Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To lepiej nie mieszać i dac pierwszy rodzaj wszystkim bo w stadzie są jalówki i krowy.   

Piszesz o szczepionkach ibr czy i bvd  czy jedna szczepionka działa na obydwie rzeczy 

Edytowane przez poziomka
Opublikowano

Ja szczepię oddzielnymi dwoma inaktywowanymi z reguły. Bvd co 8miesiecy, ibr co 6 miesiecy. 

@poziomka jeśli zamierzasz szczepić na oba wirusy, to najpierw na jednego. Na drugiego co najmniej tydzień przerwy. Mowiles kiedys, ze masz dobrego lekarza, nie rozmawialeś z nim na ten temat?

Są jakieś szczepionki kilka w jednym, ale to chyba na same oddechowki jak RespiBovi? Sama bliżej nie wiem,bo nie stosuję. 

Jeszcze co do tego szczepienia. Nie wiem jak z innymi szczepionkami, ale moją (Bovilis BVD) mozna szczepic od 8 miesiaca życia. Ja szczepię jałówki w wieku 11-12 miesięcy (przed kryciem) żeby w momencie zajscia w ciąże 13,14,15 m. płód był chroniony. 

Ibr szczepię powyżej 3 miesiąca (jak pisałam wtedy jednorazowo żywym świeże sztuki, a resztę inaktywowanym powtórkę poprzedniego szczepienia w stadzie).

I zaznaczam, że u nas ja niczego tam sobie nie wymyslałam, tylko lekarz wprowadził program szczepienia odpowiedni dla stada, więc to jak my robimy to przykład, a nie reguła szczepienia :)

Opublikowano

Czyli co ująć tresciwej a dodać słomy i buforu ? A jak dostaja kwasny to bufor tez dawac ?

Opublikowano

Ja bym tak zrobił jak proponowałem, ale to zależy od ich apetytu. Żeby tylko nie przestały nagle jeść, bo wtedy to przesrane. Soda przy tej ilości treściwych jest niewystarczająca a kreda tylko zamula. Wprowadź jakiś dobry bufor na algach. Kwestia na przyszłość czy tmr ma odpowiednią strukturę. Nie masz kulawizn czy innych problemów?

Opublikowano (edytowane)

Kto używa siatek ochronnych na sianokiszonkę jak się to spisuję. Trzeba jeszcze piaskiem sypać czy  opony i woreczki wystarczą. Dałem na próbę 30m siatki folii podkładowej i zwykłej folii. Przy krawędziach woreczki i trochę na środku pryzmy. 

Edytowane przez leszek1000
Opublikowano

Jeśli ktoś myśli że siatka rozwiąże większość problemów to potem może być mocno rozczarowany. Siatkę należy traktować jako ochronę przed uszkodzeniami folii ale nie remedium na dostępem tlenu. Bez przemyślanego dociśnięcia z góry i boków lepiej porządnie obrzucić pryzmę czy silos ziemią (wiem że to w ciul roboty) a efekt będzie  dużo lepszy,

Opublikowano

U mnie ptaki robiły dziury i dlatego ją kupiłem. Po bokach są worek przy worku i na pryzmie też są worki. Na łączeniach siatki też są worki. Musze jeszcze kilka opon dorzucić i myślę że będzie dobrze. 

Może ktoś ma zdjęcie jak prawidłowo wygląda przykrycie sianokiszonki 

Kupiłem 110szt woreczków na siatkę 10m-30m i myślę że jeszcze kilka by się przydało. 

Opublikowano

@Rambo2 myślisz, że tego nie wiem? Opon nakładzionych gęsto, folia podkładowa położona, pryzma ubita a i tak powietrze wpieprza się pod folię. Mowa o kukurydzy. To jest dobre na jesień i zimę, ale wiosną o latem wolałbym mieć piach. 

Teraz jednak będę sypał piach. Kupi się jakiś obsypnik, zrobi zgarniaczkę do piachu i będzie dobrze.

Opublikowano

Może zrobisz zdjęcie w tygodniu i pokażesz jak u ciebie to wygląda. To z wierzchu gniję ? 

Czy przy wybieraniu się dostaję do środka i gniję ? 

Znajomy ma siatkę na sianokiszonkę i zadowolony ale nie miałem czasu podjechać i zobaczyć. 

Mi zawsze szpaki ma dziury robią i zawsze kilka ton poszło z gnój 

Opublikowano

Przeszukałem telefon i nie mam zdjęć. Pryzm też już nie ma. Na siatkę nakładłem opon jedna przy drugiej i tyle.  Psuło się wiosną pod wierzchem jak słońce zaczynało grzać.  Też kupiłem siatki jak ptaki zaczęły dziobać, ale to nie rozwiązanie. Sam nie wiem gdzie robiłem błąd. 

Opublikowano (edytowane)

Zamiast worków widziałem tez jak ludzie układają banki 20 l po płynach 😛

u was tez tak trawy porosły w tym roku? U mnie z 9,5 ha było 15 przyczep 58m2 a pryzma wymiarów 45x10

Edytowane przez radekz200
Opublikowano (edytowane)

U mnie bylo 240 beli 130/120z 8 ha a JeszCze 5ha czeka na skoszenie 🙂

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ostatnie deszcze bardzo dużo pomogły i ciepłe noce.

Mam pytanie krowa ma 37.2 stopni temperatury co może jej być słabo wstaje dość leniwie druty treściwe również nie są jedzone jakoś mega apetycznie miał a za 100 dni 2900kg mleka teraz w 8 miesiącu spadła mocno z mlekiem parametry mleka tl bl mocznik w normie 3 dni temu był udoj próbny co może być gdzie s szukać przyczyny

Opublikowano
26 minut temu, radekz200 napisał:

U mnie z 9,5 ha było 15 przyczep 58m2

Raczej m3

Przepraszam że tak powiem, ale trochę śmieszy mnie jak ludzie pisza o pojemności przyczep wg. różnych norm. Podaj DIN a najlepiej model przyczepy to bardziej da obraz ilości plonu... 58m3 wg. DIN to przyczepa tridem woziła? 

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Adamqq3 napisał:

Czyli co ująć tresciwej a dodać słomy i buforu ? A jak dostaja kwasny to bufor tez dawac ?d

Bez znajomosci wynikow z oceny i nie widząc kału ciężko coś doradzić. Ale do wozu kwasnego sie nie daje, tresciwa zostaw w spokoju bo mleko Ci poleci. 

Moje dostaja 5kg tresciwej na woz i potem wozek rozdaje od 0 do 7 kg tresciwej, z witamin dostaja drożdże, preparat od toksyn i somi extra. Odkad mam woz to buforu ani kwasnego nie daje tylko pszenna slome od 0.7 do 1kg zalezne od sianokiszonki. 

Kladziecie folie na ściany silosu? 

Edytowane przez zetorr6441