Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, leszek1000 napisał:

Nie u mnie cielaki jak są żywe to zdrowe. Tak miałem jednego cielaka i musiałem uśpić. Miał złamaną nogę i nie chciała się zrosnąć. 

Takich przypadków nie miałem. Ty piszesz to stadach gdzie krowy mają pierwszy kontakt w wirusem. 

Podobno 50% stad jest zarażonych bvd lub ibr. Ja od lat nie kupuje żadnych cielaków. Ostatnio to sprzedaje byczki. 

A i nie warto badać z mleka, strata kasy a zero wiarygodności. 

Chyba 90 % niema ten co nie badał.

• Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, slawek74 napisał:

Mój wet stada które nie badają i myślą że nie mają tego syfu nazywa naiwne

tak się je nazywa :) Lub te, które mialy PI, zlikwidowały i nie szczepią. 

@leszek1000, bo (naiwnie) "myślą", ze jak juz nie mają siewców PI to mogą nie chronić się szczepieniem. 

Opublikowano (edytowane)

Sławek Ty to jesteś szczery 😉

U nas bvd to było zanikanie zarodków i większość pierwiastek miała zapalenie płuc. W lato była tragedia . Można było sobie to tłumaczyć , ale w zimę. Ja za swojej kariery nie pamiętam mutantów , jedynie ślepe cielęta. Zaczęliśmy szczepić i jest w miarę ok. Pi nie szukaliśmy , bo wet powiedział , że to kosztuję, a on się pewnie sam wytępi. Ale kiedyś się za to wezmę 🙄

U mnie ojciec zawsze jak krowa zrzuciła to mówił , że pewnie ja szturnelem w nos widłami 🤭 

Jeszcze czasem niektóre sztuki.maja takie szkliste oczy i nadrzerki na błonach śluzowych

Edytowane przez GrzesiekAgro
Opublikowano

Na to samounicestwienie PI bym tak nie liczyła, bo badania donoszą, że wraz z postepem weterynarii (ratowanie każdej sztuki) te PI dożywają sporego wieku, zacielają się i rodza kolejne PI. 

Jak ktos wcześniej wspomniał to każdy w stadzie ma gorsze lub "lepsze zło" 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️ 

Także róbmy swoje jak najlepiej i czytajmy chociaż 😁 zeby wiedziec z czym walczyć.

Opublikowano

No właśnie przeglądam katalog ShiUZa i chce wybrać dobrego byka HO którego ma sobie zamówić inseminator dla mnie by z usługą nie pójść z torbami. Może ktoś u nich zamawia i poleci coś dobrego w rozsądnej cenie by prawie wszystko poprawiał a w szczególności mleczność, racice, długowieczność nie psuł wyglądu nie skracał już strzyków i ogólnie poprawiał wymię i skutecznie krył?

Opublikowano

Wszystkich cech takich u jednego nie znajdziesz. Nie wiem jak wygląda katalog shiuzu ale w innych na końcu katalogu są fajne tabelki z cechami i poniżej byki które na nie wpływają. Szukaj takiego co jest w kilku tych tabelach. Tylko się nie rozczaruj bo żeby konkretną cechę poprawić żeby było to zauważalne to buhaj musi mieć minimum +3 w indeksach. My to rozwiązujemy tak że bierzemy parę słomek z buhajem co poprawia nogi, parę z dobrym IE i budową a na poprawki takiego z super płodnością. Do tej ostatniej cechy mogę Ci polecić Sertoliego z WWS ładnie po nim łapią

Opublikowano

A jak ma się w praktyce cena katalogowa do tej za którą Kupujecie?  Jak inseminator zamówi 3 razy po 10 słomek to cena będzie taka sama jak za 30 słomek jednego byka? Szukam takiego uniwersalnego byka bo gostek nie zamówi mi po 25 porcji kilku lepszych i droższych bo mu to nie zejdzie bo u nas prawie wszyscy co korzystają z usługi krycia kryją tymi najtańszymi.

