Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No książka...tak rzadko dziś spotykana rzecz 😂😂😂

Opublikowano

Doradzcie coś, mam problem z cieliczką, leci jej już 4 tydzień, od początku słabo wstawała, ale myślałem że coś się poprawi, w miedzy czasie dopadła ją bieguna po tym jak dostała siary gdzieś w drugim tyg życia, myślałem że padnie i poszedł biovetalgin + amoksycylina, problem polega na tym że nie daje rady wstać, możliwe że przy porodzie coś zostało uszkodzone(krowa cieliła się sama) wcina dobrze, dość energiczna jest ale jakby czucia nie ma w nogach, stawiamy ją już drugi tyg i tak to nie powiem sama jest w stanie ustać na nogach ale z poruszaniem sie już jest gorzej niby drepcze ale słabo i po jakichś gwałtowniejszych ruchach leci na glebe, jakieś pomysły?

Opublikowano

probowałes dać selen i wit E ? Brzmi jak choroba bialych mieśni.

Opublikowano

Pogadaj z lekarzem, warto sprobowac chyba, ze chcesz robic badania krwi. Selen i wit E to nie są duze koszty. 

Opublikowano

Tak czytam artykuł o tej chorobie i możesz mieć racje bo pewne objawy pasują do tej choroby tak jak chociażby bazwarunkowy odruch żucia, jutro pogadam z wetem, już ją spisałem na straty, może jeszcze da sie jej pomóc, dzieki za rade :D 

Opublikowano

Rehydrat+ glutelac. Po Rehyvet to cielaki mordę darły z głodu a po rehydracie cisza.

Opublikowano
12 godzin temu, rolnik115 napisał:

Najlepiej zlecić u weta pobranie krwi do badania na choroby bvd ibr i neosporę wtedy będzie wiadomo co w stadzie siedzi. Ja akurat mam neosporę, na to nie ma żadnego antybiotyku ani szczepienia. Objawy to trudności w zacieleniu przedwczesne porody zamieranie zarodka i wytucie.

Ja już łaskawie czekam 2 miesiące i ciągle mi to odciągają , a stado sypie się jak domek z kart ...

Opublikowano
1 godzinę temu, ThePerkins napisał:

Ja już łaskawie czekam 2 miesiące i ciągle mi to odciągają , a stado sypie się jak domek z kart ...

Umów się z nimi, że sam pobierzesz i zawieziesz, a oni niech zrobią zlecenie.

Opublikowano
2 godziny temu, MichalForterra1993 napisał:

jakie uzywacie elektrolity?

Z weterynaryjnych najlepiej rehyvet, rehydrat. A z takich do kupienia to fajne są z DeLavala Electro balance saszetki. Poza tym kiedys wspominałam zajedobre są Sacrolyte czerwono niebieskie saszetki.

Opublikowano

brak zacielen , na szczęście trochę się zacielilo Ale dalej reszta powtarza , kryje wszystko swoim bo bym nie wyrobił na nasienie. W tym roku wywiozlem 40% stada , w tym 3 pierwiastki i 2 jałówki. Na święta już i tak nie zrobią, po świętach sam się za to wezmę bo już krew mnie zalewa. Kukurydza psuje się dopiero od września A problem jest dłużej no ale cóż to też pewnie jest wina.

Opublikowano (edytowane)

Jaka ilosc rzepaku bezpiecznie mozna podac na sztuke aby podniesc mocznik ze sredniej 130 na 200

Obecnie 4.5kg tresciwej 19-20% bialka w podstawie i od kilku dni rzepak 0.5kg i nie widze zadnej roznicy w mleku. Docelowo myslalem nad 1kg na sztuke, bo w tresciwej znajduje sie 225kg Sano Protamilk Complete, ktory ma juz w sobie rzepak, co prawde w wiekszosci chroniony na jelito + 50kg soji. Nastepna proba za jakies 3 tygodnie i chcialbym podciagnac mocznik do okolic 200.

