Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To trochę tego masz. Ja do galerii swoje powstawiałam,ktore akurat dziś rano naszłam w oborze 😁

Opublikowano (edytowane)

Powiedzcie mi co się z tą zapinką na trawieniec robi i kiedy. Miałam pierwszego trawieńca u jednej tłuścioszki i do tego wypchnęła byczka 58 kg i były problemy z zapaleniem macicy😒 Profilaktyka zawiodła, bo laska szybko obcina mleko. Teraz po 3 tygodniach je ładnie, kanał pełen kup że, aż się przelewa😆 Mleka też z ostatniego udoju 15 na raz, więc wraca do zdrowia. Nie wiem tylko co z tą gąbką i drucikiem zrobić, bo wet stwierdził, że samo rozpuszczalne🤔

Edytowane przez przezuwaczka
Nie posłuszny słownik
Opublikowano

o kurna, gąbka? drucik? 🤔 przetaczaliście i trokarował?

ja po 2 tygodniach przecięłam nić (Twoj drucik?) i zdjęlam razem z kompresem (Twoja gąbeczka?) 😁

Opublikowano
59 minut temu, Paulina1985 napisał:

przetaczaliście i trokarował?

Tak i zawiązał takim sznurkiem podobnym do drutu czy żyłki i zabezpieczył prostokątną gąbką do zmywaka podobną😆. Mój zootechnik podziwiał, że lepiej niż na kompresie, bo ten mu kiedyś do środka wciągnęło🤨

22 minuty temu, radekz200 napisał:

Przecina się po max 3 tyg 😛

No to dzisiaj zdejmę. Akurat w poniedziałek 3 tyg będzie😉

Pierwszy przypadek, więc uczę się pilnie, aby następnych uniknąć. Jeszcze jedną teraz taką zasuszyłam, bo 5 innych zgrabne i szczupłe jak sarenki. 💪

Powiem wam, że połowa sukcesu aby z tego wyjść to kroplówka codziennie i zabawy od groma🙃

Opublikowano

BO HFy to Zuuuuooooooo  !!!!! 😅😅😅😅😂😂😂😂😂😂😂 

Opublikowano

hf jest piękny w każdej rasie mogą być problemy okołoporodowe wiem bo mixów u mnie dostatek a mój problem to nie lubię gdy zwierze głodne na mnie patrzy 😉 ostatnio był u mnie żywieniowiec naganiacz i trochę porozmawialiśmy ogólnie śmiechem/żartem kazał jałówkom dawać ,,tą'' sianokiszonkę wskazując na słomę podobnie z zasuszinymi 😀😉

Opublikowano

oj oj Sławciu wiemy wiemy, że wszystkim może sie przydarzyć😂 tak sobie żartuję ☺️☺️☺️☺️☺️☺️ 

@kr9292 pewnie wystarczy dawke napchać słomą

Opublikowano (edytowane)

Głodzenie to przesada😅

Za zapchaniem słomą jestem jak najbardziej. Byle zacielić i na dietę włóknistą. Serio wszystkie problemy u pierwiastek odchodzą w zapomnienie🥰

Czym pryskacie rany wymienia takie powstałe z przodu z rozstępów po porodzie? Ostatnio plagę miałam ani srebro czy puder nie pomogły. U jednej 3 tyg pudrowania spreyem odpażonych pochwin😒 Dobrze, że rany strzyków się nie pojawiają😌

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano

Ja używam tetracykliny w sprayu przy delikatnych odparzeniach, a na ciężejsze przypadki tej śmierdzącej smoły dziegciowej od kopyt. Te pudry, zasypki to, moim zdaniem, tylko przedłużają leczenie.

Opublikowano

Nawet mnie to nie dziwi 😅 

Ja wam powiem, ze zawsze z tymi pachwinami sobie radzilam piochtaniną w ostateczności.

Opublikowano
39 minut temu, Troker1979 napisał:

tym spreyem z tetrakcyliną jak pryskałem po zwieraczu strzyku to antybiotyk w mleku wychodził.

też słyszałem o tym dlatego trzeba uważać, ja często pryskam tym spreyem w pachwinach u krów, kiedyś zdarzyło się , ze między lewą i prawą stroną wymienia i nigdy nic nie wyszkazało.

Opublikowano

pewnie miala wielką ranę, co w najgorszym stadium powoduje problem ze wstawaniem, zakażenie...

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

W zeszłym roku 3 miesiące leczyłem odparzenie w pachwinie i niestety odjechała nic nie pomagało aż skóra odłaziła

też z jedną tak miałam 😓😓😓😓 

Opublikowano

Grzesiu słomy nie żałuj  !!!!!! bo ich nie odlepisz kiedyś od podłogi 😅 

A tak poza syfem to piękna 😍😍😍 A ta koleżanka biała po jakim buhaju??