Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, ws71 napisał:

To co stwierdza @90210grzesiu to prawda przerabialiśmy to kilkanaście lat temu polski rolnik to według mnie wyższy stan świadomości ni cholery nie mogę nakłonić sąsiadów do sprzedaży z nami,wolą sprzedać po 3,60 i beczeć ,że się nie opłaca i jaka dzieje im się krzywda a dzień wcześniej jak my ładowaliśmy i wyszło ok 4,1 to nie warto bo na pewno oszukują na wadze półtusz i jak to może być oni 3,6 a tu 4.1 to jest oszustwo bo tak powiedział gość któremu sprzedają

ws71 popieram cie w całej rozciagłości, chciał odemnie kupić jeden tucznika rok temu i mu mówie ze ok daj 6 zł (cena plus vat) a ten mi na to ze o chce go okraść bo u nazwa ubojni kupuje po 5,2, i za cholere mu mu nieprzetłumaczyłes ze mnie na WBC wychodza inne ceny nawet jak mu wydruk raportu ubojowego z przed tygodnia pokazałem to nieuwierzył, bo on zna własciciela tej masarni i mu powiedział ze na WBC kradna i oszukuja szczegół ze robią to na niekorzyść rolnika a nie odwrotnie ale sie z cymbałem niedogadałem jeszcze mi potem dupe obrobil na wsi ze chciałem go oszukać i nanim zarobić

Opublikowano

też niesprzedaje bo szkoda tłumaczyć komuś ze za te cene co... nazwa miejscowej ubojni... umnie niekupi  do tego moje swinie niechca wchodzić na wózek traktoriowy jak kiedys rodzinie dalem za pomoc 1 sztuke 150 kg to recznie ja z bratem musielismy wciagnąć za boga nieweszła, Teraz tylko przez grupe raz w tygodniu grupa ma tira z sokołowa zaklepanego ze odstawi im minimum 100 sztuk tucznika i niema problemu wystarczy zebys miał minimum 10 sztuk na transport a cena zaraz kompletnie inna. ( choć na dzisiaj i tak nędzna)

Opublikowano
Cytat

wiem jak jest bo sam jestem w grupie,tylko że my jesteśmy z jednego powiatu,a spora częsć nawet z jednej gminy

a może poprzez agrofoto się skrzyknąć z jednego powiatu lub gminy?

Opublikowano
23 minuty temu, nie napisał:

a może poprzez agrofoto się skrzyknąć z jednego powiatu lub gminy?

zawsze można pomyśleć,jak nas wszystkich asf-ową ustawą nie wykończą

Opublikowano

ja obstawiam ze za 2 lata bedzie cena, jak juz wszystkich wykonczą ...

Opublikowano

Wujek tak sprzedawał "obwoznemu" pośrednikowi. Teraz tak czytam tutaj Wasze racjonalne pomysły i mu mówię, że niech się zgadza z sąsiadami i razem odstawia: dej ty mnie spokój :P jednak potrzeba jeszcze 40 lat... komuna z Polski wyszła ale z ludzi ni ch*ja :P

Opublikowano
8 godzin temu, turtojs napisał:

mała giełda plus 5 centów, ożywienie jak mało kiedy, wszystko się sprzedało i kupców licytowalo po 10-12, a przeważnie jest 5-7. także kierunek w górę z ceną

Co ty mówisz ze w góre???? przecież z cenami swiń jest odwrotnie jak  z cenami paliwa jak obnizki to w ciagu 24 godzin cena leci ale jak podwyzki to niewiesz jak to jest sklepy maja stare zapasy miesa i musza je sprzedać dopiero za 3 tygodnie podniosa ceny:P

Opublikowano
Dnia 1.02.2018 o 20:40, kopin napisał:

zawsze można pomyśleć,jak nas wszystkich asf-ową ustawą nie wykończą

Jak dadzą kasę za likwidację to nie będzie z kim się skrzykiwaćB|

Opublikowano

zanim dostaniesz te pieniądze za likwidacje to juz oni nie bedą rządzili,u nas jak ptasia grypa wybuchła to 4 fermy na skraju bankructwa były ,kolosalne pieniądze w kurnikach,w styczniu bodajże wszystko wywieżli im a w listopadzie jeszcze kasy nie dostali,aż do Adriana jechali ze starostą bo nikt im nie chciał pomóc!!!

Opublikowano (edytowane)

Za małe ilości to cena pójdzie do góry za 3 tygodnie albo u pośredników. Jajak umawiam samochód do obioru tucznika to zawsze jest umawiana cena +/- giełda. jak w środę duża giełda też pójdzie do góry to od czwartku ja mam tą cenę. Tyle że tuczniki dopiero na marzec 9_9:ph34r: Na razie jestem "obserwatorem" xD

Edytowane przez Dawid727
Opublikowano

Tak kontrole IW szykuje tacy hobbyści jak ja to przyjdzie jak za niemca świnki trzymać! U mmie też na marzec oby nie wprowadzili badań w całym kraju pod kątem asf przed sprzedażą bo to już byby były jaja.

Opublikowano
6 minut temu, grey6 napisał:

Tak kontrole IW szykuje tacy hobbyści jak ja to przyjdzie jak za niemca świnki trzymać! U mmie też na marzec oby nie wprowadzili badań w całym kraju pod kątem asf przed sprzedażą bo to już byby były jaja.

niemartw sie weterynarz od swiadectwa zrowia oceni ci czy twoja swinia ma ASF tyle ze zrobi ci to 3 razy drożej niz teraz, w końcu dostaniesz ocene fachowca;)

Opublikowano
12 godzin temu, tyran3 napisał:

niemartw sie weterynarz od swiadectwa zrowia oceni ci czy twoja swinia ma ASF tyle ze zrobi ci to 3 razy drożej niz teraz, w końcu dostaniesz ocene fachowca;)

Dokładnie chłop się nie odezwie i zapłaci a w miescie jeszcze by ich pogonili.Czyli bedą meczyc chłopa ile wlezie .Dostali 500 plus niech teraz sie biora za prace aby to odrobic.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v