Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podwiąż przy samym brzuchu tak blisko jak zdołasz i zostaw. W tym woreczku krew już skrzepła. Nic jej nie będzie, choć byczek po takim czymś padł, ale to zbieg okoliczności. Coś z żołądkiem miał kiepsko od samego początku.

Opublikowano

Gorączki nie ma, słomy oporowo i moczyłem w denaturacie zobaczymy jutro. 

Mamuśka właśnie pojechała, chyba na rekord pójdzie... hf pierwszy udoj 25L, drugi i trzeci po 15L 4 laktacja

Opublikowano

Kup sobie piochtaninę w sprayu do pępowiny. To łagodny środek dezynfekcyjny przyspieszający zasychanie pępowiny. Zamiast denaturatu można psikać niebieskim sprayem(oksytetracykliny chlorowodorek).

Opublikowano

Akurat jodyny nie mam, mam ten niebieski spray to psikne. Jak będzie jakaś opuchlizna jutro to dam antybiotyk... Pół biedy że 20cm pępowiny wisiało, gorzej jakby się urwała całkiem, co wtedy robić, jak zatamować? Bo lało się konkretnie ciurkiem 

Opublikowano

Tamować. Powinna szybko skrzepnąć, choć na setki cieląt jakimi zajmowałem się przez kilkamaście lat  po porodzie, tylko raz miałem taki przypadek.

Opublikowano

W mojej i ojca karierze też pierwszy raz... 

6 minut temu, zetorr6441 napisał:

Ja na pierwszym i drugim doju nie przekraczam 3l potem już normalnie 

Ja jakoś nigdy nie miałem przekonania do tego nie dodajania do końca... W 80% przypadków krowy piją siarę, a w dodatku zapasy się uszczupliły przez jałówki to zamrozilem 12litrow 

Opublikowano

Głupotą jest doić do końca i chwalić się ile dała siary taka czynność mocno osłabia organizm i duży krok w kierunku porażenia wiem że czasem krowa sama szybko pompuje ale to trzeba kontrolować i odpiąć dojarkę

• Like 1
Opublikowano

Przeje.. a ludzie tu w ciemno proponowali Ci program leczenia. Działają jakieś antybiotyki? Jaki to gronkowiec i paciorkowiec?

Opublikowano
20 minut temu, Thomas2135 napisał:

Przeje.. a ludzie tu w ciemno proponowali Ci program leczenia. Działają jakieś antybiotyki? Jaki to gronkowiec i paciorkowiec?

Szczerze mówiąc dokładnie nie wiem bo wyniki dostał mój weterynarz. Później zerknę co dostawała.

Opublikowano
51 minut temu, Thomas2135 napisał:

Ej, a gdzie ten post? Bo z ciekawości zaczełam wstecz szukac i nie widzę.

Opublikowano
pedro2 napisał:

Sławek nie szalej, całe życie dojone do końca i żadnych problemów z tego powodu nie mieliśmy. Więc ja mogę powiedzieć, że głupotą jest nie dodajanie 

Nie szaleję 😃 dojąc do końca wypompowujesz masę pierwastków z krowy nie potrzebnie i do tego raptownie pamiętaj że lepiej dmuchać na zime niż przez głupotę leczyć a Ty krowy sprzedajesz i nie zależy Ci tak bardzo co z nią będzie dalej

Opublikowano

Nie mówię, że nie jest to prawda. Ale nie mów, że moja praktyka to głupota 😉 ile miałeś porażeń przez to, że doiłes do końca? Udowodnisz to jakoś? 

Jak już pisałem zawsze dojone do końca, nigdy nie zostawialiśmy i nie było problemów. Przeginasz 

Opublikowano

Każdy ma swoje zdanie i swoje problemy. I tego się trzymajmy. Można podyskutować, ale nie wyjeżdżać z głupotą i partaczeniem. Sławek czy jeśli dostają przed wycieleniem qq i glicerynę to serio nie zależy mi na tym co dalej będzie z krową? Jaki mi w tym interes, że zaoszczędzę 50 zł i po porodzie albo przed krówka się położy? 

• Like 1
Opublikowano
47 minut temu, Paulina1985 napisał:

Ej, a gdzie ten post? Bo z ciekawości zaczełam wstecz szukac i nie widzę.

Nie miałem Ciebie na myśli, ale były osoby co wskazywały konkretne antybiotyki do podania w ciemno.

Opublikowano

No tak się domyślam, ze nie mnie, tylko z ciekawości pytałam, bo nie widzialam nigdzie tego zapytania 🤔🤔

Opublikowano

Jakie preparaty polecacie do kiszenia śrutowanego ziarna qq w pryzmie? W 2017 r qq miała 36% wilgotności i leżała pięknie, w 2018 r tylko 31% i niby strat nie ma ale na gorące lato taki zakiszacz by nie zaszkodził. Jak one cenowo wychodzą? Najlepiej by było kisić taką 35-40% ale trudno trafić w te widełki nie mając swojego kombajnu. 

@rolstudent Ty chyba robisz z zakiszaczem?

Opublikowano

Jak wyglądają Wasze łąki? U mnie na siewnych 1-3 letnich na tę chwilę nawet kosiarka nie złapie. Największa nawet kostek nie sięga.