Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
kr9292 napisał:

Dnia 23.04.2020 o 10:41, kr9292 napisał:

@slawek74 czyli najpierw lecisz z pianą kilka krów a potem zakładasz aparaty? A gdy zostawisz ta pianę na kilka kilkanaście minut to wyschnie czy nie? Na ile wystarcza ci ten płyn i ile kosztuje.

Ja miałem pianę z ABS to była super wtedy miałem najniższa somatyke w życiu, nie wiem czy to przypadek czy faktycznie działa ekstra, coś ok 400 zł za bańkę.

Jak zaczynam doić to 3/4 już podczas doju to 1/2 tak aby od wytarcia i nałożenia piany nie mineło dłużej niż 90sekund ale i nie mniej niż 60sekund dłużej wysycha ten czas to jest kluczowy w tym działaniu płyn to koszt 200-240zł za 10L starcza na 3/4 miesiące przy około 25 szt obrcnie somatyka 114 ale i pasza najlepsza od x czasu coś więcej to pytaj

Opublikowano

@leszek1000Nie nadrobisz w zasuszeniu aż tyle ile spierniczyłeś na końcu laktacji (chociaz mozesz probować) - głównie o tresciwe w koncówce laktacji chodzi. 

Racjonalne żywienie i nie zatuczanie - tak w teorii...a praktyka...różnie z tym bywa...

Opublikowano

A jak pasze zabezpieczasz. U mnie kuku idealnie przykryta ziemią ale te ptactwo i tak znajcie małe odkrycia i dziury porobi. 

1 minutę temu, Paulina1985 napisał:

@leszek1000Nie nadrobisz w zasuszeniu aż tyle ile spierniczyłeś na końcu laktacji (chociaz mozesz probować) - głównie o tresciwe w koncówce laktacji chodzi. 

Racjonalne żywienie i nie zatuczanie - tak w teorii...a praktyka...różnie z tym bywa...

Tylko się pytam, bo mam jedną taką. Czyli jak się wycieli to można po ubojnie dzwonić. Znaczy się to ta krowa w mojej galerii, ona z reguły była krępa. Będzie już 7 laktacja. Dlatego chce zakupić te sole gorzkie plus coś jeszcze. Po wycieleniu wapno dożylnie i bolus witaminowy. Termin ma na początek czerwca. 

Wiesz nie chodzi o błędy. Krowy potrafią obciąć mleko lub późno zajdzie. Wiesz jak to jest, ostatni raz pokryje nie zajdzie to sprzedam , a krowa zachodzi i może być problem bo długa laktacja. 

Opublikowano

nie kazda upasiona ma tez problem z wąttobą ;) pokazywałam chyba moja kruszynkę :) tylko Twoje hfy moja mieszaniec 🤔 musi energetycznie byc zbilansowana dawka na przygotowaniu zeby rezerw energetycznych z watroby nie musiała uwalniac, glikol przed i po wycieleniu. gdzies czytalam , ze krowe ze stluszczeniem traktowac jak z ketozą...

Opublikowano

Błędy żywieniowe błędami. Jednak moim zdaniem granica czasu zacielenia jest chyba najważniejsza. A każda sztuka ma inną. Mam kilka które po roku zostały zacielone i po wycieleniu żadnych skutków ubocznych. 

Opublikowano

Wiesz jestem przezorny. I Chciałbym zminimalizować ryzyko które może się pojawić już wcześniej a nie po wycieleniu jak wątroba będzie jedzona. 

Miałem ostatnio siatkę na sianokiszonkę i z jednej strony góra była do wyrzucenia. Chyba za mało opon wrzuciłem jak myślisz. A z resztą jak w trawie jakieś badyle się znają to też potrafią przebić folie. U mnie szła folia i podkładowa, na to siatka. A thomas też na kuku miał siatkę i narzekał. 

Pomyśle w maju o zbadaniu wątroby i popytam się fachowców(doradców żywieniowych) 😄 czy nie mają specjalnych preparatów. 

Opublikowano
5 minut temu, leszek1000 napisał:

Pisaliście coś o badaniu wątroby. Wet ma usg ale stwierdził że za gruba skóra. Jeszcze z krwi idzie pewnie do labolatorium trzeba zawieść. 

tego się nie robi zwyklym usg do badania rektalnego, ale specjalną głowicą. U mnie znajoma jest akurat specem od tego i obrazy watroby były bardzo widoczne. 

Opublikowano (edytowane)

A tak prywatnie Paulina ile procentowo macie krów których nie idzie wyleczyć w całym roku. Chodzi głównie o sytuacie po wycieleniu a nie w trakcie laktacji. A nie macie, to nie było pytania 😄

ok , to jedynie zbadanie z krwi. Chyba że ktoś zna takiego wet z kujawsko pomorskiego. 

Edytowane przez leszek1000
Opublikowano (edytowane)

Po porodzie? ze wzgledu na wątrobę? może jedną w tamtym roku. Akurat z tym nie ma ewidentnego problemu, ale jest wiele innych. Poza tym nie kazda sprzedawana krowa jest dokladnie diagnozowana, więc byc może problemow z watrobą było więcej.  

Nigdy nie probowałam kreować się na kogos kto nie ma problemów w stadzie :) kazdy ma swojego trupa w szafie 🤷‍♀️

Edytowane przez Paulina1985
Opublikowano (edytowane)

Tak to już jest w hodowli. Jednak możemy próbować minimalizować straty. Ale jak z jednym gadałem że wszystko super nie ma żadnych problemów to się trochę zdziwiłem. Jak się zapytałem co stosuję, to odwraca kota ogonem . 

Dobra, późno się zrobiło a ja zaczynam biadolić. Chyba czas spać 🙈

Opublikowano

Trzeba minimalizować straty. Większosc da się żywieniem, a o dobrą sianokiszonkę i jej wystarczająca ilosc bedzie coraz trudniej, więc i problemy będą. 

Jak ktos mowi, ze nie ma problemów to albo kłamie, albo jeszcze nie zdaje sobie z nich sprawy 🤣

Opublikowano (edytowane)

No właśnie. Skoszony jęczmień z trawą która była bardzo przygłuszona. Zbierana w czerwcu, włóknista. Teraz skarmiana i wydajność poszła do góry 😃

Opublikowano

Po 60 sekundach krowa już wytworzy oxytocynę i chce się doić po 90 zaczyna się stresować że mleko nie jest ,,odbierane'' dojone to skąplikowane by tak na szybko wytłumaczyć a ja nie wykładowca😃 ten czas pomiedzy 60 a 90 sekundą to jak trafienie w próg przez skoczka narciarskiego😉

Opublikowano

Mam pytanie krowa miała ruję ale po badaniu USG przed kryciem okazało się że ma torbiela, wet go wycisnął ręką ale powiedział, że nie będziemy kryć i czekać do kolejnej rui.
Czy mogliśmy kryć jeżeli torbiel był wyciśnięty ? i np dać receptal czy coś ? czy wet miał rację żeby poczekać ? co o tym sądzicie ?

Opublikowano
54 minuty temu, Adamqq3 napisał:

Warte to mleko coś?

20200427_114119.jpg

z agronetzwerka są lepsze mleka. Już bym Ci proponowała SPECJALA.

Opublikowano
1 godzinę temu, damianzetor9540 napisał:

@Adamqq3 te mleko sprzedaje mleczarnia? W jakiej ono cenie 

Jutro będę miał fakturę to napisze co ile kosztuje 😀  Paulina nic innego nie mieli 😐