Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szczegolnie wysokowydajnym trzeba dac czas ma regenerację. To nie maszynki.  Krowa dająca 10 litrow na udój przed zasuszeniem to nie rekordzistka, ale taka tez potrzebuje odpoczynku.

Opublikowano
3 minuty temu, marcinffff napisał:

byczek w terminie najczęściej . Wczoraj jałoszka, termin 3 marca był

u mnie to samo..A ostatnio z rzędu 6 jalowek 🤣   czekam na tydzień "byczkowy" 😭

Opublikowano

Ja bym się chętnie pozbyla ze 20szt jalowek w wieku 6- 8-10 miesięcy 🙄 albo trzeba znowu dobudować coś gdzieś, daszek siakiś i scianę chociaż.

@marcinffff nie kryjesz seksem?

3 minuty temu, Troker1979 napisał:

No właśnie ile dajecie na standardową ciążę krowy? Ja liczę 9 miesięcy(270dni średnio a teraz jeszcze luty) więc jakiś zapas chyba jeszcze mam?

poszukaj kalendarza wycieleń. jesli nie uzywasz zadnego programu to chociaz to Ci pomoże. Zawsze od ktorego przedstawiciela jest.

Opublikowano
3 minuty temu, Paulina1985 napisał:

poszukaj kalendarza wycieleń. jesli nie uzywasz zadnego programu to chociaz to Ci pomoże. Zawsze od ktorego przedstawiciela jest.

Toż ty dla mnie jak wyrocznia na tym forum więc pytam ile dni średnio z doświadczenia przyjąć ile taka ciąża trwa

Opublikowano
13 minut temu, marcinffff napisał:

@Primula94 mam rurę, nawet obecnie przerabiam, tzn do przodu przesuwam i w dół. Garby trochę się robiły tym mniejszym mućkom. 

wg kalendarza rujowego jadę

No i od tej rury puchna mocno nogi, u mnie tak bylo, pozdejmowalem rury z jednej strony i obrzeki nóg sie skończyły (tylko krowy brudne).

• Like 1
Opublikowano

Hej. Czy możliwe że  grzyb w paszy rozwalił mi skuteczne zaciemnia ? Pod kątem  jakich chorób  warto zbadać  krowy z takimi problemami?

Opublikowano

No i wycielila się 😛 rozciąłem szwy to nogi same wyskoczyły hehe trochę pociągnąłem i cielak wyskoczył, za 15 min wet znów zaszył i mogę spać spokojnie 😛 na pocieszenie zostało mi ze ładna Norweżka przybyła do stada 😛

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, marcinffff napisał:

daj trochę szczęścia , 7 byków 2 jałoszki od stycznia , jedna padła :/ czym te krowy stare wymieniać

Ja mam od połowy listopada 16 byków i 2 jaloszki to jest seria...... w cieletniku pajęczyny sie robią....

Opublikowano
7 godzin temu, radekz200 napisał:

No i wycielila się 😛 rozciąłem szwy to nogi same wyskoczyły hehe trochę pociągnąłem i cielak wyskoczył, za 15 min wet znów zaszył i mogę spać spokojnie 😛 na pocieszenie zostało mi ze ładna Norweżka przybyła do stada 😛

👏👏👏👏👏👏👏👏 jupi  !!! A gdzie zdjęcie  !!?!?!?!?!?!?!?!? 😁😁 

8 godzin temu, marcinffff napisał:

istne zoo się zrobiło w tej oborze. HF SM siwe (po RW) RW , 

to muzyka dlaa moich uszu...oczu 😍😍😍😍😍😍😁😁😁😁😁 kooolooorooowoooooo 🤣 

7 godzin temu, devon napisał:

Hej. Czy możliwe że  grzyb w paszy rozwalił mi skuteczne zaciemnia ? Pod kątem  jakich chorób  warto zbadać  krowy z takimi problemami?

Możliwe. Daj do paszy mycosorbant jakiś 🤷‍♀️ nie bardzo jest co badać w krowie, bo zawartosci grzyba w krowie nie zbadasz...

8 godzin temu, Troker1979 napisał:

Toż ty dla mnie jak wyrocznia na tym forum więc pytam ile dni średnio z doświadczenia przyjąć ile taka ciąża trwa

ale śmieszne 🤣  Ja jestem leń i oblicza za mnie komputer 🤭🤭🤭 podaje dzien zasuszenia idzien wycielenia :)

Musialabym sprawdzic na ile mam dni ustawione.

Opublikowano (edytowane)

o o o o o.takie takie coś 😁 bedę szukac zaraz, pierwsze co to na gospodarskim zlomie 🤣 a sprezy e nawet w mojej srebrnej szczale wymienial, ale zlamana w polowie.

Ogłoszenie Parafialne (Piotr Zaremba_Pamietnik zootechnika) 

☝️☝️☝️Za ok 2 max 3 mc będzie do kupienia od jednego z moich hodowców ciekawa partia 10 jałówek. Genetyka 100% sim pod oceną PFHBiPM ok 7 800 kg/rok przy żywieniu pastwiskowym. Duży kaliber. Wysoka kazeina. Osoby zainteresowane kupnem CAŁEJ partii proszę o kontakt na…messenger☝️☝️

Edytowane przez Gość