Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ThePerkins napisał:

Drożdże dajecie wszystkim sztukom czy tylko tym w szczycie laktacji ?. Mam problem z tą jałówką po bonusie. Dalej nie je dodatków, dziś ojciec dał jej samej qq z ospą i mieloną qq to zjadła, kiszonkę z lucerny też wcina. Był wet też mówi , że nie wie co jest, 39 gorączki, uszy ciepłe. Dałem mleko ogólne ma mocznik wyszło 160 , nie za mało ?

Drożdże dla swiętego spokoju wszystkim. Lepsze to niż wszelkiego rodzaju bufory jak kwasny węglan sodu, flora sama się odbudowuje. 

Taka temoeratura znaczy, ze jakis stan zapalny, czy wiazesz to tylko z tym bolusem? nie powinien się już rozpuścić??? 

Jaką ona ma kupę? cos wskazuje na problem z ukl pokarmowym? oprocz niecheci do paszy

Edytowane przez Gość
Opublikowano
ThePerkins napisał:

@PRIMO Magnes ?

Jak ma podwyższoną temperaturę to obejżyj tą krowę czy nie ma gdzieś stluczeń otarć i jakichś urazów miałem niedawno przypadek ze stłuczoną nogą i gorączka

Paulina bolus kexton rozpószcza/uwalnia się ze dwa miesiace

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, marcinffff napisał:

folie 750mm mam BSK silapac 5 rok z rzędu. 300 zł brutto , Przytuły k. Stawisk . Po McHale 125x123  bele , na 30szt wystarcza przy 17 obr owijarki. 

Drożdże jak dotąd Dolfos nr 1 dla mnie , 50g /sztuke z ręki tylko tym co w szczycie i mają premię treściwej. Reszta ma bufor i szczypta słomy  w TMR

Ja też kupuje tą samą folię co ty i pewnie od Roberta. Dobra cena ale ja owijam 24 razy i mam święty spokój. Bele po polskiej prasie powinny być owijane zaraz po zbelowaniu bo później robią się flaki i przeskakuja na owijarce. Trzy razy owiniete bele i ustawione roznie a to sie przewroci a to jedna o drugą mocno sie styka i nic sie nie dzieje. W tym roku tez bedzie Mchale to przynajmniej bele bedą zgrabniejsze 😄

Edytowane przez greg1985
Opublikowano (edytowane)

15 godzin temu, danielhaker napisał:

Zacząłem zwracać uwagę na wyrostowość jałówki do krycia, a nie na wiek (testowo połowa sztuk). Zwróćcie uwagę na zależność w1w do wydajności 🤔

pierwiastki.jpg

Ja mam odwrotnie, ale to kwestia genetyki u mnie. 

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano
slawek74 napisał:

ThePerkins napisał:

@PRIMO Magnes ?

Jak ma podwyższoną temperaturę to obejżyj tą krowę czy nie ma gdzieś stluczeń otarć i jakichś urazów miałem niedawno przypadek ze stłuczoną nogą i gorączka

kiedyś tyle było . teraz nawet połowa nie

Opublikowano
Dnia 7.02.2020 o 11:02, marcinffff napisał:

tak, słabiej wapno przyswajają, i pierwiastki mają takie podkliniczne  podobne objawy do zalegania poporodowego . Są chude ale w granicach, 3 żebra widać

Kurcze nie znam się na tym, ale mają braki innych pierwiastków pewnie jeszcze. Skąd ten nadmiar fosforu? Tu bym poszukała winowajcy w paszach czy premiksie. Wapno podskórnie niech wet podaje lub bolusy, to dłużej się uwalnia i działa równomierniej niż kroplówka.

Opublikowano

Paulina1985 napisał:

Dnia 1.02.2020 o 11:53, Dwaplusjeden napisał:

Osobiście nigdy nie miałem żadnych problemów a od lat tak robię 😅

To była Twoja odpowiedź na moje cytowanie artykułu o negatywnych skutkach krycia 11-12miesiecznych jalowek. Stąd moje przekonanie, ze wiesz o czym piszesz i masz doswiadczenie i ewentualnie, ze mozemy się od Ciebie czegoś nauczyć 😁😁😁😁

Szkoooodaaaaa 😔😔😔😔

To ile na przestrzeni tych "lat" Ci się wycielilo tych 11-12 miesiecznych? 

Z 6 sztuk może trochę więcej. No u mnie to jest prawie połowa 😅🤣🤣 To ja się przyszedłem uczyć 😁😅

Opublikowano

I co te 6 sztuk pokazały? dobrze? zle? oplacalnie? 

