Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No co Ty mojego garfielda na lisy chcesz oddać :) dobry kot z niego wszystkie wróble i myszy które ja złapie w belach słomy da radę zutylizować. Nie jest kosztowny w utrzymaniu, mleka wypije i kilka kg granulatu na miesiąc zje :/ Kiedyś zastrzeliłem dwa wróble i na drucie powiesiłem pod świetlikiem, ale nie robiło to na nich wrażenia dalej latały. 

Opublikowano

He - najgorsze jest, że to Ty  myszy łapiesz.:D

Kilka kilo granulatu na miesiąc? To ma kocina apetyt. 

Dla mnie za drogi w utrzymaniu by był.

Opublikowano
18 godzin temu, Thomas2135 napisał:

Ma ktoś sposób na pozbycie się wróbli z obory?

Panie ja mam dwa i oba skuteczne

1. W Twoim przypadku odpada bo to kocica z kociakami

2.allegro 25kg zatrutej pszenicy i efekt murowany, u Ciebie innych ptaszorów nima to jak znalazł:DWuja miał z nimi problem wszystko zasrane na maxa po jednej kuracji pszenicom problem znikł

Opublikowano

Te ziarno to może i dobre rozwiązanie jeśli im to posmakuje. Śąsiad pożyczył wiatrówkę kiedyś bo miał wróble w stodole ale chyba jednego ustrzelił tylko xD to sprawę rozwiązał bardziej humanitarne, powiesił reklamówki pod dachem. Gadał że pomogło, ale jakoś mu nie wierzę. 

Opublikowano
55 minut temu, soltys48 napisał:

Panie ja mam dwa i oba skuteczne

1. W Twoim przypadku odpada bo to kocica z kociakami

2.allegro 25kg zatrutej pszenicy i efekt murowany, u Ciebie innych ptaszorów nima to jak znalazł:DWuja miał z nimi problem wszystko zasrane na maxa po jednej kuracji pszenicom problem znikł

Zatruty wróbel nie zaszkodzi kotu gdy go zje?  :) 

Opublikowano

Chyba spróbuję tego sposobu bo jest ich coraz więcej mimo iż kot zazwyczaj jednego na kilka dni złapie. Szkoda by było by zdechł bo jest naprawdę łowny :) 

Opublikowano

U mnie też dużo wróbli ale do wiosny zmniejszają się w sposób naturalny. Z zegarkiem w ręku rano czeka na nich jastrząb- przylatuje na śniadanie. A na wiosnę zostaje parę na rozmnożenie, opuszczają oborę i kryją się w winogronie

Opublikowano

Był jeden krogulec i znalazłem za jakiś czas martwego przy siatce. Potem był kolejny, ale się nie zadomowił a miałby co żreć. Kilkadziesiąt szt tego u mnie lata. W oborze sr....ą, w pryzmę sr...ą. Sroki, sójki, sikorki, trznadle, kawki już bym zostawił w spokoju, ale też w pryzmie grzebią. Jakiś ku...a ptasiniec mam.

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

@mk9422 @kr9292 to jak to jest z tymi wirowkami doicie z nimi czy pilnujecie? Bo ja się pilnuje. Ale mam separator taki co się podłącza pod kolektor i cholera fajnie obniża somatyke ;):P

Opublikowano

Nie mieliśmy nigdy takich wynalazków i oby się obyło bez tego ;) 

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Bo jak się dba to nie trzeba mieć :);)

Opublikowano

Może to zależy od regionu ale też od indywidualnego podejścia jak kto dba. W mojej okolicy ci mali oddają do takich mleczarni bo nie mają basenów i wożą do zlewni. Nie chce im się robić podjazdów pod mleczarki i utwardzać podwórka, zakupić basen i go utrzymać bo to nie na ich kieszeń. Gdy likwidują zlewnie to albo zwiększają obsadę żeby było to opłacalne albo likwidują. Część osób boi się także wymagań odnośnie mleka w większych mleczarniach nie wiedząc czemu bo nie różnią się niczym te wymagania. W mojej okolicy jak ktoś ma wysoką somatyke a dość większą ilość mleka to ,,M'' bez problemu przyjmuje. U nas odpukać nie ma problemów z somatyką i nie ważne czy krowa w 1 laktacji czy 6 lub 7. 

Opublikowano (edytowane)

U mnie ostatnio jeździł gość z mleczarni i indywidualnie pobierał próbkę mleka ze zbiornika i badal, bo na trasie mleczarki ktoś ma wirowke :-)

Edytowane przez maxler
Opublikowano

Nie wiem skąd takie przypuszczenia. Antybiotyk jest w całym organizmie. Teoretycznie nie powinno się podawać mleka ze zdrowych ćwiartek leczonej krowy bo przez to uodparniają się bakterie i później w razie leczenia cielaka może być problem. Cały czas się trąbi o tym by nie nadużywać antybiotyków bo to ma konsekwencje w przyszłości dla wszystkich organizmów na tym naszym świecie

Ale to teoria a w praktyce to wiemy jak jest- kto nie spaja mleka cielakami od krów leczonych, ćwiartkę która dostaje antybiotyk się wylewa a resztę dobrego mleka wypiją cielaki