Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok 👍 więc powinno być Ok. Wątpię żeby przy podawaniu coś podrażniała w sposob, ktory utrudnia kolejne wypicie. 

Jeśli nie chce pić chociaż ma apetyt to podaj przeciwbólowego coś i za 30 minut próbujcie znowu napoić. Przy tej niecheci do smoczka nie ma kaszlu? po piciu lub w trakcie picia?

Opublikowano

Jedna miala dobry a nie pila. Dwie braly smoczek ze 3 raz pociangnely i nie chcialy wiecej i tak jakies 1,5-2 dni. Na elektrolitach ze strzykawki do pyska i antybiotyk przeciw biegunce . I po tym okresie znowu normalnie.. 

Dka ulatwienia daje wlasnie ten halocur strzykawka 25ml, nabieram 7-8 ml i wkladam glebiej na jezyk i wstrzykuje. Moze to od tego?

Opublikowano

Po to jest ten dozownik żeby bylo łatwiej podać dość głęboko na nasadę języka, po co kombinować? 🤔  Trzeba też pamiętać zeby nie przedawkowac, my tylko dla naprawdę duzych mieszanek z SM dajemy tą większą dawkę. 

Opublikowano
48 minut temu, Paulina1985 napisał:

Ok 👍 więc powinno być Ok. Wątpię żeby przy podawaniu coś podrażniała w sposob, ktory utrudnia kolejne wypicie. 

Jeśli nie chce pić chociaż ma apetyt to podaj przeciwbólowego coś i za 30 minut próbujcie znowu napoić. Przy tej niecheci do smoczka nie ma kaszlu? po piciu lub w trakcie picia?

a co podajesz przeciwbolowego Paulina?

Opublikowano

Biovetalgin akurat u nas, bo dziala mocno przeciwbolowo i rozkurczowo. 

Opublikowano

wet dzisiaj pobral kal na badania. Ogolnie powiedzial ze raczej wyjdzie kryptosporidium. przypadek byl taki ze byczek dostawal halocur przez 7 dni a jak sie skonczyla kuracja to zaczela sie wodnista biegunka... teraz na zmiane bedzie szlo halocur i gabrocool. Wegiel w pascie ladnie wiaze kal. Wet mi doradzil zeby halicur podawac 4/5 dni po urodzeniu zeby ten okres 7 dni kuracji wydlozyc. Zastanawiam sie co moze wyjsc z badania skoro e coli to biegunki po 3 dniach czyli odpada i kokcydioza to samo bo od 3tyg sie zaczyna. zostaja rota/korona wirusy oraz krypto~. Wierze ze od lutego jak zaczna sie wycielenia krow po rotavec korona zapomne o biegunkach...

Opublikowano

Rotavec jest w buteleczkach 10 ml ale spokojnie będzie w niej 12 ml i śmiało z jednej butelki szczep 6 sztuk( tak mi polecał wet, zresztą sam spraktykuj podając każdej krowie równe 2 ml i jeszcze sporo zostanie)

Opublikowano (edytowane)

yyyyyhyyyymmmmm....to jest szczepionka, żywy wirus, a nie jakis antybiotyk.  Mozesz podac sztukom 12-3 tygodni przed wycieleniem, wiec da się uzbierać stawkę.

to znaczy inaktywowany, ale WIRUS.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
26 minut temu, Krowiarka napisał:

I już wszystko wiadomo tylko kto się załapie na te absurdalne wymiary legowisk? 1,32 szerokości to dwie szczupłe pierwiastki wejdą na raz.

Ja mam niektóre stanowiska takie szerokie i jak się położą to jedna drugą kopie, albo nogę na brzuch zakłada, bo za wąsko. 

Opublikowano

Nie zastanawiałem się nad tym. Są już jakieś wymogi ustalone?

Opublikowano (edytowane)

Ja mam 1,2 szerokie. U jałówek 1,1 i tam potrafiły 2 się zaklinować w jednym legowisku. Potrafią też zawracać jak jest szeroko i wtedy cały grzbiet otarty i rozkręcanie. Ja tu nie widzę dobrostanu. Długość to i owszem, bo krowa wstając ma gdzie łbem się rzucić. Jest już projekt ustawy. Co ciekawe dużo nowych obór nie spełni tych warunków jak to przejdzie.

Edytowane przez Krowiarka
Opublikowano (edytowane)

Ciekawa sprawa to powrot do NCB.

Doplata do ras zachowawczych 1600 + doplata do krow 380 + doplata dobrostan 20% 595 = 2575 PLN + ewentualne pastwisko + 185 PLN = 2760 PLN na krowe/rok czystej kasy bez wzgledu na ceny mleka czy wydajnosci.

Przy 20 sztukach daje to 55 tysiecy czyli 4600 PLN na miesiac, a NCB wcale tak malo mleka nie dawala. Szkoda, ze trzeba doic, bo mozna je zacielac czyms miesnym i traktowac jako mamki niskim kosztem i podlaczyc drugiego cielaka, bo wydajnoscia napewno wykarmi. + doplaty dla cielakow po kolo 300 PLN sztuka i robi sie 5400 PLN na miesiac z doplat

Przy miesnych np. RP czerwona 1600 doplaty + 380 doplata do krow + 389 za jakis wybieg = 2369 PLN, wiec tez niezle. + doplaty do cielakow + 300 PLN sztuka

Jeszcze lepiej to maja lochy. 1140 PLN + 612 PLN za wybieg + ewnetualny wybieg dla tucznika = 1752 PLN sztuka, a gdzie ilosc swin, a ilosc krow. Ale wybieg dla swin w czasach ASF gdzie sie o wszystko aktualnie przypier... to jakies nieporozumienie.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Ciekawe czy dopłata do dobrostanu i wypasu połączą w jeden program, czy też będzi można obie płatność rozdzielić.