Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam 60ha, Z czego okolo 27ha siejemy pszenzyta i owsa. Reszta to pastwiska i łąki. Zboza siejemy tyle- zeby starczyło slomy i na srute. Mamy 54 sztuki bydla w czym znajduja sie 12 opasow 3 krowy(zeby mleko bylo dla siebie) reszta to mamki cielaki i jałówki. Sprzet jakiego uzywamy to Kubota M110GX, Ursus 914, Zetor 5320, Ursus c330, ładowarka zettelmeyer ZL801. prasa krone, kosiarka vicona, plug kverneland ab100, talerzowka metalfacha  i rozrzutnik 6t. i tu pytanie jak powiekszyc to gospodarstwo? w co pojsc? wiecej opasow? A moze przejsc na bydlo mleczne? 

Opublikowano

Pytanie z natury dziwnych, trudnych i podchwytliwych.

Nie wiem czy szukasz info czy chcesz się pochwalić co masz;)

Założyłeś temat jak powiększyć gospodarstwo - odpowiedź jest banalna --  dokupić ziemi.:D

A tak poważnie  to sukces osiąga się na tym czego aktualnie brakuje na rynku.  W tą wiedzę każdy jest bogatszy niestety po sezonie. Więc rosyjska ruletka.

Jakbyś w tym roku miał 60 ha czerwonej porzeczki to dopiero po 20 latach wróciłbyś z wakacji do kraju.:D

Opublikowano

Pytanie ile osób ma się z tego utrzymać i czy ma kto pracować przy zwierzętach. Przy zwierzętach jest więcej roboty i można mieć większy dochód, przewracając ziemię jest mniej roboty ale i trzeba więcej ziemi żeby wyjść na swoje. Przy takich informacjach jakie mamy to moża sobie tylko pogdybać.

Opublikowano
1 godzinę temu, kukielMGX napisał:

jak powiekszyc to gospodarstwo? w co pojsc? wiecej opasow? A moze przejsc na bydlo mleczne?

Dziwne te pytania a odpowiedź jeszcze trudniejsza. Jeśli chcesz iść w to, co aktualnie przynosi dobre zyski to przeważnie droga do upadku, bo koniunktura zmienną jest.

• Like 1
Opublikowano
na to pytanie nikt Ci nie da odpowiedzi. sam musisz do tego dojść co robić żeby była kasa.
Opublikowano
żeby zarabiać to trzeba sporo czasu w czymś siedzieć i być w tym dobrym. a w dzisiejszych czasach żeby zarabiać trzeba mieć ilości, nie ważne czego, czy ziemi, czy bydła czy świń.
Opublikowano
Dnia 29.11.2017 o 20:24, Agrest napisał:

Pytanie z natury dziwnych, trudnych i podchwytliwych.

Nie wiem czy szukasz info czy chcesz się pochwalić co masz;)

Założyłeś temat jak powiększyć gospodarstwo - odpowiedź jest banalna --  dokupić ziemi.:D

A tak poważnie  to sukces osiąga się na tym czego aktualnie brakuje na rynku.  W tą wiedzę każdy jest bogatszy niestety po sezonie. Więc rosyjska ruletka.

Jakbyś w tym roku miał 60 ha czerwonej porzeczki to dopiero po 20 latach wróciłbyś z wakacji do kraju.:D

ziemi chcemy ciagle kupywac ale narazie nie ma gdzie

Opublikowano

Wszystko zależy od tego czy chcesz powiększać wszerz czy wzwyż :D

a jeśli pytanie jest na serio to z opisu wynika, że gospodarstwo może być na terenach gdzie bez problemu ktoś weźmie to w dzierżawę, da 1.000,- czynszu i odda dopłaty...to da na czysto minimum 120 tyś...kto żyje z rolnictwa wie ile trzeba włożyć kasy, pracy i ryzyka żeby mieć tyle na czysto zysku.

Ja na Twoim miejscu nawet bym się nie zastanawiał i tak bym zrobił a posiadany sprzęt wykorzystał do robienia usług ewentualnie coś sprzedając i kupując by mieć te maszyny na które jest praca.

W ten sposób można pracować u siebie i na siebie robiąc to co się lubi nie martwiąc się o to co za chwilę znów wymyśli i narzuci Chujnia Europejska oraz nasz ministrant rolnictwa.

Wiem,że taka propozycja może wywołać zdziwienie u wielu ale za parę lat zobaczycie,że mam rację.

• Like 3
Opublikowano
Panowie mam takie pytanie,mam swoje hekatry jestem na vacie i ojcic przepisuje mi reszte pola i zwierzęta,głównie świnie,pytnie brzmi ze księgowa kazała mi odkupic od ojca te świnie,czy jest sens to kupować?
Opublikowano
jak brakuje Ci ziemi to weś kreche i kup gospodarstwo gdzie indziej jak chcesz się tak bardzo rozwijać , gospodarstw na handel można łatwo znaleźć w Polsce spore. powierzchnie i nie za male pieniądze
Opublikowano
Dnia 5.12.2017 o 02:59, extrabyk napisał:

Wszystko zależy od tego czy chcesz powiększać wszerz czy wzwyż :D

a jeśli pytanie jest na serio to z opisu wynika, że gospodarstwo może być na terenach gdzie bez problemu ktoś weźmie to w dzierżawę, da 1.000,- czynszu i odda dopłaty...to da na czysto minimum 120 tyś...kto żyje z rolnictwa wie ile trzeba włożyć kasy, pracy i ryzyka żeby mieć tyle na czysto zysku.

Ja na Twoim miejscu nawet bym się nie zastanawiał i tak bym zrobił a posiadany sprzęt wykorzystał do robienia usług ewentualnie coś sprzedając i kupując by mieć te maszyny na które jest praca.

W ten sposób można pracować u siebie i na siebie robiąc to co się lubi nie martwiąc się o to co za chwilę znów wymyśli i narzuci Chujnia Europejska oraz nasz ministrant rolnictwa.

Wiem,że taka propozycja może wywołać zdziwienie u wielu ale za parę lat zobaczycie,że mam rację.

U mnie zdziwienia nie wywołuje,uważam bardzo dobrze doradzasz,miałby konkretną gotówkowe na czysto,dużo czasu aby dorabiać na usługach,czy dodatkowo handlować produktami rolniczymi,a między czasie podróżować,to jest życie;) Odradzam wchodzić w mleko,jestem z woj.gdzie Zagłębie mleka jest największe,ludzie którzy to prowadzą chodzą zmarnowani,wyglądają na wiecej lat niż mają rzeczywiście,a nie jeden ma przepuklinę.

• Thanks 2