Opublikowano

@przezuwaczka hahaha, jak ktoś ma czym to niech się chwali 😝 przeciez tu Cię nikt nie bedzie hejtował, jak w rodzinie 🤣🤣🤣🤣 

@radekz200 no no !!! czerwono-biale szalenstwo sie szerzy 💕💕💕💕💕💕💕💕💕 oby jak najwiecej 😁😁😁😁😁💕💕

Opublikowano
dabrowskit napisał:

slawek74 napisał:

ThePerkins napisał:

@PRIMO Magnes ?

kiedyś tyle było . teraz nawet połowa nie

po miesiacu wypluła w grudniu i było połowę

Daniel

Opublikowano
Paulina1985 napisał:

I co te 6 sztuk pokazały? dobrze? zle? oplacalnie? 

Opłacalne są przede wszystkim że wcześniej zaczęły dawać mleko. A czy dobrze czy źle myślę że nie odstaje od tych które były zapłodnione trochę później. Bynajmniej ja różnicy nie widzę.

Opublikowano

@przezuwaczka nieeee no beznadzieja, tfu tfu tfu 👏👏👏👍 

P.S. Ktos był na Agroshow dziś w Ostródzie??? Armand ma jakieś fajne gadżety? 😁😁😁😁😁😁😁

Opublikowano (edytowane)

Greta na kiełbasę pójdzie niestety, bo 2x wchłonęła ciążę i nie zacielamy powyżej 200 dni, bo 3 na jej miejsce czekają. Nie należy ani do tych najmłodszych ani najstarszych. Poprostu matką nie chce być mimo dopieszczenia energią😡

4 minuty temu, Paulina1985 napisał:

Armand ma jakieś fajne gadżety? 😁😁😁😁😁😁😁

Brzmi jakbyś o promocji w *exshopie pisała 😂😂😂

Opublikowano

@przezuwaczka jest to niewątpliwie sukces twój i twojego męża. Ja nie widzę  w tym nic złego, że ktoś sie tym dzieli, wręcz przeciwnie uważam że tak powinno być zawsze.  gdy jeszcze ktoś mówi jak ten sukces odniósł i chce doradzać innym to juz jest coś wielkiego. Ale niestety w ludziach odcisnęło sie piętno komuny i nie każdy odbiera to w ten sposób.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Paulina1985 napisał:

Większość bardzo mocno startuje z mlekiem. Ketozy? jakies deficyty energii? witamin?

Co mowi lekarz na to? jak wygladają jajniki tych pierwiastek? w ogole nie startuja z rujami? mają cysty? czy ruje regularne i nie zacielają się?mialy ciezkie porody lub nie odeszlo im łozysko po porodzie? takie notatki powinieneś mieć. Czy problem tylko z pierwiastkami czy tez z wieloródkami? 

Cysty sie zdarzają czasem ale nie często, lekarz to mowi, ze wlasnie z pierwiastkami taki jest problem, porody lekkie a z lozyskami nie ma wiekszego problemu. Nie wiem, moze za malo kukurydzy, moze kiepskie witaminy, nawet nasienia zmienialem i nic. Ketoz brak, a ruje pierwsze widoczne mają kolo 35 dni albo troche pozniej.

Edytowane przez damiano12332
Opublikowano (edytowane)

Ludzie nie lubią takich, co się chwalą. A już takich, co wiedzą dużo, bo lubią się uczyć najmniej😓 

Czasem wolałabym udać, że nic nie wiem, taką złość wzbudzam, jak otworzę usta. Pocieszam się, że najbliżsi są zadowoleni, a to najważniejsze💪

• Like 1
Opublikowano

@przezuwaczka coooos Ty 😳😳😳 kto Cię nie lubi??? dawaj namiary, rozprawimy się z dziadem 😬😬😬 (babą?) 

A tak na poważnie to fajnie jak ktoś się dzieli swoimi sukcesami i doswiadczeniem, ale bez podnoszenia glowy ponad wszystkich . GBUR obeznany, doświadczony i z wielką wiedzą (ale nadal gbur) jest gorszy niż gbur bez wiedzy, bo traci się wiarę w ludzi 🤷‍♀️

Opublikowano

Ja tam uważam, że po przedstawieniu takich wyników każdy dwa razy się zastanowi, zanim zacznie się z Tobą kłócić na temat hodowli... 😂 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

U nas tylko chłopaki z federacji doceniają naszą pracę. Sąsiedzi i znajomi myślą, że się bawimy. Wiecie mała skala itp. Najbardziej dziwna jest pasja. Zaczynam mówić o odchowie i przygotowaniu krowy do wycielenia, to zapada milczenie😮 Tutaj jesteśmy dość podobni w głodzie informacji. Na codzień spotykam się z totalną ignorancją. Powinniście miny starych hodowców zobaczyć, jak pytatam o nasienie buhajów, czy odmiany kukurydzy do siania😂😂😂