Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Nie ma szału, ale powinny zaskakiwac po nim dobrze sadząc po tej płodności. 

To co wstawiłeś to stara wycena, w nowej wyglada trochę inaczej, zobacz sobie NEDREBO wycena sierpien 2020

Niczego tak naprawdę nie poprawia, ewentualnie parszczy parametry mleka. Jeśli masz cechy do poprawy jak budowa wymienia, nóg, zdrowotnośc, kaliber...to wez coś innego, tym bardziej, ze to genom...choć i tak stary (z 2016r). 

@Troker1979 najpierw spojrz w najnowszy katalog. Bo chyba masz stary. Mleko to nie wszystko, a jego ilość jest mniej odziedziczalna niż parametry % bialka i tłuszczu.

Opublikowano

Weź coś sprawdzonego w konwencji np topsy ja uderzam w trendy Pauliny tylko rw teraz , mam pytanie jakie jest prawdopodobieństwo że po pokryciu bykiem rw krowy ho będzie biało czerwone potomstwo buhaj pat Red

Opublikowano

yyyy...prawdopodobieństwo jest....zerowe ????? 🤔🤔🤔 chyba, że krowa ma gdzieś tam w genach coś czerwonego, chociazby 1% 😆

Opublikowano
16 minut temu, michalcium napisał:

No jak zerowe? Rw×ho to różnie może być nawet bym twierdził że potomstwo wyjdzie czerwone 

he? po pokryciu krowy HO bykiem rw bedzie czerwone ? co Ty majaczysz ? 🤔

Opublikowano

Źródło :farmer.pl Dziedziczenie barwy umaszczenia u bydła holsztyńsko-fryzyjskiego przebiega według prostego schematu. Barwa czarna jest dominująca w stosunku do czerwonej i nie pozwala na jej ujawnienie się. Dlatego z kojarzenia krowy czarno-białej z czerwono-białym buhajem zawsze urodzi się potomstwo czarno-białe (z wyjątkiem takich krów, które miały kiedyś przekazane geny barwy czerwonej, ukryte i niewidoczne w ich umaszczeniu). 

Opublikowano
17 minut temu, Troker1979 napisał:

A to dlatego u mnie po Mep red jedne cielaki typowe biało czarne hf a drugie typowo czerwono białe.

A ten Mep red to wyższa półka 120 zł z usługą?

https://www.phkonrad.pl/images/KATALOG/kwiecien_2020/mobile/index.html#p=36

bzdura :) krowa musiała.miec czerwonw geny, czyli nie była czystym hfem :) Jakby byla czysta czarna od kilku pokoleń to nie ma szans na czerwonwgo cielaka po pierwszym kryciu RW.

Mepem mam sporo pokrytych sztuk. Zadna jeszcze nie wycielona 🤷‍♀️

Opublikowano

To są cielaki prawie białe z domieszką czerwonego ale skoro to pewnik(?) to matki pewnie miały domieszki innych ras(na razie wstrzymuję się z oceną). Ojciec namiętnie krył nrfami  a ja na początku trochę MO (ale nie wiem jaki kolor ma ta rasa - u mnie to przeważnie biały łeb i czarno biała).

PS Ja mam małe stado i nieduży staż więc wniosków z obserwacji też trochę mało.

Opublikowano

Jaki kolor ma rasa dowiesz się jak trochę o niej poczytasz :) a te krowy sa czarne z biala glową, bo ich matki to były HFy czarne, pokryte MO (czerwone z bialym lbem jak Simental) dały Wam w piwrwszym pokoleniu ksiazkowo czarno - biale umaszczenie. Jak taka czarną z bialą glową pokryjesz czerwonym RW albo znowu MO lub NRF to już masz dużą szansę na czerwone umaszczenie.

3 minuty temu, michalcium napisał:

@Paulina1985 kryte były u mnie kilka lat temu krowy hf bykiem rw chyba wtedy z 10 sztuk było pokryte po kolei i wszystkie cielaki były biało czerwone 🤷‍♂️ 

więc to nie byly czyste hfy....

To, ze krowa jest czarno biała w ciapki, albo biała w czarne ciapki, albo cała.czarna z bialą łatką, nie oznacza przecież, ze jest czystym HFem 🤷‍♀️

Opublikowano (edytowane)

@michalcium dalsze krycia już nie mają znaczenia, mi chodzi tylko i wylacznie o PIERWSZE pokrycie krowy 100% HF czarny. Wystarczy maly procent genu czerwonego umaszczenia żeby wyszedł czerwony cielaczek. Ale skads ten gen musi być :)

Edytowane przez Paulina1985
Opublikowano
2 minuty temu, michalcium napisał:

Może czyste nie Ale w 100 % nie mieszanki z jakimkolwiek czerwonym sytuacja z niedawna jalowka po hf×mo wyszła czarno biala i ten mix hf×mo został pokryty hf i cielak biało czerwony 😂🙆‍♂️

Ja się czasem zastanawiam czy inseminator nie miał gorszego dnia i się nie machnął przy słomkach

Opublikowano
8 minut temu, michalcium napisał:

W sumie to na co komu kolor?😂 aby zdrowo rosły i mleko dawały 👌

jak tak mozesz mówić 😱😱😱😱😱😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭 

Jak ich nie kochać  !?!?!?!?!?!?!?!

20200828_112717.jpg

Opublikowano
44 minuty temu, Tuńczyk napisał:

Od dziecka uczono nas ,ze biało-czerwone najładniejsze

o kurde, to ja po prostu jestem prawdziwa patriotka, że tak sie lubuję w czerwono-białych 😂 dzięki  ! teraz wiem ☝️

@soltys48 kurcze, ostatnio jednak wiekszosc nie po mojej mysli, czano bialych za duzo sie rodzi 😵, ale lepsze to niż "dźerzej" 😂