Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, Paulina1985 napisał:

Sitko od mleka? co to? jakis filtr?

Wiesz ktore to krowy? sprawdzałeś je na płytkę? czy mowisz o mleku z basenu?

Filtr rurowy, dojarka rurociagowa, nie ma żadnej wody ani flukow. 

21 godzin temu, Paulina1985 napisał:

No to odrobaczanie się kłania :) i to najlepiej Valbazenem, karencja na mleko 3 dni, na mięso 14dni, bo łapie też tasiemce. Chyba, że lekarz ma na ten temat inne zdanie :) Jeśli ma śluzowki jasniejsze lub krew w.moczu możnaby jeszcze babeszję podejrzewać. No ale najpierw bym ją odrobaczyła :)

Pytałem jakiś czas temu o odrobaczanie na forum i nikt nie pisał, może teraz ktoś odpowie,  po co i kiedy i czym odrobaczac krowy  

Opublikowano

Na prawdę trzeba Ci odpowiadać na takie proste pytania? Wykazałbyż się odrobiną  chęci i przeszukał google. Robaki to pasożyty a pasożyt żywi się w ciele nosiciela. Zżera go od środka, narządy kurczą się, zamierają, zwirzę chudnie, stoi garbate, kudłata sierść z 10 cm jak  w szczotce. Odrobaczać można zawsze, ale trzeba pamiętać o karencji. Krowy najlepiej  w zasuszeniu. Środki dostępne to Valbazen lub Vermitan jak wlewy do pyska. 10cm3/100kg mięsa czyli 60cm3/600 kg krowę. Koszt 200 zł za 1L bańkę. Są jeszcze preparaty do polewania jak Epizero, Eprinex, Noromectin. Brak karencji na mleko w przypadku Epizero, jednak cena ponad 2 razy wyższa niż wlew do pyska. 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Thomas2135 napisał:

A to ciekawe, bo niezależnie od producenta kwaśny ma w składzie kwas fosforowy i siarkowy a zasadowy to podchloryn sodu i wodorotlenek sodu. 

Tak, ale jest ogromna roznica w nich czasem, moze chodzi o stężenie. Najbardziej mocne jakie do tej pory uzywaliśmy byly z GEA. Teraz uzywamy DeLaval i jest Ok.

55 minut temu, poziomka napisał:

Filtr rurowy, dojarka rurociagowa, nie ma żadnej wody ani flukow. 

może teraz ktoś odpowie,  po co i kiedy i czym odrobaczac krowy  

Ta somatyka milionowa to z basenu?ciagle nie widze odpowiedzi. Jeśli tak to masz chorą krowę, sprawdzacie je przed podlaczeniem na przedzdajacz? czy na ziemię? za ziemii nawet woda bedzie wydawala sie mlekiem, bo robi biale zabarwienie, sprawdzic każdą krowę na plytkę z odczynnikiem z kazdej ćwiartki.

Co do odrobaczania to poczytaj, dwa lub minimum jeden raz w roku, odpowiednim srodkiem. U wielu wlascicieli zaniedbana sprawa, bo nie wiedzą z jakimi konsekwencjami się to wiąże. Czytaj artykuły w internecie, bo tu za duzo do pisania. 

My za miesiac bedziemy odrobaczać Eprinexem krowy i jalówki (bo Maximec Plus szedł na jalowki juz kilka razy z rzędu, trzeba zmienić).

A co do wydajnosci. U nas 32litry (300sztuk).

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jak 32 litry pyknie,to wiecznie coś jest,albo dojkę rozerwie,albo nogę złamie,to somatykę z kosmosu,to potomka nie może wydać..... . Mam taką łajzę z 10 lat,to chyba 10 litry na raz u niej nie widziałem,ale somatyka tylko raz była ponad 100. Wtedy złapała jakieś zapalenie,i po miętowej znowu elegancko. A że co roku ona do odstrzału,to stoi za taką co ma  wiecznie podwyższoną somatykę,a że wiecznie jakaś dobra robi wypad to dwie koleżanki są ,,pancerne''. I o dziwo te kilka lat somatyka z wcześniejszej nie przeniosła się ,  

Opublikowano
11 godzin temu, mk9422 napisał:

Przez 3.  

