Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@poziomkaJak u mnie nie mają rui do wieku 15-16m-cy to idą do badania, dlaczego tak pozno się nia zainteresowałeś?

Opublikowano

Jedną po dwóch latach pokryliśmy. Mówiłem ostatni raz i na kebaby a ona zaszła. Nie mogła się ocelić. Wet przyjechał i nam pomagał. Po porodzie wstać nie mogła. ALe jakoś wszystko szczęśliwie zakończyło 

Opublikowano (edytowane)

Ja z kolei mialam taką jalówkę, ktora okazala się niecielna w 23miesiącu zycia. Pokrylam ją jeszcze raz w 24miesiącu i to byla moja najlepsza krowa w stadzie 🤣 leci jej już 4 laktacja 😍 i zalapuje za pierwszym-maks drugim razem przy wysokiej produkcji. Ale to oczywiscie wyjątek :) od 24miesiąca juz raczej mało się to opłaca 😒 Jedną mam teraz z przyrśnietym jajnikiem do otrzewnej, 16miesiecy i idzie do wyjazdu. Więc warto badac wcześnie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Znaczy się krowe tą obecnie doje i spróbuje zacielić bo w szczysie dała 32kg 

Ja po prostu szybko działałem przyjechał wet cielaka wyciągnęliśmy potem kroplówka i chwytakiem podnieśliśmy i krowa ma się dobrze. 

Ale była zatuczona. 

Opublikowano

Moja tak samo przytyta była ;) ale czasem warto podjać ryzyko :) a czasem lepiej odpuscic i wywalić na burgery😒

To tak jak z pierwiastkami i wieloródkami, czasem bardziej oplaca się walczyc o krowę w 3.laktacji (LPT,ketoza,kwasica, rozjechanie itp) niż o słabą pierwiastkę...no ale nie będę filozofować 😝

Opublikowano

Była kryta dwa razy pierwsze krycie w styczniu drugie w lutym jakoś. 

Nie ja rządzę tylko tata. A nie raz ciężko wytłumaczyć że lepiej sprzedać nóż tyle trzymać 

Opublikowano

Żywienie. Za dużo białka, albo duzo lucerny w dawce. Ale może ktoś ma inną teorię.

Zależnie od rodzaju cysty, u nas lekarz podaje albo Receptal na zlikwidowanie cysty pęcherzykowej, albo Oestrophan na te luteinowe cysty. Ale jak u nas byly to o wiele cześciej te pierwsze. 

Opublikowano

Podstawa to dobre żywienie w końcu zasuszenia . U mnie jeśli krowa nawet delikatnie się odwapni , lub będzie jakiś problem metaboliczny, jakiś problem z kopytem, łożysko nie odejdzie na czas to potem są problemy .

Opublikowano

Z EMIWO miałem przedstawiciela, w ich gazetce jest,że końcówka  laktacji, mocznik trzymać 250-280. Sprzedał ich sole gorzkie, dwa porody , dwa łożyska odeszły, jedna zatuczona mimo że na łące chodziła od lutego + siano w karmiku a i tak wół :P 

Opublikowano (edytowane)

Tez mialem 2  starsze jałówki co chodzily na drugim  siedlisku, pozno sprawdzilem na cielnosc i oszukały. Zacielilem obydwie jeszcze raz, zalapaly, jedna sexem. Jedna spasla sie jak kobyla. Myslalem ,ze bedzie z nimi problem, a one swietnie sie doja. Bez problemow porody, ta spaciona dala bardzo duza jaloszke i sama w nocy sie wycielila i wedlug mnie jej chciwosc na jedzenie, ja uratowalo przed ketoza , bo super jadla starter energetyczny i reszte tresciwych. Bez zadnych bolusow... moze ze 3 dni po porodzie glikol do pyska zapobiegawczo, ale mocno pociagnela z siebie, bo teraz duzo slabiej wyglada.

Edytowane przez Primula94
Opublikowano
1 godzinę temu, poziomka napisał:

Paulina torbiele to pojawiają się chyba przy małej ilości energii ?

Za duzo bialka, malo energii.

Ale jak pisalam za duza ilość  lucerny też potrafi rozregulowac hormonalnie.

Opublikowano

Yyyy...dziękuję 😂 dobry zarcik. Tu są osoby z  wiekszą wiedzą ode mnie :) wymieniac nie bedę :) O zywieniu niewiele wiem, chetnie sama się uczę.

Opublikowano

To nie falszywa skromnosc, a raczej pokora, bo tez wiele bledow robilam i pewnie robię 😆 A najlepiej czlowiek jednak uczy się na wlasnycj doswiadczeniach 🤪Ale od wyglaszania seminariow to są inni ;) A propos to 6.czerwca się wybieram do Starych Jablonek na wyklady. Moze byc bardzo ciekawie. 

received_893015824366579.png

Opublikowano

Co może być przyczyna że krowy w okresie okołoporodowym i po porodzie tracą apetyt? 

Cały czas stoja w tym samym budynku, żeby zasuszyć zdejmuje treściwe i wysłodki, jedzą kiszonke z qq, trawe i gorsze siano. 3-4 tyg przed porodem spowrotem stopniowo wraca treściwa i wysłodki. Grupa zasuszononych żywiona tak samo, i dziwne że jedne apetytu nie tracą i jedzą jak głupie a drugie już tak. I to bez różnicy czy chuda sztuka czy trochę otłuszczona. 

Zaskakujace jest to że sztuki które same nie oddadzą łożyska, są lekko zatuczone potem sprawuja się wzorowo, a inne w dobrej kondycji i bez komplikacji po porodzie mają już problem i się gniewają na jedzenie. Krowy oczywiście HF