Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, marcinffff napisał:

Zachodzę rano do obory a za krową 2 małe płody leżą 😣 zawsze k.. coś poród na luty, jeden taki opuchnięty  czerwony, drugi normalniejszy mniejszy O.o mieszańce zawsze normalnie donosi a hf to delikatne ...

Z bliźniętami tak czasem bywa, większe ryzyko ze nie donosi do końca ale co my na to możemy.

U mnie ostatnio miesiąc przed porodem wycielila. Cielak żyje, ale z krowy za wiele nie będzie - krótko zasuszona to i mleka nie ma za wiele. Drugi raz nie doniosła ciąży,  kolejnej szansy nie dostanie. Krowa RW/MO.

Opublikowano

Nie zasuszam już, bo czytając rady na af spieprzyłem dwa strzyki u jednej, inne miały zapalenia, ale odratowałem. Chałupniczymi sposobami bez czopków i antybiotyków nie ma się co brać za za zasuszanie. Oddaję niewielkie ilości, mleko nie jest badane, ale nie chcę aby było widać żółtą barwę.

Opublikowano
12 godzin temu, marcinffff napisał:

Zachodzę rano do obory a za krową 2 małe płody leżą 😣 zawsze k.. coś poród na luty, jeden taki opuchnięty  czerwony, drugi normalniejszy mniejszy O.o mieszańce zawsze normalnie donosi a hf to delikatne ...

Ostatnio podobnie było, ale już miała termin i miała się cielić i tak wyszło że dwa cielaki mieszańce HOxLM nieżywe już w krowie były

Opublikowano

@rolstudent masz stacje odpajania?? coś ostatnio pisaleś o nowym mleku, ktore zaczales stosować. Przypomnisz mi jak się nazywało?

Opublikowano

Na dzień? czyli na jeden dój po 5litrów? po prostu przestań ją doic i niech dostaje paszę dla krów zasuszonych. Chyba, ze w oborze borykasz się z częstymi zapaleniami wymienia, wtedy zasuszenie pod osłoną antybiotyku o długim działaniu.

Opublikowano
Paulina1985 napisał:

Na dzień? czyli na jeden dój po 5litrów? po prostu przestań ją doic i niech dostaje paszę dla krów zasuszonych. Chyba, ze w oborze borykasz się z częstymi zapaleniami wymienia, wtedy zasuszenie pod osłoną antybiotyku o długim działaniu.

5 l na udój. Jak zostawiłem z taką ilością to na następny dzień wymie jest obrzmiałe (spuchnięte) i zaraz robi się zapalenie

Opublikowano
51 minut temu, Krowiarka napisał:

Ja w automacie stosuję Golden spezial z Josery. Dobrze się rozrabia.

Chcę na mleku w proszku jakis preparat. W Goldenspezialu chyba króluje serwatka.

@semos ja dziś zasuszalam krowę, ktora dziennie dawała 40litrów...Pierwsze kilka dni jest obrzęk, czwartego dnia "przepala" mleko. Grunt to nie dodajać, nie doić na raty nie kombinować. Przestać doić i koniec. Ale ja na siłę nikogo nie przekonuję.

Opublikowano
11 minut temu, Takisobierolnik napisał:

Mam takie pytanie. Krowy mi się troche ostatnio zakwasiły. ile dajecie buforu i paszy do tmr na sztuk?

Jak na tmr ci się przykwasily to zapewne problem ze strukturą. Może dorzuc słomy, albo sprawdź noze. 100g acidbufa albo czegoś podobnego to już dobra dawka, a  na odkwaszenie ok 150.

Opublikowano

Na ostatnim udoju podałam antybiotyki na okres zasuszenia i poszła na 45dni do grupy krów zasuszonych. Jutro rano będzie miała wymię jak sklep i pojutrze też. Potem zacznie maleć. Ważne jest żeby w momencie zasuszenia zmienić zywienie ma dawkę zasuszeniową, a nie produkcyjną. Są też metody stopniowego zaprzestania dojenia, niektorzy odcinaja krowom wodę 😅 Ja robię tak. Sprawdza się to, więc nie zamierzam nic zmieniać.

Opublikowano
5 minut temu, kr9292 napisał:

Jak na tmr ci się przykwasily to zapewne problem ze strukturą. Może dorzuc słomy, albo sprawdź noze. 100g acidbufa albo czegoś podobnego to już dobra dawka, a  na odkwaszenie ok 150.

według mnie struktura ok tym bardziej na wóz pionowy

IMG_20191003_200136.jpg

Opublikowano
13 minut temu, Paulina1985 napisał:

Na ostatnim udoju podałam antybiotyki na okres zasuszenia i poszła na 45dni do grupy krów zasuszonych. Jutro rano będzie miała wymię jak sklep i pojutrze też. Potem zacznie maleć. Ważne jest żeby w momencie zasuszenia zmienić zywienie ma dawkę zasuszeniową, a nie produkcyjną. Są też metody stopniowego zaprzestania dojenia, niektorzy odcinaja krowom wodę 😅 Ja robię tak. Sprawdza się to, więc nie zamierzam nic zmieniać.

A na jakimś szkoleniu u nas mówili zeby nie zmieniać za dużo rzeczy w jednym czasie tj przed zasysaniem żeby już zacząć dawkę zasuszeniowa przez parę dni i wtedy zasuszyc. Ja doje ostatni raz daje antybiotyk i tyle do czasu wycielenia. Kiedyś zasuszałem że robiłem rzadziej ale teraz mi się o niego lepiej sprawdza obecny sposób.

Opublikowano

Szkolenia szkoleniami a praktyka rządzi się swoimi prawami. U mnie nie ma możliwości wzięcia na dawkę zasuszeniową i jeszcze dojenie...strata czasu, dłuższy stres dla krowy. Idzie na grupę zasuszeniową z wybiegiem, trochę pobiega, pobierze slabą dawkę ze stołu i jest Ok.

Brałam kiedyś na siłę krowy 40litrowe na słabszą grupę na miesiąc, spadły na 34litry i jedyne co z tego miałam to przez 30 dni strata tych litrów 🤷‍♀️

20191003_201804.jpg

Opublikowano

@Takisobierolnik są tu mądrzejsze głowy ode mnie, ale ja na oko widzę wielkie kawały kukurydzy. U mnie jest naprawdę TMR bardziej homogeniczny, nie mają szansy sortować. Robileś sita? 

Opublikowano

Spoko. Każdy ma swoje bolączki :) coś dobrego doradzi zywieniowiec i bedzie pan zadowolony :)