Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Przy starej oborze słupy energetyczne jako podpora do konstrukcji

Myślę że nie ma co ciągnąć tematu. Każdy robi oborę według swoich potrzeb. Jeden woli większy kredyt i spokój, a drugi woli swoimi metodami i taniej. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, leszek1000 napisał:

Na zgodę z urzędu czekałem 3 miesiące. W projektem się ociągał. Przyszła ulewa i kilka dni nie dało się robić. To się tak mówi, ale w praktyce jest inaczej. Jak przyjechał dach to się okazało że świetlików nie ma. 

Druga sprawa nie da się wszystkiego wylać betonem na raz. A beton też potrzebuje czasu. 

NO chyba że gościu jednego miesiąca kupił. Piach pod zabudowę, stal, dach, legowiska, bramy, oświetlenie, cement(bo wszystko nie da się wylać z gruchy), i tak można wymieniać. 

Firma robiła pod klucz. A co to za filozofia wykopać szambo i postawić "wiatę", 

czemu będziesz doil w starej oborze? Nie robisz hali?

Opublikowano (edytowane)

Na hale to trzeba pieniędzy a ja ślubu z krowami nie biorę 😂. Jak stwierdzimy że jednak nie, to byki wejdą albo owce 😄

Kredyt na 5 lat reszta gotówki i się zobaczy. Tylko ja ciągnę te krowy za cyce, bracia wolą kobiety 😅.

Mam 2 braci, a nikt nie chce mnie na jeden dój zamienić. A co ja robot. 

W roku na rok człowiek mądrzejszy i widzi że krowy to nie życie.  

Póki co jeszcze mi się nie znudziło😃, ale co będzie dalej czas pokaże. 

Edytowane przez leszek1000
  • Like 1
Opublikowano

Tylko trzeba gdzieś karmić paszą. Można zamontować go w hali, ale to przedłuży dój. Więc najpierw stacja paszowa a dopiero później hala. Jak co nie myślę do przodu. Wejdą krowy na nowy obiekt to się zobaczy. Dużo ciekawych pomysłów będzie dokładane np kompiel racic po doju. 

Stara obora ma ganek przy ścianie dzięki czemu wyjście na nową oborę ma około 2m. Wystarczy zrobić zagłębienie lub kupić specjalną misę i gotowe. 

Opublikowano
10 godzin temu, leszek1000 napisał:

Na hale to trzeba pieniędzy a ja ślubu z krowami nie biorę 😂. Jak stwierdzimy że jednak nie, to byki wejdą albo owce 😄

Kredyt na 5 lat reszta gotówki i się zobaczy. Tylko ja ciągnę te krowy za cyce, bracia wolą kobiety 😅.

Mam 2 braci, a nikt nie chce mnie na jeden dój zamienić. A co ja robot. 

W roku na rok człowiek mądrzejszy i widzi że krowy to nie życie.  

Póki co jeszcze mi się nie znudziło😃, ale co będzie dalej czas pokaże. 

A kto bierze wypłatę za mleko?

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, slawek74 napisał:

te z przed 60lat to były mocne kiedyś przebijałem fundament z lat 60/70 i bylo w nim sporo kamieni to był niezly zapierdziel było to 20 lat temu to i sprzętu nie było ale ogólnie beton z gruchy lepszy

Taki lepszy , że jak jest mocny % to wszystko pęka w oczach jak schnie czy to ściana czy co innego , a jak jesteś taki zachwycony to znaczy , że cię orżneli i przywieźli słaby który nie pęka , u mnie majster w hali 50x14 wysokość 5m wszystkie słupy lał z betoniarki , na żadnym nawet kreski nie ma ., najprostrza receptura piach , woda i cement w odpowiedniej ilości , do tego dodatki plasyfikator itp.

Edytowane przez Supersebusiek
Opublikowano

Użytkuje ktoś prasoowijarke Krone comprima cv150  zmienna komorę ? Jak sprawdza się ten przenośnik listwowo - gumowy? 

