Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, Zawisza napisał:

Chyba nie myślisz, że o Mo czy Simentala nie trzeba dbać? Bo takie wnioski mi się nasuwają po tym wpisie, popraw żywienie bo to podstawa i będzie lepiej, mięsno-mleczne jak nie będziesz dbać to tez będziesz doił np. jak u nas jeden od 50szt 1800litrów na dwa dni.

50 szt 1800l Ale chyba od mieszanca ? 

Opublikowano

O panie 😂 lepiej powiedziec co się zlego nie działo 😂

Na czwarty dzień od podawania młota swiezego (niezakiszonego, niekonserwowanego) krowy dostawały zapaleń wymienia róznistego, od delikatnych zmian do zalegań i beztlenowowców w wymieniu. Do tego niestrawnosci, jedna się obs..ła, druga zatkała, trzecia obcięła mleko do zera, czwarta dostała zapalenie pluc. Poza tym prawie niewidoczne ruje, cysty, resorbowanie zarodków, długie oczyszczanie po porodzie.

Ogólnie widać było na stadzie zatrucie toksynami, krowy ruszały się "jak muchy w smole", niechetnie chodzily do doju, niechetnie wstawały, podwyzszona somatyka na calym stadzie. Teraz odżyły. 

28 minut temu, soltys48 napisał:

A......Z sensem mi doradzał nawet lajka mu dałem. Jest już pod innym nickiem. 

Nooo...wlasnie to jest najgorsze. Bo mi tez kiedys pomogl jak sprzedałam dopłatową krowę, to powiedział co zrobić i jak. No ale...🤷‍♀️

Opublikowano

Nie było nic dawane na toksyny. To mozna dawac jak nie masz wyjscia a dajesz zepsute kiszonki. A o młoto albo zadbasz albo go nie dawaj takie moje zdanie. 

Opublikowano
14 minut temu, Krowiarka napisał:

Czy krowa zdrowa może znienacka uciąć mleko do 4 litrów?

jasne

Opublikowano
2 godziny temu, Paulina1985 napisał:

Ja z krzyżowek SM ogolnie jestem zadowolona, ale jak juz setny raz powtarzam to nie kaliber na roboty udojowe i nie wymię na roboty udojowe. Ktos pisał, ze sm z Czech jest nic nie warty. My mieliśmy z czech i nasze SM dlugo przodowaly w rankingach federacyjnych co roku, ich mieszanki rownież dawały dobrze mleko. Tylko...wszystko zależy od genetyki, jak potencjału nie ma to i najlepsze zywienie o kant pupy 🤷‍♀️ kiedys moge wstawic jak bede miala czas kilka wyfajnisci mieszanek i naszych simow, rozbieznosci są spore od 5tys do 10tys 🤷‍♀️

Kaliber w sensie że za duże sztuki? 

Opublikowano
14 minut temu, Krowiarka napisał:

Czy krowa zdrowa może znienacka uciąć mleko do 4 litrów?

jasne. Jak jest chora, jak nie jadła caly wczesniejszy dzień, jak ma trawieńca :) jak ma temperaturę :) Wszystko z nią Ok? 

Opublikowano

No właśnie wszystko ok. wcześnie trochę na nogi kulała, ale mleka nie ucięła, bo 18 dawała. Teraz wymię flak to niestety mój niemiecki nabytek więc może to nie dziwne. ;)

Ktoś tu pytał o WWS u mnie ostatnio dużo go idzie, mam wreszcie jałoszkę po Myflower całkiem okazałą. Wcześniej były byczki i też całkiem spore.

Opublikowano
6 minut temu, Marcin133 napisał:

Stoję przed zakupem owijarki samozaladowczej. W grę wchodzi simpa maja7530 lub metal fach 593. Cena 38brutto /32brutto. Elektroniki nie chcę. Może wypowiedzą się użytkownicy która lepsza.

