma wyjścjia

Opublikowano

cena z poniedziałku Gadki- sokołów  10 sztuk średnia cena za E 5, 77 netto przy wybiciu 79, 5% miesności 58, 3%.

W przeliczeniu na zywą 4, 52 netto 4, 88 brutto po potraceniach na działalnośc grupy

Opublikowano
ja wstawilem niecale trzy tygodnie temu, ale jak cena dalej bedzie slaba to nastepne kupie dopiero w listopadzie zeby ominac grudzień, styczen i troche lutego bo moze byc padaka. tak to wstawiam co okolo 2 miesiace, ale raczej te jedno wstawienie pomine i zima zboze se sprzedam i mam bez roboty, bo powinno byc w cenie, zreszta juz sie cena na zboze robi wysoka. bylo tak kilka lat temu zima jak koledze sprzedawalem pszenzyto prosto z podworka po 900 zl, a mial maciory to musial czyms te stado wykarmic, a trzoda byla wtedy po 3,3. tez sie wtedy wstrzymalem z wstawieniami i to byl strzal w dziesiątkę. historia chyba sie bedzie powtarzac w tym roku na to wyglada
Opublikowano
7 godzin temu, ws71 napisał:

Niemcy znowu mała gielda + 7 zaczyna robić się bardzo ciekawie

ale maja tych warchlaków ze takie cisnienie robią  60 gr na E klasie w ciągu 3 dni. szłyszeliście koledzy w agrobiznesie dziś ze duńskie rolnictwo zalewa fala bankructw z powodu szuszy dlatego wzywa sie polskie frajerstwo do kupna warchlaka)))))))) No teraz sztaszek juz widzi 6 zł za kg wiec natychmiast kupować!!!!!

Opublikowano

Nie kupować a sprzedawać ten kto jedzie na kupnym warchlaku to ledwo wiąrze koniec z końcem tylko zamknięty i nakładczy ma rację bytu9_9

Opublikowano

60 groszy w przeciągu 3 dni Ty wiesz staszek ile frajerów juz dzwoni do dobroczyńców z Danii. Jak bedzie mało dzwonić to jeszcze w paru notowaniach dowala do pieca. a ze polak gupi i przed szkoda i po szkodzie nawet przy asf kupi warchlaki. Tak jak cielak mały nie moze wiecej kosztować za kg 2x ceny kg byka tak 25 kg warchlak nie moze wiecej kosztować  jak 30 % ceny 110 kg tucznika na dziś góra 150 zł  a kosztuja koło 230 zł wiec trzeba jakoś frajerstwo zachęcić mimo iz cena 6, 20 za klase E to i tak kpina bo tyle to  za zywą netto powinno sie dostawać. Ale polak niewidzi tego  ze to podwyżka z ceny z poziomu gówna ale ze taka wielka podwyżka.

Opublikowano
7 godzin temu, tyran3 napisał:

60 groszy w przeciągu 3 dni Ty wiesz staszek ile frajerów juz dzwoni do dobroczyńców z Danii. Jak bedzie mało dzwonić to jeszcze w paru notowaniach dowala do pieca. a ze polak gupi i przed szkoda i po szkodzie nawet przy asf kupi warchlaki. Tak jak cielak mały nie moze wiecej kosztować za kg 2x ceny kg byka tak 25 kg warchlak nie moze wiecej kosztować  jak 30 % ceny 110 kg tucznika na dziś góra 150 zł  a kosztuja koło 230 zł wiec trzeba jakoś frajerstwo zachęcić mimo iz cena 6, 20 za klase E to i tak kpina bo tyle to  za zywą netto powinno sie dostawać. Ale polak niewidzi tego  ze to podwyżka z ceny z poziomu gówna ale ze taka wielka podwyżka.

ile prosiaka robisz na sprzedaż? Może to Ty jesteś frajerem że przy ssaniu duńczyka nie produkujesz wystarczającej ilości żeby import był mniejszy. No i zarobiłbyś to co Duńczykom płacimy

Opublikowano
1 godzinę temu, saszeta napisał:

ile prosiaka robisz na sprzedaż? Może to Ty jesteś frajerem że przy ssaniu duńczyka nie produkujesz wystarczającej ilości żeby import był mniejszy. No i zarobiłbyś to co Duńczykom płacimy

po pierwsze mam cykl zamkniety wiec nic niesprzedaje. Po drugie szaszeta tuczysz tuczniki to twojim zakichanym obowiazkiem jest również produkowanie  prosiaków a nie kupowanie zagranicznych. Tylko po co lepiej sie nie narobić  lepiej kupić a potem jeczenie ze cena słaba. Słyszałeś aby w danii jakiś chodowca kupił choćby jednego zagranicznego prosiaka?????? Po prostu polscy rolnicy zrobili sie leniwi i tyle   bo szaszeta jak juz postawiłeś tuczarnie na 3 tys swin to do k**wy nedzy dlaczego obok zartaz niepostawiłeś porodówki.

Opublikowano
13 minut temu, tyran3 napisał:

po pierwsze mam cykl zamkniety wiec nic niesprzedaje. Po drugie szaszeta tuczysz tuczniki to twojim zakichanym obowiazkiem jest również produkowanie  prosiaków a nie kupowanie zagranicznych. Tylko po co lepiej sie nie narobić  lepiej kupić a potem jeczenie ze cena słaba. Słyszałeś aby w danii jakiś chodowca kupił choćby jednego zagranicznego prosiaka?????? Po prostu polscy rolnicy zrobili sie leniwi i tyle   bo szaszeta jak juz postawiłeś tuczarnie na 3 tys swin to do k**wy nedzy dlaczego obok zartaz niepostawiłeś porodówki.

to nasze polskie rzady się do tego przyczynili,,,chcieli się podlizać unijna wspolpracą

Opublikowano
1 godzinę temu, tyran3 napisał:

a jak tuczę brojlera to mam wylęgarnię postawić? Albo jak pszenicę sieję to mąkę robić?

Robisz cykl zamknięty to rób. Chwała Ci za to. A ja nie mam ochoty. I nie płaczę

w Dani nie słyszałem, ale już u Niemców sporo duna tuczą

Opublikowano
7 godzin temu, saszeta napisał:

a jak tuczę brojlera to mam wylęgarnię postawić? Albo jak pszenicę sieję to mąkę robić?

Robisz cykl zamknięty to rób. Chwała Ci za to. A ja nie mam ochoty. I nie płaczę

w Dani nie słyszałem, ale już u Niemców sporo duna tuczą

dziwne masz myślenie w stylu  gazety wyborczej.  Wylengarnia to specjalistyczna produkcja tak  jak inseminacja loch i nasienie pozyskuje specjalistyczne zakłady. a nie kazdy rolnik majacy knura

A  ty skoro nie masz ochoty polskiego materiału genetycznego wspierać tylko zagraniczny  to powinieneś przy imporcie odprowadzać 10 % wartości od ceny kazdego warchlaka na rzecz rolników którzy produkuja prosiaki w polsce nasze rodzime rasy. Kupowanie zagranicznego warchlaka jest anty patriotyczne tak samo jak kupowanie miesa zagranicznego i powinno być opodatkowane dodatkowo. A taka skala immportu to jest tylko w polsce w zadnym innym kraju europy.

zresztą powinien być zakaz dostania pozwolenia  na budowe na tuczarnie dla rolnik który nie posiada  własnych macior aby ja zapełnić w 75% swojim materiałym chodowlanym i zaraz by sie skończył immport dziadostwa z danii.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v