Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja staram się wrzucać suchsze bele i dolewam wodę ale pomimo tego przy wysypywaniu wozu wypadają zamarznięte gródki kukurydzy. Mleko u mnie też spadło i to sporo bo ok. 200l na odbiór ale nie jest to spowodowane żywieniem bo patrząc na to ile dają poszczególne sztuki to widzę raczej na +.

Edytowane przez kokoman0
Opublikowano

Witam. Co sądzicie o stacjach paszowych w oborze wolnostanowiskowej czy jeden tmr  na 25 -26 litrów plus stacje to dobre wyjście bo teraz każdy by chciał robić grupy ale czy to ma sens na stadzie 70 krowy.  Jestem ciekaw jak zachowują się krowy bądź kablówki po wcieleniu jak to jest naprawdę z tym wchodzenie do stacji.

Opublikowano

W wolnostanowiskowej musi być stacja paszowa.Można też zrobić tanim sposobem podczas doju . Bez tego nie będzie wydajności, jedna musi dostać więcej treściwej bo ma wydajność druga już nie 

Opublikowano
27 minut temu, kocmen24 napisał:

teraz każdy by chciał robić grupy ale czy to ma sens na stadzie 70 krowy.

Oczywiście, że jest. Gdybym miał krowy w oborze wolnostanowiskowej to nawet dla swoich czterdziestu kilku sztuk robiłbym bazowy.

Opublikowano
16 godzin temu, Xawier napisał:

A jaką temperaturę macie w oborach? jaka się u was najlepiej sprawdza? ja staram się trzymać między 12-15 stopni chociaż przy niższych jest delikatny dyskomfort.

A u mnie 1 na plusie :) domknęliśmy okna i wskoczyło na 3. To przez te mrozy bo wcześnie w granicach 7-8 było. Mleko nie spadło ,krowy dostają tmr wymieszany wcześniej.

Opublikowano

Premiować, czy grupować się opłaca. Oprócz dodatkowego mleka oszczędność paszy na mniej wydajnych i zdrowsze wszystkie.

Co do pęcherzyka na lewym jajniku to bzdura. Zdementował mi to wysokiej klasy specjalista z doktoratem z rozrodu krów. Niektórzy snują takie teorie, ale nie ma dowodów. U mnie zawsze zacielność z żywieniem lub wirusówkami się wiąże. W tego typu rzecz nie wierzę.

Opublikowano

Ja mam wolnostanowiskowa na 70sztuk obore ma podzielona na dwie grupy na 33litry i 26l lepsze dostaja pasze na hali podczas doju, do tego zasuszone sa podzielone na dwie grupy. 

Opublikowano
1 godzinę temu, przezuwaczka napisał:

Premiować, czy grupować się opłaca. Oprócz dodatkowego mleka oszczędność paszy na mniej wydajnych i zdrowsze wszystkie.

Co do pęcherzyka na lewym jajniku to bzdura. Zdementował mi to wysokiej klasy specjalista z doktoratem z rozrodu krów. Niektórzy snują takie teorie, ale nie ma dowodów. U mnie zawsze zacielność z żywieniem lub wirusówkami się wiąże. W tego typu rzecz nie wierzę.

Jak ktoś robi po 300 czy więcej inseminacji miesięcznie od kilkunastu lat to może zauważać pewną zależność i też ma specjalizację z rozrodu i chorób zakaźnych. Nie twierdzę, że nie chcą się w ogóle zacielać, tylko powtórki są częściej. 

Opublikowano

U mnie często krowy przenoszą byczki, więc zaczęłam zapisywać i wyszło, że 30% jałówek też przenoszą. Chętnie sprawdzę teorię z pęcherzykiem. Pewnie wyjdzie podobnie. Ale z lewych mam sporo ciąż, bo na początku mój mąż zapisywał sobie dla wprawy.

Opublikowano

Masz trochę za małe stado, żeby zrobić większe doświadczenie. Moje MO często cieliły się co do dnia, rzadko przechodziły.

Opublikowano
59 minut temu, Dominiik napisał:

Ja mam wolnostanowiskowa na 70sztuk obore ma podzielona na dwie grupy na 33litry i 26l lepsze dostaja pasze na hali podczas doju, do tego zasuszone sa podzielone na dwie grupy. 

Hale masz na środki?

Opublikowano
8 godzin temu, tedek2 napisał:

Mam znajomego co ma 45000l i parametry maks, ale nie mlekovita

Ale to nie chodzi ile litrów tylko od ilu krów bo 45 tyś od 45krów to może pobujac ze ma parametry 4,6 i 3,6 ale jak ma 45tys  od 70 krów  to może mieć max parametry ale czym są te 3-5gr jak nie ma wydajności 

Opublikowano (edytowane)

30 ciąż rocznie to za 3 lata będę miała ok 100 prób :) Wg mojego profesora od rachunku błędu, to już całkiem wiarygodny pomiar :P

Nie myśl, że podważam doświadczenie twego weta. Mój już nie inseminuje, tylko jak dr House robi wywiad, bada i wytyka błędy by poprawić rozród. Ocenia żywienie, jakość pasz i wszystko od podstaw. Robi takie stada po 500 szt. Twierdzi, że to rzadko wina krowy, że nie jest w ciąży. U mnie były dwa takie przypadki. Raz - uniesiony zad i infekcje ukł rozrodczego. Drugi - żylaki na macicy po jednej stronie. Zacielanie na drugą rozwiązało problem.

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano

Żmijka pobiera paszę z silosu obok obory i napełnia pojemniki, które zamontowane są nad pojemnikami z których krowa pobiera treściwą.  Stojąc w kanale pociąga się za sznurek i wyznaczona porcja spada dla krowy. Tak to u mnie wygląda. 

Opublikowano (edytowane)

Jakby dawał 10 kg treściwej dziennie na krowę, to by miał tłuszcz max 4. Jak przy tym białko na max i 1000 l od krowy miesięcznie to kłaniam się do stóp i zielenieję z zazdrości 👍

Miewam takie miesiące, ale wtedy białko 3,3 jest najwyższe jakie jestem w stanie uzyskać😓

Edytowane przez przezuwaczka