Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja   rezygnuję-  i jak będą  przestrzegać i kontrolować  to w całej  gminie  zostanie  2  do 5  którzy  będą ciągnąć  ten ,,biznes''  dalej.  Teraz  jest tak +  -   100  tylko  że drobni  hodowcy.   

Opublikowano

Nie ma co tak się bać kontroli . W sumie nic niezwykłego i nic drogiego . Tylko co to da ?

Opublikowano
22 minuty temu, thefarmer napisał:

Czy ja dobrze rozumiem te zapisy, że jeśli w dwóch boksach po świniach mam opasy, a w czterech pozostałych boksach mam świnie, wszystko w jednym budynku, to będe musiał wyrzucić opasy z tego budynku?

I właśnie największy problem ludzie będą mieli z koniecznością wybrania albo opas albo świniak , i żadne prowizoryczne ścianki nie pomogą , musi być mur :(i osobne wejścia

Opublikowano
41 minut temu, zetorki12 napisał:

Raczej płacz , bo śmiać się to już nie ma z czego .

Trza się ratować gdzie jest Kod gdzie opozycja słońce Petru;)?

Opublikowano

Mnie bardziej interesuje gdzie jest Jurgiel i dlaczego nie pomaga rolnikom ?

Opublikowano
1 minutę temu, zetorki12 napisał:

A co nie pomaga?

Powiedział i nakazał co trzeba zrobić żeby świnie  nie zachorowały( przynajmniej On tak uważa)

Na kogo się głosowało tego się ma

Opublikowano
9 minut temu, zetorki12 napisał:

No jak nie pomaga? Narzekali na brak opacalności to tera dostaną kasę a puste chlewni całe 36 groszy dziennie do sztuki ,lepiej dostać do 50 sztuk 30 groszy jak dokładac100  zł do tysiąca;)

Opublikowano

przed chwila pojechały największe smoki średnia waga 136 kg pare miało po 150  4.5+vat reszta czeka jeszcze ze dwa tygodnie 

Opublikowano
3 minuty temu, szczypka napisał:

przed chwila pojechały największe smoki średnia waga 136 kg pare miało po 150  4.5+vat reszta czeka jeszcze ze dwa tygodnie 

szczypka po co takie trzymasz ??????? przecież tucznik 100kg zjada 2,5 kg paszy na 1 kg przyrostu  a taki 140  kg kaban zje ci dzienie ze 4,5-5kg paszy a przybiera góra 1, 5 kg i to głównie słonine. wiecej wydajesz na zarcie nic ci ceny w ubojni nadłożą.

Opublikowano

jak sprzedam wszystkie z tej partii to napiszę jakie miałem zużycie paszy na kg przyrostu poprzednia partia średnio ważyła 132 kg 2,63 kg paszy na kg przyrostu  

Opublikowano
15 minut temu, kopin napisał:

to jeszcze napisz tyranowi ile byś dostał za kilogram 2 tyg temu jak były w mniejszej wadze ;-)

Tyle samo można yło dostać u mnie to była njnisza cena wieć nie wiem czym się tak nakręcacie

Opublikowano
37 minut temu, szczypka napisał:

jak sprzedam wszystkie z tej partii to napiszę jakie miałem zużycie paszy na kg przyrostu poprzednia partia średnio ważyła 132 kg 2,63 kg paszy na kg przyrostu  

zgoda ale to średnie zurzycie  na cały okres tuczu ale jak ma 140 kg to sie kreci powyzej 4 kg dzienie. a przetrzymanie to normalna sprawa ale tuczniki które maja 150  kg to nie sa przetrzymane tylko 2 tygodnie:D.

w kazdym razie na zywcu mozna kombinować  na wbc to nieprzejdzie   moje tuczniku to wybicie najlepsze jak maja 108-110kg ( zywa)  powyzej 120 kg wpadaja juz klase nizej  wiec moje przetrzymanie to tydzień no góra max 10 dni

Opublikowano

każdy robi tak  jak w jego sytuacji wychodzi najlepiej i każdy za swoje decyzje odpowiada

u mnie  ci co kupowali duna po 400 zł jak cena spadła też trzymali do wiekszej wagi a chyba muszą dobrze to kalkulować bo inaczej by po 1 tyś na rzut  nie brali

Opublikowano

Jeszcze dwa=trzy tygodnie cena bedzie sie urzymywala i moze troche w gore zacznie rosnac, ale pozniej najprawdopodbniej znowu w dol.

Trzeba pozbyc sie zapasow prosiat.

Opublikowano

No to ja niekrytykuje tylko sie dziwie bo ja takiego wielkiego to nawet dla siebie niezabijam. A skoro miał 150 kg to 4 tyg temu miał 110 kg a cena tez sie kreciła ok 4,5.

Opublikowano (edytowane)

ahten Skąd takie informacje ? Wizyta u wróżki , przeczucie , czy wizyta anioła ?

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
1 minutę temu, ahten napisał:

Sytuacja identyczna jak dwa lata temu

jakby była identyczna to w lipcu za tucznika dadza 6zł:D rozumiem  ahten ze ręczysz za to  swoja głową i zoną:D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v