Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, Primula94 napisał:

Ja ostatnio liczyłem sobie skuteczność krycia jałówek Hotline sex , to na 27 sztukach wyszło mi 0,81 porcji na sztukę😁

pięknie 👍  Jedna słomka na dwie sztuki?

Opublikowano (edytowane)

Tak mam wykrywanie, pełen pomiar mleka i dawki na stacjach ustawione według wydajności ale na ciche ruje nadal nie ma mocnych nawet ich aktywność nie wyłapie. Jedynie system mówi u której możesz się spodziewać ale robi to tylko na podstawie daty inseminacji. Natomiast to co mi się podoba to pokazuje termin zasuszeniu i termin badania cielnosci 

Kolacje zapodano 😁

IMG_20201130_200923.jpg

Edytowane przez Farmer6820
Opublikowano

Akurat nie stosuje żadnej aplikacji oprócz companiona do podglądu delpro. Ten system mierzy tylko Aktywnośc czyli ruch. Coś w rodzaju endomondo 😂

I jeśli krowa nie wykazuje większych oznak ruchowych to tego nie pokaże. za to jesli pokazuje to system to wyłapuje i pokazuje od ilu godzin ma podwyższona Aktywnosc oraz czy jest za wcześnie na inseminacje czy można kryć czy może już za późno 

Opublikowano

Czy dostawcom Mlekovity często się zdarza że smsy z wynikami mleka na antybiotyk nie przychodzą? Ostatnio sąsiad dostał wynik mimo że nie oddawał próbki do badania, a ja dzisiaj oddałem próbkę A wyniku nie dostałem. 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, damianzetor9540 napisał:

@Farmer6820mam dokładnie takie zdanie jak Ty. Ja tam kilka sztuk zrobiłem, cielaki z tego też wyszły ale zwykły szary rolnik nie ma tyle pojęcia co weterynarz. Kryłem trochę sam, i w ostateczności też umiem pokryć ale za te 25-30 zł to wet podjedzie i jest pewniejsze 

Soorry ale jak mówisz że umiesz ale weterynarz twoim zdaniem zrobi pewniej to znaczy że nie umiesz. Druga sprawa że to wszystko zalezy jakie pojęcie ma rolnik a jakie weterynarz. U mnie ostatnio technik zrobił usg 3 sztukom w 37 dniu, niby wszystkie niecielne, jedna zdrowa reszta na wkładkę. Zdrowej dał od razu na ruję, resztę zostawiłem na badanie pag bo dziwne że po 2 kryciu przestały mieć ruję i zaczęły się robić bardziej ,,gładkie". Okazalo się że obie jednak cielne. I teraz pytanie czy ta trzecia też była cielna i niepotrzebnie dostała prostaglandynę? Ch z takimi fachwcami. Poza tym to najlepsze byki na najlepsze sztuki mozna sobie wybierać na stadzie 50-100szt i więcej. Jak masz 20-30 dojnych to powodzenia, wydasz na słomki z pf >140 kasę a urodzą ci się byczki. Które na dzien dobry są warte połowę byle jakiej cieliczki 50%ho. Tragedia. Lepiej systematycznie dokupować porządne jałówki do zacielania i równolegle inseminować SAMEMU. Jak jeszcze zamawiałem inseminatorów to płaciłem 50zł i kryli mi jakimiś karakanami z gpf 110... Przy samodzielnej inseminacji mam 2 słomki z gpf 135. I tak, wiem że sam indeks to nie wszystko ale te shiuzowe sztuki są widocznie lepsze jeśli chodzi o wygląd. Zobaczymy jak będzie dalej. Jedyne "ale" jest takie że mało mam cieliczek po shiuz, 5 szt na 15 wycielen no ale to chyba taki rok... 

Edytowane przez tumiwisizm
Opublikowano

Ciężko powiedzieć. Nieraz potrafi coś pokazać i po 30 dniu ale dla nas to za wcześnie na inseminacje a potem nic nie pokazuje. W granicach 70 % wyłapuje a jeśli nie to mamy system że jak nie pokazuje nic do 60 dnia to idzie juz na ov 

Tu nie o to chodzi do końca czy umiesz czy nie umiesz. Przed inseminacja taka krowa jest badana. Sprawdza śluz w pochwie i usg jajniki i tak dalej gdy wszystko okey to inseninujemy a też w trakcie ruji można zobaczyć na którym jajniku jest ciałko i tam można posłać całe nasienie i jest większa szansa na skuteczność. Ewentualnie można zobaczyć pęcherzyk i ocenić idealny moment na krycie 

Opublikowano

Jeśli chodzi o kompleksową usługę z badaniem przed inseminacja to biję się w pierś i zwracam honor. Ale jak ktoś zamawia do samej inseminacji bo nie ma pewności czy zdeponował nasienie w szyjce to bez jaj... 

Opublikowano

@tumiwisizm a to ktoś jeszcze inseminuje bez wcześniejszego badania? 

29 minut temu, tumiwisizm napisał:

Poza tym to najlepsze byki na najlepsze sztuki mozna sobie wybierać na stadzie 50-100szt i więcej. Jak masz 20-30 dojnych to powodzenia, wydasz na słomki z pf >140 kasę a urodzą ci się byczki. Które na dzien dobry są warte połowę byle jakiej cieliczki 50%ho. Tragedia. Lepiej systematycznie dokupować porządne jałówki do zacielania i równolegle inseminować SAMEMU. 

Wielkość stada nie ma nic do rzeczy, duże stado = duże zapotrzebowanie na jałówki, małe stado = małe zapotrzebowanie na jalowki. 

Jak Ty patrzysz na PF tylko to faktycznie, może jednak lepiej Ci skupić się na dokupowaniu cudzych jałówek

Opublikowano (edytowane)

No przecież napisałem że sam indeks to nie wszystko... I że widzę różnicę w cielakach które mam po buhajach 110 a 135. Sam fakt kupowania jałówek z innych gospodarstw chyba nie jest czymś złym, bo na ogół to są inne linie hodowlane. W mojej okolicy sporo hodowców, zwłaszcza po ovsynch, z ustawianiem co do godziny krycia. Ale żeby nie było, nie jestem ignorantem. Bywało, że dobrze że inseminator nie krył bo okazało się po usg że jest już po owulacji i ins. nie ma sensu. Tak szczerze mówiąc to zastanawiam czy nie lepiej kupować co jakiś czas jednego porządnego buhajka 100% hf z innego gospodarstwa i nim kryć krowy... A inseminować jałówki, najlepiej sexem. 

Edytowane przez tumiwisizm
Opublikowano

Buchaj może przenieść dużo wad, będą one widoczne w  okresie dojrzałości. 

U nas wet inseminuje, jak się nadaje do krycia to robi, jak płukanie to płuka, jak do leczenia to leczy, nieraz po prostu się ruje przepuszcza, a nieraz mówi że najlepiej zrobić bykiem. 

Chłopaki znają się na robocie i nie naciągają klienta na koszty. 

Jak to pani doktor mówiła nieraz jechała krowę kryć bo ryczała a wystarczyło poidło odkręcić. 

Opublikowano

u mnie wczoraj był wet i pierwszy raz było robione usg przed kryciem. Dwa dni wcześniej przy badaniu cielności innych krów badał to był pęcherzyk. 48 h po i już ciałko żółte. Ciche ruje i chyba krótkie. Jakby przyjechał dotychczasowy inseminator to na moje pytanie czy jeszcze chce odpowiedź byłaby wiadomo jaka no i bezcelowe krycie.