Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tego co wet mówił , to gorączki tez jest bardzo dużo i tam jest chyba tylko jedna szczepionka co 9 msc. Ogolnie za te badania i szczepienia to tez weterynarze sa odpowiedzialni, bo wgl nie namawiaja do tego, nie tłumaczą  ( szcegolbie starszym rolnikom) tak jak u mnie ojcu... tyle mu truje d*pe wyjasniam, a on i tak swoje... od bvd zaszczepione wczesna wiosna cale stado szczepionka Bovella, teraz jak troche sie schlodzi zamierzam szukac pi   tylko najgorsze te pobranie krwi... prawie 20 jalowek chodzi sopie po dworzu i weź je połap . Jefynie pojedynczo wganianie do obory i łapanie.. ale to udreka . A wet chyba tez 4 zl od sztuki bierze.

Opublikowano

Ja mam 220 jalowek chodzących po pastwisku, w srodku obory legowiska, ale też jedna klatka zabiegowa gdzie pojedynczo wchodzą po scianie, tak odrobaczam podskórnie i tak bedziemy pobierac krew. Wystarczy dobrze zaplanować wejscie do klatki, poskromu czy stanowiska.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, slawek74 napisał:

do tych co dają konserwanty do pasz zmieniłam na sorbinian z preparatu bio fedu i jest dużo ale dużo lepiej 

jaka cena?, u mnie wentylator nad paszowym chodzi 24 h od tygodnia, TMR  zimny , ale po 23 h ostatnie rozdanie ciepłe trochę, wysypany na środek i podgarniany na lewo i prawo, na razie tylko na toksyny idzie vilofarm max, jedzą , mleko trzymają

Edytowane przez marcinffff
Opublikowano (edytowane)

😱😱😱😱😱 nakradł leków??? Jeeeezu co to się dzieje 😳😳😳😳 Chociaz u nas ukrainiec jak był to jeden ukradł pościele a drugi płyn do prania 🤣

Edytowane przez Gość
Opublikowano

U nas z całym obrządkiem około 5000 i to nie ma chętnych, najgorzej z porodami, szczególnie nocą.

Skończyły się czasy nowobogackich odstawionych żonek, teraz idą do obory i pracują bo Ukraina nie chce za 1500 a na kredyt inaczej nie starczy.

Opublikowano

U nas zamiast żony właściciela wybrał jego John Deera 😂

Opublikowano (edytowane)

Na pewno krycie buhajami które mają mocne geny dziedziczne, mają dobry pf.  Choć nie jest to szybki proces jeżeli masz jakieś mieszance. Co innego jezeli masz juz jakies krowy o wyzszym potencjale produkcyjnym to wtedy postep bedzoe szybszy. Nie podałeś jaką masz rase w chwili obecnej czym inseminowales lub kryłes naturalnie wczesniej

@slawek74 blattin ma ten produkt o nazwie sorbix cena tak jak piszesz 650 

Edytowane przez poziomka
Opublikowano
5 godzin temu, Xawier napisał:

A jaka jest stawka miesięczna? Z wyżywieniem i zakwaterowaniem? Pytam z ciekawości

Tylko dojenie przez 8h w systemie 4 zmiennym,zakwaterowanie jest wyżywienie na własny rachunek. Na początek próbna umowa i ok 3.5 tyś po 3 mies 0.2,- za litr do podziału plus premia

5 godzin temu, marcinffff napisał:

u nas w okolicy Ukrainiec żonę właściciela wykradł, ale żeby leki? 

Wziął to co było najszybciej,krów nie wydoił do końca i rura,czy coś więcej zginęło się jeszcze okaże na ta chwilę na kamerach tylko to było widać 

4 godziny temu, karol6130 napisał:

U nas z całym obrządkiem około 5000 i to nie ma chętnych, najgorzej z porodami, szczególnie nocą.

Skończyły się czasy nowobogackich odstawionych żonek, teraz idą do obory i pracują bo Ukraina nie chce za 1500 a na kredyt inaczej nie starczy.

Tu tylko i wyłącznie dojenie 

Opublikowano

W chwili obecnej mam parę mieszanców mambeliardy 3 hf 100% simentale na stado 40 krów dojnych jest moze 8 krów dobrych które dają po 40 litrów dziennie 

Trochę wtrące sie w rozmowę 

9 lat temu pobudowałem oborę stanowiskową na 40 sztuk dojnych w zeszłym roku do tej obory dostawiłem drugie tyle obory wolnostanowiskowej dla jałówek 

Jak myślicie lepiej w tej oborze wolnostanowiskowej zrobić 20 stanowisk z jednej strony i doic 60 krów na umięzi czy postawić nową nobore wolnostanowiskową na 65 sztuk dojnych a w starej trzymac same cielaki i jałówki tylko szkoda troche tak duzej i pojemnej obory

Opublikowano

Z 40 na 60 to małe powiększenie na koszty nie wyrobisz na 80 chociaż rób. Bardziej przyszłościowo