Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odchowuje ktoś z was cielęta na suchym tmr? Kiedyś widziałem że @Paulina1985 opisywała pod zdjęciem ale to na starym koncie. Teraz nie mogę nic nigdzie znaleźć o takim odchowie. Powie coś ktoś na ten temat jak to wygląda i jak to stosować ?

Opublikowano

@danielhaker  zdecydowanie jestem na NIE...".. nie o takie hodowle walczyłam..."  😪

@Marcinnnnn  wlasnie cielą mi się pierwsze dziewczyny, od ktorych zaczynaliśmy odchow z suchym tmrem 😍😍😍😍😍 jak najbardziej na TAK. co chcesz wiedziec ?

Opublikowano

Paulina, a więc. 

Dajesz im go zamiast paszy CJ?

Mieszasz go z czymś ?

Ile kg tego tmr na ciele?

Do jakiego wieku należy podawać ten suchy tmr ?

Dodam iż w swoim stadzie nie posiadam żywienia tmr. Tylko taczkowoz więc nie wiem czy warto to u mnie zastosować 💁

Opublikowano

Zamysłem w ogóle tego suchego TMRu jest to żeby cielę szybko dostało włokno do zwacza i zeby stymulować rozwój brodawek tego zwacza, on nie ma byc wielki tylko ma mieć przygotowaną sluzówkę (te brodawki zwaczowe) aby w przyszlosci jak najlepiej wykorzystywać i trawić podawane w paszy składniki. Sianem tego nie zrobisz, bo ono tylko rozpycha zwacz, cielę szybko czuje sie syte i nie pobiera paszy, pasza granulowana czy CJtka wlasnorecznie robiona zupelnie nie wplywa pozytywnie na rozwoj brodawek, po prostu sobie jest i jest trawiona, CHYBA ŻE ! jest tam sieczka😁 ze slomy, a najlepiej z siana lub samej lucerny, to wszystko najlepiej aby bylo zmelasowane dla zachety i zwiekszenia pobrania. 

Takie cielę jest przygotowane w wieku 2,5 -3miesiecy na pobieranie niewielkich ilosci mokrego tmru (razem z podawanym ciagle do woli suchym tmrem) aby po 2-3 -4tygodniach przejsc na sam mokry tmr.

Oczywiscie mozna to zrobic bez suchego tmru, ale liczymy sie z tym, że będzie spadek wagi lub przyhamowanie przyrostów w fazie, w ktorej cielę odcięte od mleka i granulatu czy cjtki, bedzie musialo przyzwyczaic się do pobierania mokrych kiszonek. 

Ja teraz ograniczam podawanie suchego tmru (koszty,😁 bo kupujemy gotowy), wiec są na nim od 3tygodnia zycia (od 3dnia do 3tyg- musli z Piasta) do 4 miesiaca. Przy czym od 3tygodnia do 10tyg są na samym preparacie + suchy TMR.

Spożycie - duże...kiedyś liczyłam, ale juz mi sie nie chce 🙄 tygodniowo schodzila mi tona na 65cieląt od 3tyg do 4 mies. Teraz na 4tygodnie schodzą 3 tony...

Dodam, ze caly czas eksperymentuję, szukam optymalnego wieku odsadzenia od tej paszy, kombinuję z wiekiem odsadzenia od mleka itd 🤪🤪🤪

Ale jest tego wielki plus : duze przyrosty, brak zahamowania przyrostow w momencie odsadzenia i w momencie przejscia na zywienie kiszonkami. A to mialam na celu zaczynajac stosowac.

Oczywiscie suchy tmr to nie jedyna droga do sukcesu, kazdy robi tak jak mu najbardziej oplacalnie. Super byloby ta pasze robic samemu.

Opublikowano

A mi taka holera się trafiła nic jeść nie chce 🤷‍♂️ te musli z piasta kurierem zamówiłem już miesiąc zaraz i mało co ubyło z tego worka ☹️

Opublikowano

Ja jutro zamierzam nagrac filmik jak 3dniowa jalowka dostaje musli i wodę 🤣 uwielbiam na to patrzeć 🤣

Opublikowano

@Paulina1985 trochę rozumiem Twoja szkołę 😁 

Ale czy u mnie to się sprawdzi bez systemu tmr ?

Opublikowano

moj przedstawiciel dostarczyl mi swieze nasienie i tu moje pytanie. zauwazylem ze na slomkach sa pecherzyki czy jak na to sie mowi. na srodku slomki takie oczka ktore sie przesuwaja. ma to jakis negatywny wplyw na zaplodnienie? jakas wada fabryczna?

Opublikowano (edytowane)

nie ma wplywu na nasienie 😁 po rozmrozeniu musisz stracic wiecej czasu na strzepywaniu l, pstrykaniu i takich tam 😁 jak dostalam takie z ABSu to juz za nastepne podziekowalam. Ale ja jestem czepialska, wiec to dlatego 😁

30 minut temu, Marcinnnnn napisał:

@Paulina1985 trochę rozumiem Twoja szkołę 😁 

Ale czy u mnie to się sprawdzi bez systemu tmr ?

sprawdzi się.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dziękuję pani Paulinko za pomoc. A z jakiej firmy byś proponowała? Ja kupiłem jeden worek z cargilu ale ten skład mi się wydaje że nie za bogaty jakiś ..

Opublikowano

My teraz używamy z DeHeusa. Stosowalismy wczesniej z Biofeedu, ale sieczka ze slomy tak mocno się zaczela u nich kruszyc, ze tego wlokna tam prawie nie bylo i cielaki zaczely mi chorować. 

Ta z de heusa ma twardą sieczkę z lucerny, też nie jest idealnie, ale ujdzie w tłoku. Piast też probuje robić cos na kształt De heusa, ale duzo sypkiej frakcji i robi się miałkie za bardzo. Poza tym ma tez Schaumann i Cargill i Vittra. Wybor duży, trzeba dobrac co u kogo się sprawdza. Powodzenia. 

Opublikowano (edytowane)

Oj cos wstawienie nie poszło.

W lupkę (wyszukiwanie na AF) wpiszcie Kaliber TMR , kolega @tay29 wstawial ostatnio

tu kolega niedawno wstawiał. Ja nie moge w telwfonie znalezc etykiety.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

można można, luska owsiana tez jest Ok. Cieszymowo robi swoj suchy tmr, ale chyba z sieczka ze slomy. kombinuj 😁 jak wykombinujesznto daj znac 😁

Opublikowano

Sławek byłeś wczoraj w Lublinie? 

U nas tylko jeden jeździ na te zebrania, teraz nie był bo jest na nartach we Włoszech, tam gdzie ten wirus szaleje. 

Tam 50 zł się chyba płaci. 

Opublikowano

MI się udało dostać do rankingu pierwszy raz po kilku latach pracy w zawodzie. Ten rok będzie ciężki bo zabraknie kiszonki ale wiem już co należy robić aby wydajność powoli rosła w górę. Oby tragicznej suszy nie było 

Najważniejsze że mama jest dumna ze mnie a to daje dużo motywacji tym ciężkim roku. Budowa obory ruszy w marcu 

• Like 1