Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie usprawiedliwiam, ale i tak nic z tym nie zrobisz. Oni sami sobie przegłosują podwyżkę a my i tak o tym nie zostaniemy poinformowani smsem. Zaczniemy się do nich za to czepiać to przyjdzie sms z somatyką >1mln i wszyscy podkulą ogony i z przeprosinami będą latać i to na kolanach. Nie gryź ręki która Cię karmi

Opublikowano
14 minut temu, karol091193 napisał:

właśnie dzięki ich decyzjom dalej spółka funkcjonuje w takie skali) dostają więcej jak 2/3 forumowiczów zarobi na czysto przez okrągły rok.

Dawno nie słyszałem śmieszniejszego tekstu.

Gdyby wszyscy byli tacy jak ty (po co coś robić - to i tak nic nie da) to  świat nie ruszyłby z miejsca.

Opublikowano

w sumie może i masz rację, bo oni tylko formalnie zatwierdzają to co prezes zarządzi. Rada jest dla picu i dla wzbogacenia tych którzy i tak śpią na kasie. Więc po co dalej drążyć temat? Oni sami chyba się nie wybrali?

Opublikowano
Chyba Ty ich karmisz wszystkich ciężko zapier.....jąc.I to wszystko zgodnie z prawem w NASZEJ mleczarni a nie ich.Potrzeba jednak byłoby świadomości i grupowego działania a niestety w naszym środowisku panuje strach, pokornosc i niestety w większości jeszcze ciemnota....
Jak to nie sami?Wskazani przez prezesa tj dogadania z nim, poplecznicy.głosowania z góry znane, papiery gotowe ,
  • Like 1
Opublikowano

jedną świnię od koryta odsuniesz a w jej miejsce postawisz drugąxD zrozum to że prezes ma sposoby na takich cwaniaków. zaczniesz głosować nie po jego myśli to tak jak wcześniej pisałem przyjdzie z dnia na dzień sms z somatką >1mln i na kolanach pójdziesz przepraszać i będziesz robił to co on będzie kazał. Już taki przypadek był. Co do działania to może i masz rację, ale bez zgody rady nie zmienisz prezesa tym bardziej jak spółka jest w dobrej sytuacji finansowej a dla prezesa to i tak bez różnicy bo dostanie kilka mln odprawki. mleczarnia z nami może postąpić jak ze szmatą. Wycisnąć i wyrzucić a ty czy ja i tak nie mamy nic do gadania więc się z tym pogódźcie  

Opublikowano

U mnie zostawiam jedną żarówkę 60W na noc teściu tak zostawiał. Ile z tego więcej i czy w ogóle więcej to nie wiem. A ja mam pytanie jakiej macie poidła w oborach tj o jakiej przepustowości? U mnie chyba coś z zaworami nie tak bo słabo woda leci. Jak wykręce zawór to ciśnienie spore a jak wkręcę to leci jak krew z nosa. Zarówno zawór z siatką jak i bez działają podobnie

Opublikowano

Przecież nikt nie żąda, aby każda decyzja była podejmowana jednomyslnie przez wszystkich członków spółdzielni - zawsze będą niezadowoleni.

Dla mnie symptomatyczne jest choćby to, że gdy są wybory członków rady to mleczarnia nie raczy wysłać nawet SMSa - żeby ludzie się nie zorganizowali i przypadkiem nie poparli kogoś z zewnątrz.

Ale gdy były wybory np. do parlamentu to rada apelowała, aby popierać NASZEGO kandydata.

Opublikowano

byłeś ostatnio na spotkaniu z mlekpolu? Wybierałeś delegata? a to przypadkiem nie on wybiera radnego w twoim/naszym imieniu? U mnie na spotkanie było zaproszonych 160 członków spółdzielni którzy mają prawo głosowania a zjawiło się niecałe 30 osób? i jak tu wybierać?!

