Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uwaga, politykowanie.

Takie skutki niezrozumiałej pisofili wśród mieszkańców wsi. 

Dobra koniec z polityką. 

Opublikowano

Szkoda gadać, ciągle jakieś przekręty, jak nie woda do mleka to wirówki do mleka 😒😒😒ostatnio nawet gosc na Facebooku bezczelnie się ogłaszał z wirówką🙄 Ale mam nadzieję, że to są wyjąki, które szybko bedą zlikwidowane, bo nikomu to nie wychodzi na dobre😒 ale jak widac kilka (czy kilkanaście???) lat ten proceder z linku był uprawiany 😑😑😑 ciekawe jaka mleczarnia...

Opublikowano

3 % mleka z cysterny  10 tys litrów dla kierowcy to 300 litrów  to są  pokazne sumy , niektóre mleczarnie zmieniają trasy kierowcom , a nieraz sami rolnicy oczekują stałego kierowce co na forum przeczytałem , mi to obojetnie kto odemie odbiera , nawet nie musze mu dzien dobry mówić ma przyjechać wziąć mleko według procedury jaką ma i tyle .nawet co odbór może być inny .

Opublikowano

W Mlekovicie średnio co 1-1,5 msc zmiana i co jakiś czas jakaś nowa twarz, ale większość wraca co pewien czas.

Opublikowano

Co z tego, że zmieniają jak tam pewnie wszyscy umoczeni.  😉

Opublikowano

"W Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu trwa śledztwo dotyczące dolewania wody do mleka. Zamieszani w popełnienie przestępstwa są rolnicy, kierowcy, kierownicy transportu i pracownik laboratorium"

gm.Pogorzela

Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał:

3 % mleka z cysterny  10 tys litrów dla kierowcy to 300 litrów  to są  pokazne sumy , niektóre mleczarnie zmieniają trasy kierowcom , a nieraz sami rolnicy oczekują stałego kierowce co na forum przeczytałem , mi to obojetnie kto odemie odbiera , nawet nie musze mu dzien dobry mówić ma przyjechać wziąć mleko według procedury jaką ma i tyle .nawet co odbór może być inny .

raczej ciężko powiedzieć mu "dzień dobry" jak o 3 w nocy przyjezdza 👌

Opublikowano

Import jest obłożony cłem, więc rząd na tym zarabia, i może fundować kolejne poronione pomysły wyborcze. 

Opublikowano
Dnia 19.09.2019 o 09:42, leszek1000 napisał:

U mnie cielak wypił siarę i kolejnego dnia nic nie chciał pić. Dostał mleko sondą i dałem mu antybiotyk. Dzisiaj jest lepiej ale nadal nie wiem co mu było. 

Przez dwa dni prawie nic nie pił. 

Miałem stary antybiotyk penicilin i mu dałem wieczorem przyjechał wet daliśmy mu sondą mleko i jeszcze raz dałem antybiotyk. Rano wypił 2l mleka. 

Zachłystowe zapalenie płuc pomaga antybiotyk, ale nie zawsze. Ważne żeby jak najszybciej podać po zdiagnozowaniu do tego Przeciwzapalny i wykrztuśny. U mnie idzie też stary antybiotyk Tetradur.

Opublikowano

U mnie jutro klient ma byc po byczka 7 dni za 1000zl.

Co do dolewania mleka to musieli sie z rolnikiem dogadac i u niego dolewac a probke powiedzmy brali od kogos innego. U mnie jak jestem jako 1 na trasie i zapomni dodac 30l i na kwitku mam mniej to z mleczarni zawsze dzwonia ze dopisali bo im sie ilosc na cysternie z kwitkami nie zgadzala. Czasami bylo tez tak ze kierowca co jechal dzien przed inna trase nie sposcil wody z wezy to mialem 100l wiecej wtedy he. Ja codziennie biore mleko dla dzieciakow do domu to na listwe patrze w zbiorniku to wiem czy spadlo czy wzroslo mi cos litrow

Opublikowano
6 minut temu, ChiquitaB napisał:

U mnie jutro klient ma byc po byczka 7 dni za 1000zl.

Co do dolewania mleka to musieli sie z rolnikiem dogadac i u niego dolewac a probke powiedzmy brali od kogos innego. U mnie jak jestem jako 1 na trasie i zapomni dodac 30l i na kwitku mam mniej to z mleczarni zawsze dzwonia ze dopisali bo im sie ilosc na cysternie z kwitkami nie zgadzala. Czasami bylo tez tak ze kierowca co jechal dzien przed inna trase nie sposcil wody z wezy to mialem 100l wiecej wtedy he. Ja codziennie biore mleko dla dzieciakow do domu to na listwe patrze w zbiorniku to wiem czy spadlo czy wzroslo mi cos litrow

Takich klientów to Ty do mnie podeslij 😛

Opublikowano
10 godzin temu, pedro2 napisał:

Jeszcze nie sprzedałeś? 😋 A mówiłem 4zl będzie... Poczekaj koniec grudnia za hf będą po dychu bez mleszczenia płacić..

Zapadła decyzja żeby zostawić dla siebie 😛 teraz będą kolorowe to łatwiej będzie sprzedać 

Opublikowano

Sprząta nawet przy każdym dojeniu ;), a wygląda to tak, że Mężulek przy nagananiu krów do dojenia nogą zgarnie co psuje mu widok chociaż wzdycha do materacy gumowych, bo tam chodzi pracownik. :P Wszystko zależy od wielkości i wyrównania stada najgorzej jak trafi się mała i jeszcze kulawa to "koczuje" i zrobi "zupę" wtedy wideł trzeba użyć, ale zdrowotność jest lepsza. Nie ma otarć i gulał na nogach, somatyka ok. i lubią tam leżeć. Słyszałam o doświadczeniach przeprowadzanych na krowach w oborze o rożnych legowiskach. Po doju najpierw zajmowały wszystkie legowiska z materacem słomiano wapiennym szukały go, a te co im zabrakło miejsca kładły się dopiero na gumowych. Uzupełnia się co 2 tygodnie.

• Thanks 1
Opublikowano

jaki koszt obory za stanowisko ? 

43 dni temu krył mi inseminator jałówkę sex-em , wczoraj miała ruję i paskudny śluz mętny , poroniła zarodek ? poszła płukanka karenc. 

8 szt jałówek sex-em kryte czerwiec-lipiec 100 % cielne na usg