Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U nas w zime ze śniegiem przewaznie teraz slabo i do tego wietrzycho i zimowa orka jak dla mnie to tylko szkoda nie pozytek. Na lekkiej ziemi do wiosny robi sie stół a wierzchnia warstwa u sasiada. Sieje na zime poplony i na wiosne tylko agregatem jade i urobione a przy okazji ziemia swoje dostanie a erozja u mnie jie wystepuje wtedy. A i wilgoc tez na wiosne lepiej resztki przytrzymaja a snieg poplon tez ladnie przytrzyma

Opublikowano

ok

leszek1000 napisał:

semos my ci nie pomożemy. Możesz dać jej coś na poprawę apetytu ale to może być coś gorszego. Jak nie piję to bardzo ciężki stan i za kilka dni po krowie będzie. Poszukaj innego weterynarza bo ja ci leków nie załatwię. A może to być wątroba. 

Tylko weterynarz może pomóc. Chyba że ktoś ma inne zdanie 

na szczęście dziś już dużo lepiej

• Like 1
Opublikowano

U mnie conajmniej 3 szt w tym roku tyłem wychodziły. Jeden niestety za długo nie pożył. Nigdy tyle nie było w ciągu roku. Trafiał się jeden przypadek na kilka lat.

Opublikowano (edytowane)

Ho z charolaise, dobrze ze pierwsze dwa porody sama sie wycielila bez problemu to moze ulatwienie bylo, chociaz w pewnym momeci troche sie spocilem jak nie chcialo isc a parcie slabe miala. Mam 179 a siega mi do pasa

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano

Fajowy👍 białe glowy po SM będą jeszcze kilka pokoleń wychodziły jak u mnie 😅 

Potrafi się cielić jałówka RW, matka RW,ojciec RW, a cielak SM napakowany 😁 a lekarz odbierający cięzki porod się mnie pyta z wyrzutem "czym wy ją pokryliście!!?". Z rodowodu wyszło, że dziadka miała SM 😅

Opublikowano

Taka sytuacja u sąsiada dalszego, 20 krów rano umówił świeżej kuku z pnia i dostały na śniadanie. W południe zjadły wszystko a na wieczór 5 krów leży nieprzytomnych i nie ma mowy żeby nawet chęć miały wstać. Wet przyjechał w swojej 40 letniej karierze pierwszy raz coś takiego widzi a jeden jak nie najlepszy w powiecie. Dostały leki w ciemno bez gorączki były, drugi dzień kolejne 5 sztuk, jedna padła, teraz mija 4 doba, 3 nieprzytomne dalej 6 coś zaczyna trochę trawy jeść ale to tak delikatnie, mleka nie mają bo i z czego. Macie jakieś pomysły? Jego sąsiad niby rzucałem obok kuku pryskał kilka dni 2 czy 3 wcześniej pole obok ale wg mnie to nie od tego o ile by wiatr coś zniósł. Jakieś zatrucie to musi być bo szybko je wzięło. Kukurydzę jadły już kiedyś więc wiedzą co to jest. W tym sezonie pierwszy raz świeżą dostaly

Opublikowano

To to pewno nie wina kukurydzy o ile nie zatruta. Może coś wisiało na  łodydze? Często dawałem na zielono i nic nigdy się nie działo. Czym sąsiad pryskał? Jak poszło z wiatrem i sięnawdychały to wszystko możliwe. 

Opublikowano

Ja pokryłem rw simentalem , bo chciałem zostawić cielaka na krowę, i marzyło mi się żeby głowa była biała, a reszta po mamie.... i wszystko na odwrót. Głowa z gwiazdą, mocna budowa z charakterystycznymi łatami dla tej rasy. Teraz mam pokryte krowy bykiem rw, z budową sima ( taką samą jak ten cielak po simie) . Jest szansa, że cielęta będą miały białe głowy?.

Opublikowano

...a skąd ma się wziaść biała głowa jak pokryłeś buhajem RW?? chociaz ja mialam kiedyś takiego byka z Samena, ktory byl RW, ale miał bialą glowę, nawet chyba zdjecia tu wstawialam cielakow po nim - rodziły się z bialymi głowami, ale budowa RW.

Opublikowano (edytowane)

Byk jest w czerwone ciapki, po OBU!!! rodzicach simach, tak przynajmniej mówił gospodarz .Zajmuje się teraz hodowlą simentali,  wcześniej miał krowy rw i krył je simami (wypierał) więc od czasu do czasu cielaki nie mają białej głowy. Ale budowa charakterystyczna; krótka duża głowa itd.

Edytowane przez marcinxxxx
Opublikowano

A przepraszam  nie doczytalam, że Ty nie mozesz nic wyciagnąć.

Są dwa czynniki skladowe matka i ojciec. Jesli kryjesz slabe sztuki to i z mieszanki nic nie wyciagniesz.

Poza tym jak bawic się w krzyżowanie to wybierać najlepsze buhaje z rasy.

Opublikowano (edytowane)

Od matki dobrej 50HO/50SM tak dawała moja krzyżówka w 5 laktacji

Screenshot_20190915-102010_Samsung Internet.jpg

20190406_121204.jpg Edytowane przez Gość
Opublikowano

Krowie (dwa miesiące po wycieleniu) zaczęła wychodzić macica t.j. wychodzi bańka wielkości piłki nożnej.

Zaczęło się tydzień temu więc dałem dwa szwy i macica nie wychodziła - nie miała jak. Wczoraj odciąłem szwy - rano bańka znowu wypchnięta. No i wiadomo długo z tym nie pociągnie - część która wychodzi jest cała w kale itp.

Da się coś z tym zrobić?

Opublikowano

Po pierwsze wychodzi pochwa a nie macica. Po drugie szybko sprzedaj, bo bedzie coraz gorzej.