To już ładnie kręcisz.Przy takiej ilości to już bardziej przyczepa. Ja biorę na naturę także te 10tys dopłacić nie jest dużo ale znowu  rozwijać już nie planuje produkcji ,raczej w druga stronę . Były jakieś awarie? Jaki ciągnik chodzi?

Opublikowano
1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

Na prawdę trzeba Ci odpowiadać na takie proste pytania?

nie ma głupich pytań, a są często głupie odpowiedzi, a pytanie @poziomka nie było głupie. Ja podaję w zasuszeniu valbazen/vermitan karencyjne, są też bezkarencyjne w zastrzyku b.dobre , na świerzba skóry przy ognonie  żaden nie działa, tylko epizero do polewania. Jakie są skutki zarobaczenia? Sam nie wiem daję 2 lata wszystkim po rozmowach z lekarzami

• Thanks 1
Opublikowano

Sugerujesz, że moja odpowiedź na pytania była głupia? Napisałe gdzieś, że głupio pyta? Brawo ty. Nie ma co ludziom odpisywać i tracić swój czas. Każdy ma swój burdel i niech sobie radzi. 

Opublikowano
19 minut temu, leszek1000 napisał:

Thomas nie denerwuj się. Źle się zrozumiał 

Mylisz nerwy z irytacją.

Opublikowano

Po prostu czytajcie chłopaki. 

Podejrzewam, ze Tomek wkurza się, bo on jak interesuje się tematem to wpisuje w google i czyta artykuły od deski do deski wyciagając jakies wnioski, zapamietując fakty.

A pytanie rzucone : po co odrobaczać? trochę oznaczało, ze koledze nawet się nie chciało gdzieś poszukać :) w internecie są nie tylko filmiki z ciagnikami :) są też podstawowe informacje i mądre artykuły dzięki ktorym nie trzeba miec książek takich jak np. "Choroby bydła" Bednarskiego :)

Opublikowano

Ja nikogo nie ciągnę 🤷‍♀️😁 Dzisiaj mam dzień miłosierdzia po prostu 😅 pomimo tego, że...NIE mamy wody w domu, bo pompa siadła 😅😅 Jak tu na Zagrodę jechać po pracy 🤔 bedzie prysznic w lazience oborowej 🤭 

Opublikowano
11 godzin temu, marcinffff napisał:

Na Top mleko ze 2 lata i bakterie wrastały, kupiłem z GEA i odrazu na 4 spadły, teraz zmieniam co 2-3 miesiace, de laval , top mleko też biore

kierowca co mleko brał powiedział żeby tak zrobić bo to częściej się zdarza i tak im w mleczarniach mówili

Używałem z GEA 4 lata, przeszedłem na Delaval i lipa. Wróciłem do GEA i znów ok 

11 godzin temu, Thomas2135 napisał:

A to ciekawe, bo niezależnie od producenta kwaśny ma w składzie kwas fosforowy i siarkowy a zasadowy to podchloryn sodu i wodorotlenek sodu. 

Substancje czynne są takie same ale stężenie różne. Wiem że podstawowy z GEA jest mocniejszy od Delaval, a z GEA są jeszcze tzw premium które już całkiem wymiataja ze stężeniem substancji czynnej. Nie pamiętam liczb ale wiem że różnice są spore, jak ktoś bardzo ciekawy to mogę poszukać i napisze. 

Ile płacicie za płyny? Z GEA za tą podstawę zasada + kwas w bańkach po 35 kg, 390 za komplet. Za GEA premium ta sama cena tylko bańki po 25 kg. 

Jeszcze inna ciekawostka, na przeglądzie dojarki pan podpowiedział że to zasada czyści z bakterii, tłuszczu itd. A kwas ma za zadanie odkamieniać wodę. I mówi że jak ktoś nie ma dużo kamienia w wodzie lub ma problem z bakteriami to nawet lepiej myć częściej zasadą a od czasu do czasu kwasem. 

Ja u siebie daje naprzemiennie kwas z zasadą. 

Opublikowano

U mnie dojarka pamięta. Ja tylko bańki podstawiam co 3 miesiące. Bakterie niezmiennie 10. Raz była wpadka z winy wody do mycia zbiornika. Płyny delaval: cidmax i super cleaner. Do wyboru są jeszcze jakieś z Ekolabu. Z geja raczej nie do kupienia w okolicy, tylko internet.

