Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To znaczy, ze trzeba kontynuować leczenie. U mnie tez czasem przy zaleganiu albo podostrym zapaleniu dwa dni z rzedu trzeba robić wlewy.

Ta ketoza byla stwierdzona na jakims pasku od moczu czy z mleka? Jesli tak to podawaj glikol do pyska jeśli masz.

Opublikowano

Próba z mleka. Badanie krwi wykazało brak pierwiastków. Lekarz śmieje się że wszystkiego jej brakuje, przy czym twierdzi że to wina hormonów. Dostała właśnie wapń, glukoza, magnez, fosfor z witaminą B12, tetanusan. Jutro ma się rozstrzygnąć, czy jeszcze coś da się zrobić. Niedawno straciłem jedną, za chwilę pójdzie druga. Ogromna strata przy tej ilości krów. Prawie 30l dziennie.

Opublikowano

Rok temu miałem pierwiastkę która już tydzień przed porodem sama nie mogła wstać i dwa tygodnie wlewy wapnia,magnezu i glukozy nie pomogły i też prawie nic nie jadła nie wiadomo czemu nie było poprawy 

W tamtym roku miałem jedną krowę która była trochę tłusta. Po porodzie przestałą jeść chyba 3 tygodnie jadła bardzo mało,ale codziennie dostała wlew z gliceryny i glikolu wieczorem i raz w tygodniu wapno dożylnie i magnez oraz coś na wątrobę. I na 3 tydzień po dożylnym podaniu wapnia, wieczorem zaczęła jeść. Chciałem z nią uciekać,ale się udało w szczycie dała 39l i jest aktualnie cielna 

A z tą poprzednio co było ??. Teraz już wiem jak krowa się zatucza to nie warto kryć, tylko sprzedawać bo za każdym razem są problemy z takimi krowami. 

Opublikowano

Ja miałam ostatnio krowę w 3.laktacji, wycieliła się sama, pięknie oddała łożysko, na trzeci dzień leży...dwa dni wlewów, dwa tygodnie rekonwalescencji w izolatce, chuchania dmuchania, teraz śmiga jak przecinak 3 doje dziennie :)

Opublikowano (edytowane)

Wanna się zmieści jak ją obrócisz do wniesienia. A może już tank 1300 L samomyjący? 

Trochę drogie, ale znajdziesz tańsze. Wygodne do mycia, bo niższe.

https://www.olx.pl/oferta/zbiornik-schladzalnik-japy-1600l-najtaniej-wymienniki-CID757-ID3gfSb.html

https://www.olx.pl/oferta/zbiornik-do-mleka-1030-l-japy-CID757-IDsYIkD.html

Taki jednak nie wejdzie.

https://www.olx.pl/oferta/schladzalniki-do-mleka-1710-litrow-japy-kyros-CID757-IDfdVUW.html

1300 L będzie mniejszy, ale trudniej znaleźć.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

mam do Was wielką prośbę o poradę, krowy dają mleko o niskiej zawartości tłuszczu a białko jest dobre ( 3,8 tłuszcz, 3,4 białko).

Dostają paszę wymieszana w paszowozie (kiszonkę z trawy + 50% kiszonki z kukurydzy + trochę słomy) do oporu. Do tego pasza treściwa 5kg dziennie (własna mieszanka zbożowa + 20% mieszanka uzupełniająca (19% białka na rzepaku) + witaminy). Okoliczny dystrybutor pasz mówi, żeby dodać im jeszcze mieszanki białkowej ale sam nie jest pewien i moczniku nawozowego Jakieś 50g na szt.

Możecie coś poradzić. Dodam zę tłuszcz u nas był zawsze niski, ale utrzymywał się powyżej 4.

Opublikowano

Pewnie za duzo tresciwych i moze dawka nie ma struktury do tego? 

Jaki jest kał? Podpada pod kwasiczny?  Rzadki, z pecherzykami powietrza?

Opublikowano
Tak jak pisałam zabraliśmy jej z dawki swoją treściwa ( mieszanka z owsa , jęczmienia i pszenicy) i sianokiszonkę zastąpiliśmy sianem. Wraca do zdrowia.
Opublikowano

No pasza jest zgubna. Ja po wycieleniu daję paszy 2kg, od 7dnia przez 20 dni zwiekszam do 3kg, a potem wchodzą na tabelę paszową zalezną od ilości mleka.

Opublikowano
3 godziny temu, Xawier napisał:

Potrzebuję schładzalnika między 800-1200 litrów ale żeby się zmieścił w wejście 1.15 szerokośc 155 wysokośc pomożecie coś znaleźć? sprawa dość pilna

Każda wanna zmieści się w ten wymiar drzwi. Nawet 1600l ma 95cm po wkręceniu nóżek i mieszadła. Zastanawia mnie tylko to ograniczenie wysokości, czy przypadkiem nie chodziło Ci o szerokość w pomieszczeniu :) Jaka długość pomieszczenia?

Opublikowano

Drzwi pokory xDxD

Tak więc w drzwi każda wanna, ale w pomieszczeniu 1200 (max 1250) może nie wejść, bo on ma właśnie ok. 2,5m długości zbiornika bez agregatu. Szerokość ok. 125cm od ściany. 1060l (max 1100) jest krótszy, a szerokość mniej więcej ta sama co 1200l

Opublikowano

Sprzedam beczkowóz 4000 l cena 5800 ogłoszenie na olx bo widzę ze tu coś ktoś pytał szukał 

Opublikowano (edytowane)

Jak skutecznie poprawić parametry mleka? Dokładnie mam 3.7 tłuszcz białko 3.1 krowy nie są przykwaszone ani żadnej ketozy . Białka mają dość dużo trawa 16 kukurydza prawie 9 i pelnoporjowa 21 Mlekoma. Dostają teściowej 9 kg w trzech odpasach witaminy  alamo repro 150 gdrożdże  40g kukurydzy conajmniej 25 kg i do woli sianokiszonki Plus 1 kg wyslodki granulowanej toffi. A parametry dość słabe ..wlukno jest bo sianokiszonka bez noży i  sm 55

Edytowane przez zkordalski