Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja z NRFem mam póki co tylko jedną krowę w 3 laktacji i ją upaś jest nierealne . Kilka jałówek cielnych i w trakcie zacielania, dostają dość dobrze , bo u mnie  qq , rzepak mają do wycielenia + do zacielenia ospa , resztki od krów. I żadna chyba nie jest zapasiona. Ogólnie mam takie stado ,że cieżko krowe upaść do sprzedania... zawsze chude... a tylko nieliczne krowy są tłuste.

Opublikowano
Przed chwilą, Paulina1985 napisał:

byc moze masz czyste hfy? albo stado zarobaczone 😝

Przeróżne są, a czyste to tylko z zachodu i ich córki ;) pewnie są, ale przynajmniej po porodzie jałowki i krowy pierwsze co robią to łapią za pasze :D  Eprinexem przejechane, ciekawe czy coś się zmieni ;)

Opublikowano

@poziomka to może te mykotoksyny jej wątrobę załatwiły. Na polepszenie u nas vetahepar zawsze szedł jesli bylo jakieś podejrzenie problemow watrobowych. Racjonalne zywienie to unikniecie problemów z wątrobą i niezatruwanie krów. 

2 minuty temu, Primula94 napisał:

Przeróżne są, a czyste to tylko z zachodu i ich córki ;) pewnie są, ale przynajmniej po porodzie jałowki i krowy pierwsze co robią to łapią za pasze :D  Eprinexem przejechane, ciekawe czy coś się zmieni ;)

yyy ale ten eprinex to pierwszy raz od jakiego czasu dostały? wszystkoe sztuki czy tylko wybrańcy? 🤔

Opublikowano

Ogólnie odrobaczane były  pierwiastki które przychodziły z dworu i krowy od czasu do czasu któras jak sierści było sporo. A teraz całe stado krów na raz akurat 5 l :) i dla wszystkiej  młodzieży kupiony medimec plus , ale nie mam jeszcze czasu ich połapać :)

Opublikowano

heh :) to potem i krowy chude :) Ale fajnie, ze się za to bierzesz. 

Ja powtarzam jak mantrę - odrobaczamy wszystko co sie rusza jednego dnia przy małym stadzie, przy dużym dwa dni maks. To dopiero daje efekt. 

Opublikowano

A ja właśnie miałem pytać bo mam krowy dające 10l na dzień, raz dziennie je doje bo idą na handel a za nic nie mogę ich upaść i właśnie na jednej to spora sierść rośnie wiec może tez maja robaki 🙂 ile po odrobaczeniu można sprzedać krowe na mięso?

Opublikowano

wystarczy zobaczyć na opakowaniu okres karencji 🤷‍♀️

Opublikowano

jesli odrobaczasz dojne czyms w stylu eprinexu to 15dni. Valbazen, ktory tez jest na tasiemce to 14 dni na mieso plus coś na mleko. Liczysz na to, ze jak odrobaczysz to bedzie lała mlekiem i juz nie sprzedasz? 😁😁😁😁

Opublikowano
16 minut temu, Paulina1985 napisał:

Spróbuj Protego spray - to puder w sprayu. 

Jeśli nie ma gorączki, zmiana się cofa to po co antybiotyk?

Tego Protego spray używałem kiedyś do podobnej rany tyle, że pośrodku wymienia (lekarz polecił). Efekt był taki, że było gorzej - pomogła tetracyklina.

Gorączki nie ma, ale rana jest w stagnacji jeżeli używam rivanolu lub tetracykliny. Jeżeli nie robię nic lub mąka ziem. to robi się gorzej.

W sumie to z takimi ranami pośrodku wymienia (pomiędzy lewą, a prawą stroną) mam problem juz od jakiś 2 lat - u ok. 4-5 krów (nie zawsze te same sztuki) rocznie zawsze po wycieleniu. Może jakaś baterią w oborze, ale zawsze kuracja tygodniowa tertracykliną pomagała.

13 minut temu, GrzesiekAgro napisał:

Mąka ziemniaczana

Zapomniałem o tym, ale używałem przez 2 dni mąki ziemniaczanej i było gorzej - znowu pojawił się charakterystyczny zapach.

Opublikowano

Zależy od preparatu. Valbazen 14 dni. Przez 2 tyg jej nie upasiesz, więc karencja minie. Pomijam choroby metaboliczne. Jak kał ma bardzo ciemo zielony kolor wpadający w czerń to sianokiszonka jest stara czy przenawożona?

Opublikowano

@soltys147 mozesz jeszcze próbować piochtaniny, silnie wysusza, ja kiedyś tym wyleczyłam odparzenie w pachwinie.

Jeśli chodzi o tą bakterię miedzy cwiartkami z przodu to rzeczywiście do leczenia antybiotykiem, być może to ta sama bakteria, która usadowiła się w pachwinie. Ciekawe czy udaloby się z tego wziac wymaz i dać nakierowany antybiotyk? może pomyśl o tym? sama jestem ciekawa.

A co do bezkarencyjnego to coś z ceftiofurem, Eficur czy Cevaxel.

Opublikowano
8 minut temu, Thomas2135 napisał:

Zależy od preparatu. Valbazen 14 dni. Przez 2 tyg jej nie upasiesz, więc karencja minie. Pomijam choroby metaboliczne. Jak kał ma bardzo ciemo zielony kolor wpadający w czerń to sianokiszonka jest stara czy przenawożona?

Jaki koszt na jedna sztukę? 😛 

czarny kał był u mnie jak w dawce było za duzo białka żwaczowego do tego sianokiszonka miała sporo amoniaku, zywieniowiec kazał zastąpić rzepak soja i dorzucić kukurydzy, kal po kilku dniach zrobił się jasny  

Opublikowano

@Dodi po pierwsze pytanie dlaczego poroniła? to wysoka ciąża, tak naprawdę trzeba traktować jak wycielenie, a jesli nie miala przerwy i odpoczynku od doju to nie liczylabym na zwiekszenie ilosci mleka. Jesli daje dziennie 30litrów to i tak warto trochę ją potrzymać. Jeśli 10-15 dziennie to lepiej się pożegnać. Teraz czas oczyszczenia macicy, wydalenia płodu, jeśli łożysko już śmierdzące to pewnie jakiś delikatny stan zapalny itd. 

Zawsze tak późno zasuszasz?

Opublikowano
3 godziny temu, rolas360 napisał:

Jakie są obecnie najlepsze buhaje HF?

Ja krowy aktualnie kryje buhajami z WCHiRZ takimi jak : Risk, Mano, Watson, Zeus. A jałowki tylko sex i kryje z Alty Oscarem zarabiscie po nim łapia i Embassy

Opublikowano
11 minut temu, Adamqq3 napisał:

Ja krowy aktualnie kryje buhajami z WCHiRZ takimi jak : Risk, Mano, Watson, Zeus. A jałowki tylko sex i kryje z Alty Oscarem zarabiscie po nim łapia i Embassy

Masz już po nich krowy? Jak w wydajnością?

Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

Jaki koszt na jedna sztukę? 😛 

czarny kał był u mnie jak w dawce było za duzo białka żwaczowego do tego sianokiszonka miała sporo amoniaku, zywieniowiec kazał zastąpić rzepak soja i dorzucić kukurydzy, kal po kilku dniach zrobił się jasny  

To mnie zmartwiłeś. Kukurydzy mało jak u większości. Wszystko znika w oczach a dopiero co otwarte.