Ewentualnie cos innego niz rzepak na podniesienie mocznika? Ale wszystko inne raczej jelitowe typu DDGS, mloto suszone, sojowa itd

P.S

Stosowal ktos wegiel drzewny na biegunki ? Polowa krow ma kal w miare staly, druga polowa troche luzniejszy, a jedna sztuka jest bardzo dziwna, bo ma kal bardzo rzadki i do tego ciemny. Wczesniej obstawialem zbyt duzy mocznik i zasadowice, ale po pierwszej probie mocznik u niej wyszedl 130, bialko 3.15%, tluszcz 4.19%, wiec sam juz nie wiem czy jest ten ciemny i luzny kal spowodowany

I jeszcze jedna krowa z rzadkim kalem, ale kolor normalny jasny, miesiac po wycieleniu mocznik 110, tluszcz 3.30%, bialko 2.60%

Te dwie sztuki sa najgorsze, reszta mocznik srednia 130, bialko 3.35%, tluszcz 4%

Edytowane przez asus921
Opublikowano
3 godziny temu, ThePerkins napisał:

Ja czekałem 1,5 tygodnia i wyniki miałem myślę że to dość szybko.. Zadzwoń do nich pospiesz ich

Opublikowano

Sianokiszonki nie da rady dołożyć? Węgiel aktywny , u mnie wet to ludzia na zamówienie sprowadza , tylko to sie daje max miesiąc , dwa , bo później wyjałowienie się robi ,  i kał z krwią. Ale to jak sajgon się dzieje to poleca.

Opublikowano (edytowane)

@leszek1000

4.5kg tresciwej w TMR to nie tak duzo, jeszcze dostaja to na 3 razy w sumie, wiec nigdy nie przekroczy 2kg na raz. Z reszta jedne maja kal gestszy drugie rzadszy, ale te dwie maja zdecydowanie za rzadki. Jedna sie udalo opanowac, druga troszeczke lepiej, ale dalej sie zastanawiam dlaczego rzadki i przede wszystkim dlaczego ciemny u tej jednej sztuki. Nawet doradca zootechniczny ktory podjechal zaraz po probie byl zdziwiony. "Ona" wlasnie mi zaproponowala wegiel drzewny.

@GrzesiekAgro

Moge dolozyc i dokladam wlasnie stopniowo razem z rzepakiem, ale sianokiszonki co najwyzej srednie i bardzo rozna trawa. Teraz wlasnie jade na jednym rodzaju i dorzucam w tym czasie rzepak zeby wiedziec czy jest efekt i narazie efektu brak.

Co do wegla to nie mowie o aktywnym tylko o zwyklym weglu drzewnym takim jak do grilla.

Edytowane przez asus921
Opublikowano
2 minuty temu, asus921 napisał:

@leszek1000

4.5kg tresciwej w TMR to nie tak duzo, jeszcze dostaja to na 3 razy w sumie, wiec nigdy nie przekroczy 2kg na raz. Z reszta jedne maja kal gestszy drugie rzadszy, ale te dwie maja zdecydowanie za rzadki. Jedna sie udalo opanowac, druga troszeczke lepiej, ale dalej sie zastanawiam dlaczego rzadki i przede wszystkim dlaczego ciemny u tej jednej sztuki. Nawet doradca zootechniczny ktory podjechal zaraz po probie byl zdziwiony. "Ona" wlasnie mi zaproponowala wegiel drzewny.

@GrzesiekAgro

Moge dolozyc i dokladam wlasnie stopniowo razem z rzepakiem, ale sianokiszonki co najwyzej srednie i bardzo rozna trawa. Teraz wlasnie jade na jednym rodzaju i dorzucam w tym czasie rzepak zeby wiedziec czy jest efekt i narazie efektu brak.

Co do wegla to nie mowie o aktywnym tylko o zwyklym weglu drzewnym takim jak do grilla.

ile w tym buforu ?

Opublikowano (edytowane)

@Takisobierolnik

Buforu nic. Sloma do TMR. Wczesniej kwasny weglan sodu, ale nie bylo jakis efektow. Mysle nad tlenkiem magnezu jeszcze sprobowac. Ewentualnie w Protamilk Complete ktorego idzie 225kg do tony sa drozdze aktywne

Na toksyny byl Mykosan, ale tez jakos efektow nie bylo, a mozliwe, ze sa, bo idealne objetosciowki to tez nie sa.

Edytowane przez asus921