Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak, to ta pollena. Roztwór 40%, Ja robię 100ml wody plus 40ml Polleny. To razem 140ml jednak, a nie 5 😁😁😁😁😁 Tę cwiartkę zostawić na 24 godziny bez dojenia, po 24h zdoić i zaladowac znowu roztwór i już w ogole nie dotykać, niech wypala. 

Opublikowano

aaaaaaa, nie nie :) to zdecydowanie za mało żeby po całej cwiartce się rozeszło, ja jeszcze troche masowałam po podaniu jesli ćwiartka na to pozwalała (bo zwykle to już sie robi jak ćwiartka jak kamień lub sam syf). Powiem tak....U MNIE DZIAŁA  🤣🎅🎅🎅

Opublikowano
2 godziny temu, TheraRolnik napisał:

I dla tego dałem se już spokój z krowami i z dobudówkami, gra nie warta świeczki

A miałem miałem dla tego rzadko mnie tam widzieli 😛

O tej dobudówce to chyba kilka dni temu pisałeś. Skąd nagle taka zmiana decyzji? 

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

Daniel do jakich parametrów ta premia? i ciekawe czy z takiego mleka rzeczywiście produkty wyraźnie lepsze

miej komurek = lepsza wydajnosc przerobowa  ale i miej komórek swiadczy o zdrowszej krowie a szczesliwa krowa daje lepsze mleko  :D

Opublikowano
2 minuty temu, Leszy napisał:

O tej dobudówce to chyba kilka dni temu pisałeś. Skąd nagle taka zmiana decyzji? 

Pisalem kilka dni temu a w głowie miałem temat już z miesiąc czasu a dałem sobie z tym spokój bo szkoda sobie głowę tym zawracać i się denerwować na te parę krów 

Opublikowano
57 minut temu, TheraRolnik napisał:

Hehe 😅 krowy też nie ważne ile mleka dają, najważniejsze że w ogóle dają 😁

Tak mnie nauczono 😁 a sernika nie jem bo nie lubię 😀

Aleee toooo nic nieeeeeeeee daaa 🤪🤣🤣🤣🤣🤣 

Masz rację, dobra decyzj z tymi krowami. Po co sie pchać w problemy jak nie bardzo wiesz co i jak 😁😁😁😁

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

żeby dzisiaj być dobrym rolnikiem trzeba być dobrym ekonomistą i każdy grosz się liczy

Różnie ludzie liczą sobie tą ekonomię. To tak jak nawet tu na forum pisali o truskawkach. Jedni chcą na giełdę sprzedać w detalu za większe pieniądze, a inni wyprodukować jak najwięcej i na skup oddać bez robienia sobie problemu.  

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Paulina1985 napisał:

Aleee toooo nic nieeeeeeeee daaa 🤪🤣🤣🤣🤣🤣 

Masz rację, dobra decyzj z tymi krowami. Po co sie pchać w problemy jak nie bardzo wiesz co i jak 😁😁😁😁

Akurat krowy są już od wielu lat ale max 13 szt bo tyle jest stanowisk 

Edytowane przez TheraRolnik
Opublikowano
4 minuty temu, Paulina1985 napisał:

A kto kiedyś liczyl koszt wyprodukowania litra mleka ??

Zbyt dużo kosztów które ciężko policzyć jak czas poświęcony przez każdego pracującego w gospodarstwie czy amortyzacja maszyn, budynków, kupionej ziemi. Najprościej liczyć te małe rzeczy, przy których da się przekalkulować czy się zwróci ;)

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, slawek74 napisał:

kiedyś liczyłem ale dla siebie nie na forum bo tu mogli by zjeść 😁

jeśli na plus wyszedłeś to mozesz się pochwalić ;)

Opublikowano

ciekwe skąd dać 🥴😁 z 5 lat wstecz na kartce papieru najlepiej to policzyć cenę paszy i sprzętu wykorzystywanego do produkcji czyli jego amortyzacjię jak nowe budynki i sprzęt to koszt napewno powyżej 1zł kiedyś było chyba 88gr

Opublikowano

Stosuje ktoś derki dla cieląt??? zastanawiam się nad uzywaniem do 14dnia życia w okresie jesienno-zimowym 🤔 No i jeszcze jesli bym zastosowała to czy ktoś może robił własnoręcznie taką derkę?

Bo ja kiedyś zalozylam cielakowi moją bluze polarową 🤣🤣🤣🤣 ale to nie byl.zbyt dobry pomysł 🤣

Opublikowano

ja nie mialam nigdy takiej idei. u nas nie sa w iglo na dworze. 

Ale mam przeciągi, skoki temperatury, a teraz poimy tylko dwa razy dziennie, nie dostają dodatkowego litra na "ogrzanie". Więc i jakies podejrzane kaszelki się pojawiają..Stąd moje pytanie. 

Opublikowano

ze steony Holstein.pl 

Skąd wiemy, że cielętom jest za zimno?
Strefa termoneutralna cielęcia to zakres temperatury, w którym jego organizm nie musi niczego robić, aby się ogrzać lub schłodzić. Istotną rolę odgrywa tutaj wiek, ponieważ w miarę starzenia się cielę staje się mniej wrażliwe na przykład na niskie temperatury. Strefa termoneutralna od jego urodzenia do wieku czwartego tygodnia wynosi od 10 do 26°C. Cielę starsze, tj. w wieku powyżej jednego miesiąca, ma strefę termoneutralną od 0 do 23°C (Wathes i wsp., 1983). Uważa się, że cielęta w wieku poniżej jednego miesiąca zaczynają odczuwać zimno już w temperaturze poniżej 20°C. W przypadku cieląt starszych, ale jeszcze pijących mleko lub preparat mlekozastępczy, tą granicą dyskomfortu jest temperatura otoczenia poniżej 10ºC.

Wymienione zakresy temperatur mogą nas nieco zaskakiwać. Jeśli spojrzymy na średnie wzrosty i spadki temperatury powietrza w geograficznym punkcie blisko środka Polski, tj. na lotnisku im. Fryderyka Chopina w Warszawie (tab. 1.) – od listopada do marca średnie dzienne temperatury spadają najczęściej poniżej 10ºC, a najniższe występują w okresie od października do maja. Oznacza to, że nawet w czasie wiosny (kwiecień i maj) i pogodnej jesieni (październik i listopad) nowo narodzone cielę musi „pracować”, aby utrzymać właściwą temperaturę ciała przez co najmniej kilka godzin w czasie nocy. Kilka godzin nie stanowi problemu, ale kiedy przez trzy lub więcej dni z rzędu panują niskie temperatury…? Warto zacząć myśleć o utrzymywaniu ciepłoty ciała cieląt.

cały artykuł    bardzo ciekawy