Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym Was się poradzić odnośnie dzielenia dawki treściwych. Otóż w tej chwili krowa w szczycie laktacji dostaje 5kg mieszanki treściwej podstawowej i 5kg premii (na dzień). Ogólnie treściwe daję 2x dziennie, a więc jednorazowo krowa otrzymuje łącznie 5kg treściwych i mieszam to widłami z kukurydzą. Zjadają to w ok. 1,5h. Nie mam problemów z kwasicą, ale był u mnie doradca i zaleca mi podzielenie tej dawki na 4 odpasy, według niego dzięki temu mleko powinno wzrosnąć. Zaznaczył jednak, aby między kolejnymi dawkami było minimum 2h przerwy

Osobiście mam już dosyć siedzenia w oborze bo spędzam tam i tak stanowczo za długo :( ale byłbym w stanie rozdać kukurydzę, na nią sypnąć treściwą o 18 i po dojeniu o 20 rzucić premię (już na czyste płytki), potem sianokiszonka i do domu
Będzie zauważalny wzrost w takim systemie czy nie warto sobie głowy zawracać dodatkowym obowiązkiem? Czy ta premia na czyste płytki będzie dla krowy zdrowsza niż wymieszane jednorazowo 5kg z kukurydzą? Jak to wygląda u Was?

Opublikowano (edytowane)

Mnie tam uczyli tak jak tego doradcę, 2 kg to max na raz, najlepiej  od razu wymieszać, tak żeby premia oblepiła objętościówkę, także na pusty żłób nie polacałbym. 

Co do opłacalności, to każdy musi sobie Sam policzyć, zależy ile włożył w litr mleka. 

@przezuwaczka czyli jeśli nie ma 20 litrów, to lepiej, żeby stanowisko było puste, tak? Ja to kiedyś liczyłem i wyszło mi, że u mnie 15 jest graniczną liczbą, ale to już parę lat temu. Akurat teraz zastanawiam się, czy nie sprzedać takich osiemnastek, jeśli stanowisko będzie przez dwa miesiące bez dojnej krowy 😜

Edytowane przez lusjan
Opublikowano

Powrót do korzeni kanał na yt 250 sztuk bydła ogółem z czego 130 parę dojnych wydajność od krowy 5.5 tys za laktacje bez kukurydzy i tresciwych więc średnio w laktacji 305 dni krowa da około 17 litrów dziennie. Więc ciekawi mnie koszt uzyskania 1 litra mleka

Opublikowano

Chyba wypasaja. Tak tylko bardziej mi chodzi o niestosowanie tresciwych ile bez tego mozna wycisnąć i jak się to kalkuluje. Bo ładować tresciwe doic po 30 litrów a jak ma z tego zostać przykładowo 20 groszy z litra a jak ma się doic 20 litrów po mniejszych kosztach i więcej zostać to temat do przemyślenia. Liczył ktoś koszt produkcji 1 litra mleka?

Opublikowano

@lusjan puste miejsce to też strata, bo coś jest warte i musi na siebie pracować. Jeśli nie masz czym zastąpić, to i ta 18 l musi być, chyba że kupujesz objętościowe, to wtedy bez sensu.

Tutaj taka optymistyczna kalkulacja

Trzeba tylko swoje koszta aktualne wrzucić i może coś z tego będzie.

Doliczcie koniecznie 2-3 letni odchów jałówki lub jej zakup i podzielcie przez przeciętny czas użytkowania krowy.

Pasze objętościowe możecie przeliczyć na koszty produkcji, ale wtedy trzeba zakup/ dzierżawę ziemi itp uwzględnić i robi się ciekawie😝

Opublikowano
32 minuty temu, farmer_89 napisał:

przy 15 sztukach i cenie 1,24 za litr myślicie ze 30 groszy zysku na litrze jest możliwe?

Zapomnij, przy tej cenie jak Ci zostanie 10 gr to max, chyba że masz bardzo dobre ziemię które wydają duże plony paszy przy dość średnim nakładzie. 

28 minut temu, farmer_89 napisał:

jest to dość ciężkie do wyliczenia chyba ze macie jakies gotowe formuly z których można to wyliczyc

Co jest w tym ciężkiego? Chyba każdy wie ile go kosztuje utrzymanie stada + rodzina? 

Chyba że nie masz krów i się tak dopytujesz bo tak zaczynam wnioskować

Opublikowano

I jeszcze trzeba dodać dopłatę do jednej krowy i od kosztów produkcji pasz odjąć przychód z dopłaty i zwrot za paliwo do jednego hektara i do jednej sztuki bydła 😅😅

Opublikowano

Nie ma 2 identycznych gospodarstw i dlatego koszty będą inne w każdym ale zbliżyć mniej więcej co wychodzi bardziej opłacalne czy ładować paszy w opór i doic czy też zredukować jej podawanie i doic mniej ale więcej w kieszeni zostaje bo przykładowo mleczarnia dopłaca do ilości i gonić ta ilosc

Opublikowano
40 minut temu, farmer_89 napisał:

przy 15 sztukach i cenie 1,24 za litr myślicie ze 30 groszy zysku na litrze jest możliwe?

Zapomnij, przy tej cenie jak Ci zostanie 10 gr to max, chyba że masz bardzo dobre ziemię które wydają duże plony paszy przy dość średnim nakładzie. 

36 minut temu, farmer_89 napisał:

jest to dość ciężkie do wyliczenia chyba ze macie jakies gotowe formuly z których można to wyliczyc

Co jest w tym ciężkiego? Chyba każdy wie ile go kosztuje utrzymanie stada + rodzina? 

Chyba że nie masz krów i się tak dopytujesz bo tak zaczynam wnioskować

mam 15 krow i 20 ha ziemia 3-4 klasa w tym mało qq sieje ale polowa jest lak posiadam jeszcze 10 jałowizny i musze co roku troche paszy dokupić, nakłady mam srednie

Opublikowano (edytowane)

"Pocieszające" jest, że w każdym gospodarstwie i małym i dużym zyski zjada robocizna. Podobno tylko średnie rodzinne 60-100 sztuk dojnych, mogą się pochwalić sensownymi dochodami, gdy jest duża wielopokoleniowa rodzina. Fermy wymagają mocnych nakładów na sprzęt i budynki, a małe jak moje słabo się rozwijają i dużo pracy fizycznej jest.

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, farmer_89 napisał:

Mam 15 krow i 20 ha ziemia 3-4 klasa w tym mało qq sieje ale polowa jest lak posiadam jeszcze 10 jałowizny i musze co roku troche paszy dokupić, nakłady mam srednie

No to zapytam po raz drugi skoro niby masz krowy, nie wiesz gdzie uciekają pieniądze z konta? Kto jak kto ale Ty sam chyba wiesz najlepiej co kupujesz, ile to kosztuje, i jaka masz wydajność aby te koszty rozłożyć na dane litry 

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano

DanielFarmer tez mysle poważnie nad likwidacja stada krow i przejście na byk ale i tu spotykam się z fala krytyki " co krowy chcesz na byki" przy tych cenach oczywiście trzymałbym nie 15 bykow a 60 

Opublikowano

Ludzie mnie pytają, po co pcham się w wydajność. Właśnie dla kasy i 😄wyzwania😝 Jeśli moje 22 krowy wymagają tylko lub aż więcej myślenia i uwagi, a mniej pracy fizycznej niż 40 dających tyle samo mleka. To dla mnie kalkulacja jest prosta😉

• Like 1