Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
19 minut temu, lusjan napisał:

Dostałem nowe raporty, pierwsza strona wg mnie zbędnie zmodyfikowana... 

Raczej kwestia przyzwyczajenia. W starych było już wszystko obcykane 

Opublikowano

To nie jest tak że za darmo. Zwracają potem tysiąc złotych i wychodzi za darmo jeśli ktoś ma 25 sztuk do doplaty. 

Opublikowano
7 godzin temu, lusjan napisał:

Dostałem nowe raporty, pierwsza strona wg mnie zbędnie zmodyfikowana... 

dużo kolorków chyba ??? dostałam testowe strony to oczoplasu można bylo dostać. Ale pewnie rzeczywiscie kwestia przyzwyczajenia, docelowo mial obyc latwieksze do analizy stada....to ja dopiero za miesiac pewnie. 

Opublikowano

Ja tym z drugiego zdjęcia uratowałem krowę.  Trwało to trochę, około 2 tygodni i jest trochę męczące Ale po trzech tygodniach nie było widać nawet śladu że miała problemy ze wstawaniem. Warto spróbować.

Opublikowano

ja mam to drugie, chociaż pierwsze wydaje sie lepsze,bo podnosisz calą krowę. Ja ze swojego zadowolona, ale czasem brakowało właśnie tego podparcia z przodu.

Opublikowano

@RusiL  pewnie najpierw maksymalnie na jeden bok, a potem kulnąć na drugi bok 😝 na pewno więcej szarpania, ale i moze szanse dla krowy większe.

Czasem tak miałam, że podnosiliśmy za biodra, a krowa nosem wbijała się od razu w ściółkę, wtedy bym duzo dała za taki calosciowy 😁 

Opublikowano
2 godziny temu, Paulina1985 napisał:

dużo kolorków chyba ??? dostałam testowe strony to oczoplasu można bylo dostać. Ale pewnie rzeczywiscie kwestia przyzwyczajenia, docelowo mial obyc latwieksze do analizy stada....to ja dopiero za miesiac pewnie. 

Powiedziałbym, że można szybciej skupić się na niepokojących wynikach, bo faktycznie kolor zwraca uwagę. Po prawej stronie, przy numerze krowy w razie problemów pojawia się skrót, np. nagły spadek mleka, chronicznie podwyższone somaty. Na małym stadzie to chyba nie aż tak istotne, sorry każdą krowę I tak się zna, ale jest to jakieś ułatwienie. Wykresy zmian parametrów na razie wydają mi się zbędne, ale może przeproszę się z nimi, jak się przyzwyczaję. Fajny komunikat odnośnie wzrost mocznika: '' Codziennie tracisz 3 kg białka rozkładanego w żwaczu.
Ryzykujesz też kłopoty z rozrodem.
Sprawdź RW-11 ŻYWIENIE lub zajrzyj do SOLa''

• Like 1
Opublikowano

Aaaa no no no, to widzialam i fajnie, bo duzo hodowców jednak zapomina o moczniku. Ocenię w tym miesiącu 😁

Opublikowano
2 godziny temu, Kierownik napisał:

Szybkie pytanie. Ktos uzywa ktorys z tych podnosnikow? Ktory zdaje egzamin? Czy ma to w ogole sens? 

500_500_productGfx_ea08b275449c033dbc39435cce2ec8ab.jpg

Podnosnik-urzadzenie-do-podnoszenia-krow-900kg.jpeg

Mam ten drugi. 

Na pewno ma sens, nie raz pomagałem krowie wstać na stanowisku, podniosłem i sama stała, a tak to się ślizgała na tylnych nogach i nie mogła wstać. 

Raz też chyba się złamała na kregosłupie, kule z chwytaka wypadały. 

Co do podnoszenia to jak nie stoi sama na nogach, to przód pasem łapie i wtedy już idzie taką krowę postawić na nogi żeby poćwiczyła. 

Opublikowano

ja gdybym miala wybierać teraz raczej tez wybrałabtm ten chwytak na biodra, tylko trzeba umieć zakladać żeby kosci nie połamać i odbić nie porobić 😁

Opublikowano

Jakby ktoś chciał zasuszać ćwiartkę to mogę potwierdzić skuteczność sposobu z Polleną , roztwór 40% do ćwiartki jednego dnia i za 48 godzin druga dawka. Działa. Nawet chyba krowy nie bolało, nie reagowała na wstrzykiwanie drugiego dnia. 

Opublikowano (edytowane)

pusto. Od lekarza, ale można tez kupić w internecie, nazwa Pollena JK. To jest środek do dezynfekcji. Strzykawka 20stką z końcówką do wstrzykiwań jednorazową.

Edytowane przez Paulina1985
Opublikowano

Ostatnio z antybiogramu mi wyszedł gronkowiec złocisty, takze tego...😑@GrzesiekAgro Ty się nie podśmiechiwowuj ... 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

Opublikowano (edytowane)

Krowa 100 dni po wycieleniu, bez gorączki, na kiszonce z qq i trawie zielonej  do tego treściwa. od 2 tygodni z 35l dziś na 6l temp 38 stopni,kał luźny jasny, apetyt jest,bez zapalenia, co jej może być?

Edytowane przez Xawier