Opublikowano

startuj na delegata. będziesz wiedział wszystko od środka a nie tylko obgadywał z zewnątrz. Ja startowałem ale przy takiej frekwencji nawet szans nie miałem bo z drugiej strony gminy było więcej osób i oni głosowali na swojego i raczej tylko dla tego że u nich są odbiory nocne mleka i to chyba już 2rok bez przerwy i on poruszył ten temat aby to ukrócić. W sumie miał i rację chociaż dla mnie to nie na rękę 

Opublikowano (edytowane)

W sumie nie chodzi nawet o to ile zarabiają, ale powinniśmy, jako członkowie wiedzieć takie rzeczy, anie dowiadywać sie gdzieś pokątnie. A może wtedy ktoś skuszony zarobkami wystartował by- miałby większą motywację. Przecież w sumie nie ma w tym nic złego, że każdy chce zarobić. I byłby dopływ świeżej krwi - beton zawsze można skruszyć.

Edytowane przez czarny1211
Opublikowano

Też sądzę, że powinieneś startować - niestety trochę za późno, aby przeprowadzić jakąś małą kampanię wyborczą choćby poprzez forum. Przecież wiele ludzi tu zagląda, zna innych którzy nie siedzą w internetach... czasami wystarczy mała iskra.

Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem chyba jedynym wyjściem jest apelowanie do rządzących (wybory zbliżają się) o zmianę prawa odnośnie spółdzielczości. Wiem, że były próby bo prezes był strasznie zbulwersowany i twierdził, że zmiany są potrzebne, ale nie, jak sie wyraził, pisane na kolanie. Może to spowoduje, że dostawcy będą choćby informowani ( nie post factum) o tym co dzieje się w mleczarni.

Ostatni przykład: kto zadecydował o zakończeniu dopłat do oceny? Przecież w tym temacie powinni wypowiedzieć się dostawcy. A mówią, że mlekpol ma tworzyć nową spółkę córkę do oceny.

Edytowane przez czarny1211
Opublikowano

W Mlekovicie radny ma około 500zl miesięcznie za radę także w porównaniu do innych mleczarni bardzo skromnie. 

Opublikowano

Ja kupiłem w grene takie niemieckie, są już 3 rok i nic się nie dzieje. Miałem takie z tym dzyndzlem wystającym to same z siebie przedstawaly działać. Jak rozkręcilem to niby wszystko ok a i tak woda słabo leciała 

Opublikowano

Te zarobki to paranoja u mnie brat caly miesiac zasuwa i ma 2500 i trzeba na paliwo atutaj zarobki jak biednej gminy wojt. Powinniscie cos z tym zrobic jechac na glowne wybory albo czy tak cos

Opublikowano
Dnia 2.02.2018 o 18:05, kokoman0 napisał:

@krzysieekto samo mówili mi chłopaki z Łap gdy montowali zbiornik. Mówili, że tam nikt się nie czai.  Normalnie u gościa wirówka potrafi stać przy zbiorniku zamontowana na stałe jakby nigdy nic. 

w mlekowicie mało kto pilnuje mleka, albo wirówa, albo masz chody w mleczarni i lejesz jak leci. Najlepiej kilka lat temu jak sporo dostawców z łap odeszło do mlekowity to kierowcy z mlekowity się dziwili że u każdego płytki w oborze i czysto a nie syf jak u starych dostawców z mlekowity, co najlepsze kiedyś jak atesty weterynaria podpisywała to do dostawców z łap jechali na kontrole, a z mlekowity wystarczyło zajechać i podpisane od ręki.

Opublikowano

mlekovita oddział baranowo pilnuje jakości, przynajmniej na mojej trasie.  Jak to powiedział mi kiedyś kierowca cysterny- muszą nas gnieść, bo na niektóre wyroby potrzebują mleka bardzo dobrej jakości, za to z Mleksu z Wyszkowa przyjeżdża najgorsze mleko, które nie wytrzymuje norm i też biorą