U nas większość jest sipm.  Sam mam sipme tylko że pełen automat.  7535. Uwierz że zmienilbys zdanie jakbyś popracowal na pełnym automacie.  Jedyny obowiązek to podjechać tylko pod belkę a dalej robi wszystko owijarka.  Nawet rozkładanie jej jest hydrauliczne 

Opublikowano

@Krowiarka może niedojadła poprzedniego dnia...albo biegunka. Jeśli ze stołu zjada normalnie i nie ociąga się, a kał normalny to ja bym poczekała do doju wieczornego co pokaże.

Opublikowano
16 minut temu, Marcin133 napisał:

Stoję przed zakupem owijarki samozaladowczej. W grę wchodzi simpa maja7530 lub metal fach 593. Cena 38brutto /32brutto. Elektroniki nie chcę. Może wypowiedzą się użytkownicy która lepsza.

jest jeszcze pronar wzorowany na mchale . 

Opublikowano

Chcę tez przedni załadunek dlatego Pronar odpada. W grę jeszcze Euromilk ale serwis daleko także też. Na pewno elektronika robi robotę ale ma pracować przy tym 360 albo nawet 330 także podłączenie trochę uciążliwe dodatkowo elektrozawory więc olej musi być czysciutki. Czytałem że w sumie mieli problemy a to że stołem a to zawory się zacinały także wolę powajchowac troszkę . Po drugie mam taką metodę że podwoze sobie po dwie belki na swojej samorobce a na elektronice odpada taki system bo jak już zacznie owijać to nie możesz załadować drugiej

Opublikowano
Krowiarka napisał:

No właśnie wszystko ok. wcześnie trochę na nogi kulała, ale mleka nie ucięła, bo 18 dawała. Teraz wymię flak to niestety mój niemiecki nabytek więc może to nie dziwne. ;)

Ktoś tu pytał o WWS u mnie ostatnio dużo go idzie, mam wreszcie jałoszkę po Myflower całkiem okazałą. Wcześniej były byczki i też całkiem spore.

U mnie już została jedna pokryta Mayflowerem na grudzień, do tej pory same byczki mam nadzieję że chociaż jedną będe mieć jałoszke

Opublikowano (edytowane)

Zapomniałem spytać ,u krowy w drugiej laktacji w strzyku wet stwierdził że ma opadajaca błone i przez to słabo mleko leci  powiedzial ze to może być przez zdajanie takie jak by doil przy e coli , kiedyś tak doilismy od góry i sciskac i ciągnąć do dołu przy scisnieciu strzyka obustronnie , nie wiem w sumie jak to napisać wolał bym pokazać 😁 w ogóle miał ktoś coś takiego od czego to może być? I co może pomóc   

Pytanie jeszcze o gorzkie sole bo Skłodowski - Zaręby ni- e ma na stanie  ktoś powie gdzie można jeszcze nabyc prenata1.0 ? 

Edytowane przez poziomka
Opublikowano

Ja tak miałem u dwóch sztuk, starych i dosyć twardych do dojenia. Zawsze długo się doily i w końcu ta blonka może nie tyle opadła co po prostu się wciągnęła od podcisnienia. Jest specjalny przyrząd do usunięcia tego, trzeba tylko było dobrze trzymać krowę bo zabieg bolesny jak cholera, ale za to krótki, minuta i po robocie. Przy złym ustawieniu dojarki też tak może się stac

Opublikowano

😱 coś musiało być przyczyną. Mierzyłaś temperature? moze zapalenie pluc się szykuje? 🤷‍♀️ ja w takiej sytuacji bym sprawdzila wszystko co możliwe :) jesli by nic nie wyszlo, a krowa cielna to poszlaby na pole do zasuszonych :)

Opublikowano
3 godziny temu, tumiwisizm napisał:

Ja tak miałem u dwóch sztuk, starych i dosyć twardych do dojenia. Zawsze długo się doily i w końcu ta blonka może nie tyle opadła co po prostu się wciągnęła od podcisnienia. Jest specjalny przyrząd do usunięcia tego, trzeba tylko było dobrze trzymać krowę bo zabieg bolesny jak cholera, ale za to krótki, minuta i po robocie. Przy złym ustawieniu dojarki też tak może się stac

Co to za przyrząd?