Opublikowano (edytowane)

Ktoś z zakażnymi ma problem, więc wrzucam:

Za skuteczną metodę uwalniania stada od neosporozy uważa się systematyczne prowadzenie badań serologicznych bądź biologii molekularnej i usuwanie zwierząt serologicznie dodatnich. Ważnym elementem w zapobieganiu choroby jest przestrzeganie zasad higieny, dotyczy to głównie bezzwłocznego usuwania poronionych płodów i łożysk, okresowej dezynfekcji pomieszczeń, obrotu zwierzętami oraz skrupulatnej analizy rozrodu ze szczególnym uwzględnieniem jakości środowiska. 

Głównym nosicielem jest pies, więc warto ograniczyć mu dostęp do łożyska itp.

Z BVD też tak się robi. Najważniejsza jest eliminacja trwale zakażonych. Weterynarz, który nie każe z tym walczyć, to kretyn.

2-Figure1-1.png

Edytowane przez przezuwaczka
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 25.10.2019 o 09:31, chuck00 napisał:

Czasem jest tak, że krowa wg wyników Federacji ma somatyke w milionach, a badając na płytce jest czysto także tego...

Somatyka to białe krwinki obronne i mogą świadczyć o innym problemie niż zapalenie wymienia. Wzrasta przy szczepieniach, zmianach paszy i róznych stanach zapalnych np w racicy.

Dnia 25.10.2019 o 17:28, Smoka napisał:

Co dajecie krowom jaką pasze energetyczne 

Kiszonka z kukurydzy, wysłodki, melasa, gliceryna, swoje zboża, tłuszcz chroniony i mielona kukurydza.

Dnia 23.10.2019 o 18:45, Mistrz18 napisał:

Rezygnujecie z federacji ze względu na koszty?

Myślicie ze jak nas sporo odejdzie to cos sie zmieni i będą nowe lepsze,tańsze alternatywy?

Wątpie, że tańsze. Ja nie zrezygnuję, bo to najlepsze żródło informacji. Poza tym ludzie, którzy tam pracują, nie mają z tym pierdzielnikiem nic wspólnego.

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano
22 godziny temu, Paulina1985 napisał:

Tak, ale jest ogromna roznica w nich czasem, moze chodzi o stężenie. Najbardziej mocne jakie do tej pory uzywaliśmy byly z GEA. Teraz uzywamy DeLaval i jest Ok.

Ta somatyka milionowa to z basenu?ciagle nie widze odpowiedzi. Jeśli tak to masz chorą krowę, sprawdzacie je przed podlaczeniem na przedzdajacz? czy na ziemię? za ziemii nawet woda bedzie wydawala sie mlekiem, bo robi biale zabarwienie, sprawdzic każdą krowę na plytkę z odczynnikiem z kazdej ćwiartki.

Co do odrobaczania to poczytaj, dwa lub minimum jeden raz w roku, odpowiednim srodkiem. U wielu wlascicieli zaniedbana sprawa, bo nie wiedzą z jakimi konsekwencjami się to wiąże. Czytaj artykuły w internecie, bo tu za duzo do pisania. 

My za miesiac bedziemy odrobaczać Eprinexem krowy i jalówki (bo Maximec Plus szedł na jalowki juz kilka razy z rzędu, trzeba zmienić).

A co do wydajnosci. U nas 32litry (300sztuk).

Pisze o indywidualnej krowie wyniki z pfhb 

Opublikowano

Aaaa, to jak sprawdzona na płytkę i jest Ok to odpuść,bo jak pisaliśmy takie kwiatki się zdarzają :)

Opublikowano

Słuchajcie mam taki problem zycica w tej chwili ma okolo 25 cm wysokości. I moje pytanie brzmi czy ja skosic czy nie ? Robil ktos kiedys pokos zycicy lub innej mieszanki jeszcze jesienia ? Czy normalnie odbije wiosna czy bedzie lipa ? Prosze o pomoc 😉

Opublikowano

Do zimy masz jeszcze kawałek czasu. Jesteś z wlkp chyba to tam pogoda bardziej sprzyjająca. Wegetacja jeszcze trwa i na pewno coś zdąży odrosnąć. Nie skosisz teraz to wiosną zbierzesz z pierwszym pokosem to co uschło i umarzło. Jak ma być tydzień po - 20 bez śniegu to i taka duża wymarznie.