Większość indeksów rozumiem ale nie wszystko np. z budowy anatomii krów. Np:

1 Jakie nogi patrząc z boku lepsze pionowe czy podsiebne?  (pewnie neutralne?)

2 Jakie nogo patrząc z tyłu lepsze równoległe czy iksowate? (neutralne?)

3 Tułów głęboki czy płytki? (głęboki?)

4 Klatka piersiowa szeroka czy wąska? (szeroka?)

5 Zad spadzisty czy uniesiony szeroki czy wąski (neutralny i szeroki?)

6 Racice długie krótkie? (krótkie?)

7 Szerokość wymienia szerokie wąskie ? (szerokie?)

8 ustawienie strzyków szerokie wąskie ? (wąskie?)

9 ustawienie strzyków wewnętrzne czy zewnętrzne? (wewnętrzne?)

10 więzadło wymienia pewnie mocne, zawieszenie z przodu mocne  z tyłu wysokie, położenie wysokie?

Dobrze kombinuje czy nie w każdym punkcie można tak jednoznacznie ocenić?

Opublikowano
Troker1979 napisał:

A jak ma się w praktyce cena katalogowa do tej za którą Kupujecie?  Jak inseminator zamówi 3 razy po 10 słomek to cena będzie taka sama jak za 30 słomek jednego byka? Szukam takiego uniwersalnego byka bo gostek nie zamówi mi po 25 porcji kilku lepszych i droższych bo mu to nie zejdzie bo u nas prawie wszyscy co korzystają z usługi krycia kryją tymi najtańszymi.

Większość indeksów rozumiem ale nie wszystko np. z budowy anatomii krów. Np:

1 Jakie nogi patrząc z boku lepsze pionowe czy podsiebne?  (pewnie neutralne?)

2 Jakie nogo patrząc z tyłu lepsze równoległe czy iksowate? (neutralne?)

3 Tułów głęboki czy płytki? (głęboki?)

4 Klatka piersiowa szeroka czy wąska? (szeroka?)

5 Zad spadzisty czy uniesiony szeroki czy wąski (neutralny i szeroki?)

6 Racice długie krótkie? (krótkie?)

7 Szerokość wymienia szerokie wąskie ? (szerokie?)

8 ustawienie strzyków szerokie wąskie ? (wąskie?)

9 ustawienie strzyków wewnętrzne czy zewnętrzne? (wewnętrzne?)

10 więzadło wymienia pewnie mocne, zawieszenie z przodu mocne  z tyłu wysokie, położenie wysokie?

Dobrze kombinuje czy nie w każdym punkcie można tak jednoznacznie ocenić?

kup albo wydzierżaw zbiornik a inseminatora bierz tylko na usługę a najlepiej idź na kurs

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, Morion napisał:

:/ 

taki dlugi post byl nie zdażyłam przeczytać 😳😳😳😳😳 

Opublikowano

Dzięki Paulina

Nie kumam jeszcze pkt 6 kątowość sylwetki.

Zaskoczony jestem tym że za wysokie krowy to jednak nie dobrze, myślałem że im wyższa w krzyżu to tym lepiej. Za wysoka to ocena w dół ale czy ta niższa nie będzie dawać mniej mleka? Jak mniejsza to pewnie mniej zje?

A i nie do końca rozumiem pkt 8 że dla większości stad w Polsce korzystne jest pionowanie nóg. Lepiej w ocenie wypadają nogi szablaste czyli nie kąt prosty w stawie skokowym a nawet 155 stopni. Chodzi o to że te stada mają jeszcze bardziej szablaste nogi i trzeba je pionować?

Opublikowano

Nie trzeba mieć kursu żeby wziąć kontener. 

Nie wiem jakie masz zapotrzebowanie ale mi wws dał nówkę kontener i legancko azot co 6 tyg dolewają. 

Nie sztuką kupić samemu kontener albo znaleźć byle jaką firmę, ważne żeby miał kto azot dolewać 

Opublikowano

Damian ile wynajęcie takiego kontenera i jest jakaś minimalna ilość słomek?