Skocz do zawartości

Zwisający kabelek Ursus 2812

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ostatnio zauważyłem że, pod spodem wisi jakiś kabelek. Prośba o pomoc gdzie go podłączyć oraz do czego służy.

Z objawów to co zauważyłem, że nie działają światła awaryjne i reflektor roboczy.

B1E43625-F536-4590-B1C1-B8AD4CC8DD0F.jpeg

Edytowane przez Andi2812
Opublikowano

Piszesz o czujniku poziomu paliwa? On na schemacie ma połączenie z wskaźnikiem poziomu paliwa za pomocą pomarańczowego przewodu. Pozatym wszystkie końcówki są zajęte w wskaźniku paliwa. Ale faktycznie wskaźnik działa źle, wskazuje stały poziom od paru lat. Być może poprzedni właściciel coś pomieszał.

Opublikowano

Andi ubaw mam  jak czytam takie tematy ,jak nie masz pojęcia to się za to nie bierz ,z tego zdjęcia widać ze to najzwyklejszy przewód  z jakiegoś urządzenia na 220v dosztukowany do czegoś gdzieś ,jasnowidza zapytaj

gdybyś konkretnie zapytał wychodzi z ... a nie działa to.... to rozumiem ,przynajmniej bym wiedzieli ze zaglądałeś 

Opublikowano

Oryginalna instalacja ursusa 3512 posiadała zasilanie  reflektora roboczego , niezależne od świateł pozycyjnych był podpięty pod gniazdo lampy przenośnej  . Ponieważ ciągnik nie jest nowy , instalacja mogła być przerabiana .

Opublikowano

Bizulek : Instalacja jest na 99% orginalna. 

Tomasz, trudno określić skąd ten przewód wychodzi. Zdemontowałem obudowę akumulatora i go wymontowałem. Ale ja nie jestem w stanie określić przebiegu tego przewodu, po prostu go nie widzę. A demontaż pozostałych osłon to jakiś koszmar. Chyba bez zdjęcia kabiny się nie da, ale mogę się mylić.

Tak naprawdę to główny problem dziś mam  z światłami awaryjnymi , bo one są wymagane do jazdy po drogach publicznych.

Bezpiecznik sprawdzony i wizualnie jest ok.    

Opublikowano

Lampka ostrzegawcza niskiego ciśnienia w układzie pneumatycznym. Na 90% masz wyłamane łapki od czujnika- standard w tych ciągnikach jak chociaż raz był w lesie

Co do tylnego halogenu to jak kolega pisał że jest na osobnym obwodzie z kretyńsko umieszczonym bezpiecznikiem przy akumulatorze.

Opublikowano

Mam dalej problem z awaryjnymi (kierunkowskazy działają w pozycji wciśniętej , w pozycja działania awaryjnych nie działają)   i świtałem roboczym.

Wymieniłem włącznik świateł awaryjnych i nic się nie zmieniło. Czyli włącznik był ok.

Pomiar napięcia na styku 15 włącznika awaryjnych(31na schemacie) to 12V kluczyk w pozycji 1 , natomiast na styku 30 10.8 V każda pozycja kluczyka.

Napięcie na na żarówce awaryjnej 10.5V. Żarówka sprawna. sprawdzona bezpośrednio na akumulatorze i działa.

Masę sprawdzałem omomierzem i są przejścia.

Ciągnik z roku 94.

Jakiś pomysł co jeszcze sprawdzić? 

Opublikowano

Sam bym sie chetnie dowiedzial bo mam ten sam problem z awaryjnymi - nie dzialają ,a gdy wyciagne wlacznik to jest taki dzwiek (tylko raz) jak przy kierunkowsazach "cykanie".

Kiedys mylem ciagnik i nalalem tam wody - zaczął dzialac poprawnie :o

Opublikowano

Bezpiecznik zasilający dostaje za małe napięcie ,może to być spowodowane uszkodzeniem kabla , ale bardziej prawdopodobne zaśniedziała końcówka . Prąd podawany jest ze styku przełącznika świateł .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dzięki bizulek za naprowadzenie. Problem stwarzał łącznik bezpiecznika 29. Był cały zaśniedziały. Awaryjne są i roboczy tez działa.

Na zdjęciu mam 3 lampki kontrole i dwa wolne miejsca. Czy ktoś się orientuje ile powinno być.

4300EAD1-9413-4BE0-8CF1-0B0827AE6BF3.jpeg

Edytowane przez Andi2812