Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, tyran3 napisał:

Spytaj sie ubojni, handlarza i marketów to każdy Ci powie ze dokłada do interesu kupując twoje świnie, a ty masz 15 tys zysku i jeszcze muchy w nosie:P:P( zart dla niekumatych)

Dawid pociesze cie w stylu staszka  "kiedyś muszą pujśc w góre""

albo w stylu markafarmera " za poprzednich rządów były okresy ze swinie były jeszcze tańsze"

kuźwa mać 20 lat od protestów Lepera mija. koncentraty 100% w góre, paliwo 100% w góre, nawozy 100% w gõre. a swinie od 20 lat koło 4 złotych sie krecą niczym gówno w przeremblu Tego ministra to lać aby po ryju i patrzeć czy równo puchnie jak słabo to z buta przypiepszyć jeszcze w jego rozciapciany kinol i widły w dupe.

Do kogo masz pretensje sami jestesmy sobie winni.Widziałeś jakis protest rolników którzy trzymaja trzode bo ja nie czyli jest super chlewnie sie buduja kasa płynie kolega 15 koła przytuli co tu narzekać jebać rolnika aby miasto miało  super produkty w nisiej cenie.Jak nie bedzie protestów to tu nikt se nie obudzi z rzadu.Teraz wiosna chłop pujdzie w pole trzoda  bedzie 3.8 i sie nie odezwie tylko jeszcze będzie szukał kogoś kto je za tą kwote odbierze.Co do cen   to ta sama cena  za Etego co ma 100 szt i ten co oddaje u mnie 20 oczywiscie jak mają  trzode i się czeka w kolejce.

Opublikowano
11 godzin temu, tyran3 napisał:

Spytaj sie ubojni, handlarza i marketów to każdy Ci powie ze dokłada do interesu kupując twoje świnie, a ty masz 15 tys zysku i jeszcze muchy w nosie:P:P( zart dla niekumatych)

Dawid pociesze cie w stylu staszka  "kiedyś muszą pujśc w góre""

albo w stylu markafarmera " za poprzednich rządów były okresy ze swinie były jeszcze tańsze"

kuźwa mać 20 lat od protestów Lepera mija. koncentraty 100% w góre, paliwo 100% w góre, nawozy 100% w gõre. a swinie od 20 lat koło 4 złotych sie krecą niczym gówno w przeremblu Tego ministra to lać aby po ryju i patrzeć czy równo puchnie jak słabo to z buta przypiepszyć jeszcze w jego rozciapciany kinol i widły w dupe.

Z tymi widłami w dupe to już przesadziłeś, przyjemność mu robić. No protesty rolników były tylko kto o nich w mediach słyszał. Poblokowali droge chcieli na warszawe jechać. Śpioch to olewa na przeczekanie biorą. A nawet jakby jakieś masowe protesty były to jak zwykle pałkarzy wyślą z bronią gładkolufową pare oczu wypłynie. Tak każda władza od czasów mieszka robiła. Więc może dajmy se luz. Miasto do rolnika bardzo przychylnie nastawione. Czasy Leppera jak mówią czesi to se ne wrati.

Opublikowano

15 tysi to mi na materiał siewny nie starczy. To co miałem swoje zboże do siewu zostawione się nie nadaje, jesienią wjechać nie szło dużo pól zostawione, dzisiaj wieje i zapowiadają mrozy to ciekawe ile jeszcze zbóż wysmali i trzeba będzie przesiać. Gdybym miał te 100 pare hektarów 3-4 klasy to bym miał nalane na te świnie. Ale na 110 ha 4 klasy mam niecałe  40ha i to jeszcze w mozajkach. Reszta 5 i 6 klasa. Bez obornika ta ziemia nie rodzi i taka jest prawda niestety. Choćby nie wiadomo jak się  starał to bez deszczu plonu nie będzie a  obornik jednak tą wode jest w stanie przetrzymać w glebie. A dopłat ani słychu ani widu, dali pare % zaliczki i cisza...

Karkówka bez kości w marketach po 9 zł za kilo to świnie po prostu nie mogą być drogie. Chore to wszystko i tyle.

• Like 3
Opublikowano

Musisz do Staszka zapukać co z tymi dopłatami ,bo on twierdzi że pierdoły opowiadam bo wiekszosć już dostała i się mam w łeb puknąć a nie opowiadać takie dyrdymały że wieksze gospodarstwa wiszą z dopłatami

Opublikowano
2 godziny temu, staszek131415 napisał:

1997 rok cena koncentratu górna półka Central Soya  o symbolu 141 żytni 50 kg  66-72 zł,obecnie odpowiednik firmy Provimi 80 zł ale za 25kg cena tucznika 4,2 zł,cena zboża różnie to bywało ale kręcilo się około odpowiednika tony saletry i teraz odpowiedz sobie dla kogo są dopłaty+ całe tony bzdurnych przepisów , i większość wszelkich spraw związanych z rolnictwem załatwiłeś na poziomie gminy,na pewno gospodarzyło się dużo lepiej i taniej,cena hektara ziemi w obrocie prywatnym max odpowiednik 10 ton żyta,jedyny minus brak obecnej technologi uprawy i ochrony zbóż i roślin pastewnych,i odsetki od kredytów

• Like 2
Opublikowano

W tamtych czasach to preferencyjny był droższy jak dziś komercyjnyB|

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v