Opublikowano
damiano12332 napisał:

Czekam juz od rana i sie wku...am bo nie przyjezdza, dalem jej pyralgine bo zaczynala goraczke miec.

To wołaj innego szkoda czasu na takiego co jedzie cały dzień

Opublikowano

Wypalam od dwoch lat, ale to sa jeszcze starsze sztuki.

1 godzinę temu, krzykos napisał:

To wołaj innego szkoda czasu na takiego co jedzie cały dzień

Juz byl i dal przeciwzapalny, jesli chodzi o leczenie to z nim wspolpracuje od dawna i staram się go trzymac bo dobry lekarz.

Opublikowano
2 godziny temu, damiano12332 napisał:

Dostala prawdopodobnie od drugiej krowy rogiem i jej napuchlo i slabo żre, wyleczy to?

20201210_063429.jpg

Tak na szybko to mogleś to zimnym recznikiem oblożyć i trzymać, albo maścią Altaderm z octanem glinu żeby zmniejszyć obrzęk. Jeśli nie jest cielna to najlepiej pewnie zadziałałby steryd, albo przeciwzapalne też pewnie dały radę. Trzymamy kciuki za rekonwalescencję :)

Opublikowano
leszek1000 napisał:

W 350tyś powinni się zmieści. Myślę że na 40szt to i tak dobrze. 

Dach ponad 100tyś z robocizną. 

No i  konstrukcją. 

A sam dach z płyty warstwowej 50mm chyba 57 tyś brutto. Do tego rynny i 6 świetlików. 

Sam dach to w tydzień założyli bez dźwigu  😃 . Płyty były na wymiar. Jedna płyta miała długość 16m i szerokość 1m, także wygoda. 

Tam gdzie chciałem świetlik była krótsza płyta i wystarczyło uciąć ją w dowolnym miejscu i włożyć świetlik. 

Jeszcze zapomniałem spytać czy bierzesz z prowu kasę na budowę ?

Czy wgl ktoś budował oborę i skorzystał z prowu?

Opublikowano

Cześć wszystkim. Mam trochę odtłuszczoną jałòwke cielną , termin ma na 18.01 . Moje pytanie brzmi Co podać aby dobrze weszła w laktację i nie było problemu po porodzie .

IMG_20201210_175120815.jpg

Opublikowano
6 godzin temu, ramzes10 napisał:

Użytkuje ktoś prasoowijarke Krone comprima cv150  zmienna komorę ? Jak sprawdza się ten przenośnik listwowo - gumowy? 

Ja miałem taką prasoowijarka 2 lata temu przez sezon. Jeżeli kupujesz nową to jak najbardziej polecam , ciagalem ja ciągnikiem 140 km na walku 540 eco obroty silnika ok 1400-1500 i nawet jej nie czuł A bele to bajka wychodziły takie kamienie.  Ale że względu że miała już ponad 28 tyś bel zrobione to przy każdym wyjeździe na pole myślałem czy zrobię co mam zrobić czy coś piepsznie A części tylko przez agromix to aż słodko się robiło jak mówili cenę.

Jedyną wadą jaką sobie przypominam to było podawanie siatki do komory za pomocą takiego wałka z  ząbkami i wystarczyło jechać z ostrej góry albo robić przy mocnym wietrze i ten wałek potrafił nie łapać siatki.

35 minut temu, norbert098 napisał:

Jeszcze zapomniałem spytać czy bierzesz z prowu kasę na budowę ?

Czy wgl ktoś budował oborę i skorzystał z prowu?

Ja w tym roku zbudowałem obore na dofinansowanie. Nie długo powinienem mieć info dotyczące wniosku o płatność bo już 2 tyg temu wysłałem do niego poprawki.

