Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale jest jeden plus takiego rozwiązania jeśli niema się nikogo do pomocy to mamy tylko krowy i nie poświęcamy czasu na jałówki

Opublikowano

Ojca znajomy właśnie tak robi od kilku lat , wszystkie cieliczki i buhajki sprzedaje, a w to miejsce kupuje jałówki cielne z najlepszych hodowli w Niemczech. Ja osobiście jestem zdania, że jeśli wie się jak odchowywać cielęta, jałówki powinny pozostać w gospodarstwie na remont stada . Jeżeli ktoś nie czuję się na siłach i wie, że nie uda mu się odchować dobrze młodego pokolenia, to chyba lepiej dać to zrobić innym i nie męczyć siebie i zwierząt 🤷‍♂️

Opublikowano

A potem płacz bo stado chore, u nas jeden też ma rezygnować z od chowu, tylko że tam to są same upadki. 

Opublikowano
22 minuty temu, lusjan napisał:

Swoja jałówka ma to do siebie, że od początku adaptuje się do tego konkretnego gospodarstwa. Kupnej może nie podejść masz wikt i opierunek, sam właśnie to przerabiam I raczej nie będzie happy endu... 

Też jestem tego zdania. Jak kupować to tak jak kupiłem 2 sztuki dwa sezony temu tj. kupiłem z obory z okolic (klimat) i tak samo żywione(brak tmr i niepocięta sianokiszonka). Problemów adaptacyjnych nie było wcale.

A najlepiej wychować swoje bo zawsze przy zakupie jest ryzyko że w promocji sprowadzimy do swojego zdrowego stada niebezpieczne choroby.

Opublikowano
45 minut temu, lusjan napisał:

Swoja jałówka ma to do siebie, że od początku adaptuje się do tego konkretnego gospodarstwa. Kupnej może nie podejść masz wikt i opierunek, sam właśnie to przerabiam I raczej nie będzie happy endu... 

znajomy kupił 2 jałówki z obory ponad 10tys, dwa tygodnie przed ocieleniem, trzy tygodnie przed skończeniem 2lat, z obory wolnostanowiskowej  i z tmru do uwięziówki bez paszowozu. czarno to widzę.

Opublikowano

Albo się uda, albo nie, zawsze jest 50% szans możesz mieć wszystko tip top i tez coś pójdzie nie tak. Zazwyczaj po dobrych krowach są dobre jałówki, a czasem po takiej średniej krowie jest super jalowka. A wszystko chowane tak samo.

Opublikowano

Jak ktoś ma mało ziemi i miejsca to wcale nie jest to głupie, u mnie jałówki zjadają ok 30% tego co krowy dojne. Jeżeli ktoś ma dobre źródło jałówek to warto przekalkulować. 

Kiedyś w technikum taki facet nam opowiadał, że w Holandii często spotykany jest model, że kilku hodowców doi krowy a jeden tylko odchowuje im wszystkim jałówki. Ciekawy sposób aczkolwiek ciężki do ogarnieca zwłaszcza u nas.

Opublikowano

Przecież odchow jałówki też kosztuje (około 3-4 tysięcy) dodać to co mamy z wybrakowanej sztuki (plus minus 2 tys) i mamy teoretycznie na jałowke cielną.

Opublikowano

Ja jak nie miałem czym remontować no to zależy jak 1 czy 2 sztuki no to kupowałem jałówki, ale jak tak 5 czy 6 sztuk no to pierwiastki, od razu pieniądze masz za mleko

Opublikowano

Odchów to nie problemy tylko pasza a dokładnie mały areał dostają słaba pasze słabo rosną itpp pierwiastki przekraczają 9tys ale kupiłem kiedyś jałówkę i daję co laktacja 12tys  a obór sporo co mają dobry towar za ,6tys

Opublikowano
1 godzinę temu, dejmian90 napisał:

Sam chce teraz kupić jałówke wysokocielną i muszę przyznać że jest problem z dobrym towarem. Albo cena ponad 7000 albo karakany za 4500-5000. 

Nie wiem skąd jesteś, ale jakiś czas temu @przezuwaczkamiała na sprzedaż. Sam bym wziął od nich, ale paczkomat nie przeszedł... 😂 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, gregor1284 napisał:

znajomy kupił 2 jałówki z obory ponad 10tys, dwa tygodnie przed ocieleniem, trzy tygodnie przed skończeniem 2lat, z obory wolnostanowiskowej  i z tmru do uwięziówki bez paszowozu. czarno to widzę.

Tak to zazwyczaj wygląda z tymi zagranicznymi. Dodać jeszcze przejazd i tyle zmian w krótkim okresie to bieda murowana. 

Za tydzień ma termin ta do sprzedania i dzisiaj jeszcze ma gość oglądać😒

Jak się ocieli, mam klienta na nią na 200%. Zostanie mi wtedy cielak. Z ostatniej jest bardzo zadowolony, a to była moja najsłabsza linia mleczna😅

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano

Augustów 120 km ode mnie. Jałówki wysokocielne po 6-6.5 tys, a takie miesiąc cielne 3.5 do 4 tys. Nie mam specjalnego ruchu, bo każdy chce kilka, a ja mam małe stado. 

Teraz muszę małych kilka sprzedać, bo nie ogarnę wszyskim miejsca na zimę😂

Opublikowano
6 minut temu, przezuwaczka napisał:

Augustów 120 km ode mnie. Jałówki wysokocielne po 6-6.5 tys, a takie miesiąc cielne 3.5 do 4 tys. Nie mam specjalnego ruchu, bo każdy chce kilka, a ja mam małe stado. 

Teraz muszę małych kilka sprzedać, bo nie ogarnę wszyskim miejsca na zimę😂

Małe w jakiej cenie? I ile sztuk? 

Opublikowano

U mnie małe na wybiegu pod ściółką mają 10 cm wody. Pompowało tak, że nadmiar wody poszedł pod zadaszenie😒

1 minutę temu, dejmian90 napisał:

Małe w jakiej cenie

W zależności od wieku. Od tysiąca najmłodsze +100 zł za tydzień odchowu. Muszę przejrzeć karty, ale 3 na pewno.