Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
12 godzin temu, Paulina1985 napisał:

Leszek soja, rzepak, nie wiem dokladnie w jakich proporcjach i ile w dawce.

suche młóto też jest ok na te w szczycie, ale za 1kg białka większość komponentów podobnie wygląda, no soja najdroższa ale też 7,5 MJ ma

@Krowiarka mam to samo, 3 dni temu 17 l na udój, wczoraj mniej nie mierzyłem, a dziś 5 l :/ temp 38 , jakaś taka smutna, ale biegunka poszła rano, dostała siana na pół dnia, teraz kał gęstszy, wlałem na toksyny, krede  i drożdze, ciort ją wie ...

@poziomka pocieszę cię , w promieniu 20 km ode mnie ze 10 sklepów paszowych a w żadnym soli gorzkich nie kupisz :P wszystko na zamówienie prosić :/ 

Opublikowano
damianzetor9540 napisał:

3 godziny temu, tumiwisizm napisał: Ja tak miałem u dwóch sztuk, starych i dosyć twardych do dojenia. Zawsze długo się doily i w końcu ta blonka może nie tyle opadła co po prostu się wciągnęła od podcisnienia. Jest specjalny przyrząd do usunięcia tego, trzeba tylko było dobrze trzymać krowę bo zabieg bolesny jak cholera, ale za to krótki, minuta i po robocie. Przy złym ustawieniu dojarki też tak może się stac Co to za przyrząd? Nóż strzykowy. Coś jak w linku https://sklep.sigmed. pl/higiena-i-pielegnacja-wymion/2842-przyrzad-do-usuwania-guzow.html

Nóż strzykowy. Coś jak w linku https://sklep.sigmed. pl/higiena-i-pielegnacja-wymion/2842-przyrzad-do-usuwania-guzow.html

Opublikowano

@damianzetor9540 Nie mogę znaleźć kartki na której były zapisane dane buhaje a szczerze to nie pamietam jak się nazywały.  Bierzemy nasienie  z mchirz.  Tata głównie patrzy na zdrowe nogi  i łatwe porody.  Później jest wydajność.  Przedstawiciel też dużo doradza.  Mówi skąd dany buhaj jest itd.  

Opublikowano
7 minut temu, marcinffff napisał:

Ja teraz zamówiłem luminous 145 PF w sex  na jałówki,  zobaczymy jak będzie szło

Z jakiej firmy?

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, damianzetor9540 napisał:

To tak samo mam z jedną sztuką. 

Miesiąc od wycielenia, praktycznie nic nie je, daje 15 litrów dziennie i schudła do granic możliwości. Wet był kilkukrotnie i dla niego wszystko jest ok...

Brzmi jak tasiemiec 🤐 Kiedy była ostatnio odrobaczona i czym?

Aaa i ew. ciało obce. Ale tego przyżyciowo już nie zobaczysz.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

@Paulina1985 to jest pierwiastka daje 21l/dzień. Tata cały czas ją doi w kaniule na początku dojenia, przekuwa zleci trochę i później w zbiornik, bo żadnego zapalenia nie ma. A jeżeli spuszcza wszystko na ziemie to jest spora kałuża, a nie będziemy jej doić w baniuszkę separatorową bo ona mocno kopie, nawet dojąc ją na poskomie i trzymając jednocześnie za ogon. Dodam, że co tydzień dezynfekcja legowisk i codziennie dipping po udojowy na zmiane dwa preparaty+ wycieranie wymion suchymi szmatkami przeznaczonymi do tego celu

Drugie pytanie to co może być z krowami, które mają wysoką somatyke rzędu 2-5mln a w ogóle nie widac tego na sitku od mleka ? od czego się to dzieje i jak z tym walczyć.

Edytowane przez poziomka
Opublikowano

Sitko od mleka? co to? jakis filtr?

Wiesz ktore to krowy? sprawdzałeś je na płytkę? czy mowisz o mleku z basenu?

Opublikowano
Dnia 23.10.2019 o 21:20, rolnikzzamiłowania napisał:

Witajcie. mam taki problemmm a mianowicie według badań wyszly u mnie w stadzie bvd, neosporoza i gor.. q . szczepie od bvd , niestety na neosporoze nie ma szczepionek bo chyba z nia mam najwiekszy problem . w lato dwa poronienia u jałowek , gdzie w jednym plodzie stwierdona została neosporoza i dziwne przypadki u 3 jałowek gdzie w 4-5 tygodniu stwierdzona ciąza a po 4-5 msc pokazuja ruje. U kruw poronienia zdarzaja sie 3-5 w roku. ogólnie nie mam promlemu z brakiem jałowek bo \jest 50 krów i 54 jałowki. Nikomu nie sprzedajne do dalszego howu.. wet muwi ze wszedzie jest tego pelno i nie ma co sie tak bardzo martwic... ja bym wolał troche pobyć sie tych chorob tylko w jaki sposób.. bo sprzedanie całego stada i kupienie nowego nie wchodzi w gre... za duze koszty i nie wiadomo czy nowe tez bylo by zdrowe...  macie moze jakies pomysly zeby jakos stopniowo przy niewielkich kosztach to wyeliminowac?

@Paulina1985 pomożesz?

Opublikowano

Ja nie wiem czy kolega pisze o mleku zbiorczym czy o wyniku z federacji od konkretnej krowy czy kilku krów? Jeśli z mleka zbiorczego to każdą krowę przed dojem sprawdzić na płytkę z odczynnikiem i wylapie się która (chociaż tyle milionow to raczej już woda w ćwiartce, a nie kluski) 🤔

Opublikowano

Kto ma jeden udój w miesiącu w federacji. Bo ostatnio przyjechał tylko na jeden udój i było to rano. Czy są duże różnice w somatyce czy moczniku względem wieczora. Bo Wyniki somatyki są nieprawdopodobne. Średnio wyszło 115 co jest niemożliwe. 

Paulina to może być paciorkowiec podkliniczny. Jednej krowie kiedyś wyszło 10mln w dwóch ćwiartkach jak przyjechał z wynikami to aż mnie zatkało. Szybko próbka mleka do badania i antybiotyki i jakoś wyleczona ale normalne mleko leciało. 

Opublikowano

Ja też mam jeden raz. Żaden parametr nie powinien być inny rano i wieczorem. Ciesz się ;)