Opublikowano
7 minut temu, Pawel29 napisał:

Ja miałem taką prasoowijarka 2 lata temu przez sezon. Jeżeli kupujesz nową to jak najbardziej polecam , ciagalem ja ciągnikiem 140 km na walku 540 eco obroty silnika ok 1400-1500 i nawet jej nie czuł A bele to bajka wychodziły takie kamienie.  Ale że względu że miała już ponad 28 tyś bel zrobione to przy każdym wyjeździe na pole myślałem czy zrobię co mam zrobić czy coś piepsznie A części tylko przez agromix to aż słodko się robiło jak mówili cenę.

Jedyną wadą jaką sobie przypominam to było podawanie siatki do komory za pomocą takiego wałka z  ząbkami i wystarczyło jechać z ostrej góry albo robić przy mocnym wietrze i ten wałek potrafił nie łapać siatki.

Ma być nowa na program. Własna hydraulika to jej duży plus bo nie obciąża tak ciągnika. Ceny wszystkich prasoowijarek na podobnym poziomie a w krone jest właśnie zmienna komora i własną hydraulika. Jak sprawdzał się ten przenośnik listwowo - gumowy? Prasowales mokry materiał ? 

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli nowa to jak najbardziej polecam że znajomym rozmawiałem co raz brał nową to mówił że pasy wymieniał po 10 tyś bel więc trochę pochodziły. Tylko najgorsze ze ten pas jak już pęknie to prawie na pewno w czasie pracy (chyba ze bedziesz mial szczescie i w czasie przegladu zobaczysz ze peka) i wtedy dużo roboty żeby to wszystko wywalić z niej żeby dostać się do tych pasów i 10 tys zl nie twoje. No i te pasy to nie zwykle lozysko ze jedziesz do agromy kupujesz  wymieniasz i dalej do roboty, tu z 2 dni zejdzie zanim Ci je kurier przywiezie.

Jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała robiłem raz na takim polu gdzie było sporo małych kamyczków i właśnie pasy chodzą po takich metalowych rolkach że skrobakami i tam wlecial mi mały kamyk i zablokował rolke A pasy dalej się krecily to aż dym zaczął z nich iść i żeby to było w slomie A nie trawie to pewnie gaśnica poszła by w ruch.      

Tak prasowalem nie raz naprawdę mocno zielona trawe i elegancko szło. 

Edytowane przez Pawel29

U mnie raczej kamieni nie ma. Krone niby daje gwarancję 30 tys bel lub 3 lata gwarancji na te pasy. Trwałość tych łączeń gumowych tez w dużym stopniu pewnie zależy od przechowywania prasy. Na jaką maszynę zamieniles ta prasoowijarke? 

Opublikowano

W drugim Twoim temacie napisałem. New holland roll baler 125 combi. Myślałem że bierzesz pod uwagę tylko krone i szukasz o niej opinii ale widzę że bierzesz też mchale pod uwagę. Jeżeli ja bym miał wybierać dla siebie i miał ciągnik 150-170 koni z hydrauliką LS to wybrał bym mchale mimo tego że krone jest lżejsza dla ciągnika ale w moim przekonaniu jest bardziej skomplikowana chodzi mi tu o te naciągi tych pasów gumowych przy zmiennej komorze ale to jest też jej plusem. W stało komorowej bele żeby jako tako wyglądała to musi choć trochę zacząć ją zbijać a w krone możesz zrobić kiełbasę z 70 cm i ona już jest elegancko zbita a jeżeli  robisz ostatnią belę na polu i jest za duzo materiału na jedną belę to sobie zwiększasz średnicę i dujesz do 1,5metra a w  stało komorowej trzeba było by robić dwie i każda ledwo co zbita.

Opublikowano
3 godziny temu, ramzes10 napisał:

Ma być nowa na program. Własna hydraulika to jej duży plus bo nie obciąża tak ciągnika. Ceny wszystkich prasoowijarek na podobnym poziomie a w krone jest właśnie zmienna komora i własną hydraulika. Jak sprawdzał się ten przenośnik listwowo - gumowy? Prasowales mokry materiał ? 

A niby czemu własna hydraulika mniej obciąża ciągnik? Przecież tą kolejną pompę też trzeba napędzić ciągnikiem