Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Można też jakąś dętkę z roweru założyć na linkę ma rogi i zacisnąć dobrze, potrzymać tak ze 2 dni w razie potrzeby. Jakby zaczęła krwawić przez nos to lekarza musisz wezwać, poda jakieś środki obkurczające naczyna. Też złamała róg w połowie jakoś. I tak powinieneś zadzonić i obciąć oba.

Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

Trzeba zacząć wypalać ciekętom rogi i nie będzie problemu nie jest to przyjemne ale przydatne nie strach że krowa nam oko wybije czy uderzy a i krowie wygodniej

Ja mam 150 sztuk i jedna pierwiastka tylko z rogami , bo przegapiona. Ale jest rożnica w bezpieczenstwie.. nawet ostatnio jedna mnie w tyłek od dołu buksneła i zabolało, a jakby miała rogi to dopiero by było.. A i do swoich się przyzwyczaiłem bezrożnych , to jak u narzeczonej musiałem uwiązać w nocy krowę , to aż strach było łancuszek zakładać bo rogi spore ;)

Opublikowano

Też planuje zacząć wypalać bo można nieraz zarobić już parę razy zawadzone ubranie i te szczęście że rozerwane bo inaczej loty by zaliczał byk na jesieni róg rozwalił to była masakra guma od detki rowerowej dookoła rogów i opatrunek związany na krwawiacy róg 

Opublikowano

Obuchem i po kłopocie. 😉 Tak na poważnie to można robić bez niczego. Oficjalnie np vetaxyl jest niemożliwy do kupienia.

Opublikowano

Ja nic nie używam. To naprawdę trwa bardzo krótko, a bardziej humanitarne niż pasty z kaustykiem żrące kilka godzin lub dni 😒😒😒

Opublikowano

Założyliśmy gumkę na rogi, bandaż elastyczny na ten stłuczony i krwotok się zatamował. Rogi czasami niebezpieczne, ale rogatą łatwiej złapać 😂 No i przy moich łańcuchach bez rogów wystarczy krok w tył i krowa na wolności. Jedna taka stara mimo rogów, łańcuch dość dobrze skrócony na szyi a i tak czasami potrafi łeb do tyłu wysadzić

• Like 1
Opublikowano

My też palimy bez zadnego znieczulenia takie 6 tygodni spoko gorzej jak starsze. Wczoraj nam byczek zemdlal przy wypalaniu 😂 myslelismy ze się na początku przekrecil. Trochę strachu bylo ale wstał ale on był z kwietnia. Za duze juz byly 🤨

Opublikowano

Nie rozumiem jednego ładujecie kupę kasy w nasienie pasze dodatki a szkoda kilku zł na cielaka za znieczulenie przy wypalaniu. Nie ma co porównywać komfortu wypalania a dodatkowo cielę lepiej znosi zabieg.

Gazowa jest super jak masz dobry gaz przy słabym męczarnia. 

• Like 1
Opublikowano

Robilam kiedys ze znieczuleniem i zero roznicy, to jest i tak stres i tak wierzganie, tylko przy podawaniu leku jeszcze sie naszarpiesz.

Opublikowano

Właśnie kiedyś widziałem specjalne stanowisko do wypalania rogów Ale teraz nie mogę znaleźć zrobił bym sobie coś na wzór tamtego kilka pasków trochę rurek i gotowe jak znajdę to wrzucę zdjęcie 

Opublikowano

wypalam od 2 lat, najpierw zakupiłem końcówkę samą i do lutownicy zamontowałem, dawało rade ale za mała temp, kupiłem portasol i lux, bez znieczulenia jadę , ale kupię może usypiający, bo cielaczki po zabiegu boją się mnie gdy przechodzę później obok ich , taki sadysta :( a żony nie..

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Zawisza napisał:

podobno bydło nie było tak dobrze przygotowane jak na krajową wystawe

Bo ci powiem, że nikt specjalnie się tym nie przejmował. Strzyżenie wykonywali super, ale póżno. Wstępnie było u mnie 6 szt do badań, ale konkretnie wybrali 2 tyg przed wystawą, kiedy na naukę chodzenia było już póżno, nie mówiąc o zmianie miejsca na głęboką ściółkę, żeby były czystsze. Tą w domu dopieściłam nieżle(na zdjęciu po BONUM i 5 mies cielna Bravenessem). Mała na szkole miała brzydki ciemny ogon i poplamiony wybielaczem tyłek i boki. Na przyszłość wnioski wyciągnięte, żeby ogonek samemu w domu robić farbą dla ludzi. Szkoda, że cię nie było. Może czegoś bym się nauczyła o glansowaniu krówek😜

Przed wypalaniem sedazin podaje i śpią ładnie. Trzeba je tylko potem pilnować, żeby na mostku leżały i zabezpieczyć przed psami. Słyszałam, że u kogoś pół głowy cielakowi własny pupil wygryzł😰

20190629_115017.jpg Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano

@przezuwaczka

No niestety nie dałem rady dziś tam sie pojawić :c no i masz racje, matula wspominała że w tym roku bydło było bdb wystrzyżone :D Mała zadowolona z przygody? Sztuka ze zdjęcia fajniutka, jaki wiek? Grzbiet to ma jak od linijki :D