Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, kizak napisał(a):

Wet mówi zdoić do strzykawki jednorazowej ,to najpewniej ,a  nie po słoiczkach ,czy po tych menzurkach od prób .               Kanał strzykowy ? ,jak ,?   

Chodziło mi o zwieracz strzyka. Tam siedzi dużo bakterii, szczególnie jak wieloródka ma uszkodzony zwieracz. Tylko odpowiedziała higiena, nie zafałszuje wyniku. Branie ze zbiornika nie ma sensu. 

• Like 2
Opublikowano

Też kiedyś woziłem do Rypina , ale mam na połowę niż ty bo ok 30 km .

A teraz od dwóch lat jest laboratorium w Żurominie , na szczęście niema potrzeby z korzystania ich usług oby tak dalej .

Opublikowano
W dniu 18.08.2025 o 08:57, roberto15 napisał(a):

Jaka moze być przyczyna że krowy przed wycieleniem nie nabierają wymienia? Zastrzyki na zasuszenie ok. 45 dni. Idą na siano /słoma, na 21 dni przed porodem wprowadzam 17 kg Tmru i stopniowy wzrost paszy treściwej z witaminami zasuszeniowymi do 2-2,5 kg tuż przed samym wycieleniem. Łożyska odchodzą normalnie a mleka nie ma nawet dla cielaka

Sprawdź somatyke przy jakiej było zasuszenie, niedobór białka, kwasica, nadmiar soli gorzkich, 

Opublikowano

Kręcić ktos z Was wozem seko samurai? 

Przekładnia nie daje napędu na łancuch, ale kreci sie wałek od rewersu.

Może ktos juz sie spotkał z taka awaria i naświetli czego można sie spodziewać. 

Niestety nie mogę znaleźć żadnego katalogu czesci czy serwisowki

Opublikowano

Witam mam duży problem z zapaleniami u krów które przechodzą po cwiartkach i nawracja w szybkim tempie bo często jest ze karencja się nie skończy a wymie znowu puchnie.

. Z posiewów wychodzą bakterie środowiskowe

Stosuje diping przed i po udojowy. Dezosan jest sypany raz dziennie . Aktualnie doje 25 krów z czego 7 sztuk jest na antybiotyku 

Parametry mleka 3.9tluszcz 3.25 bialko mocznik 230 

obora stanowiskowa 

Może ktoś coś doradzi bo ręce opadaja

Opublikowano (edytowane)

płukaj aparaty po każdej krowie w wiaderku ,ja daje dezynfekant z delaval ale są takie preparaty na kwasie nadoctowym dedykowane do tego , jak dajesz śrutę rzepakową to sprawdź czy nie jest to jakieś ukraiński odpad bo raz też nam przywieźli tego to było to samo co tu opisujesz jeden za drugim i wymię opuchnięte anty nic nie działa bakterie też żadne ciekawe nie wyszły i bałagan był , nie raz jest też tak , że jest taka fala kilka naraz a potem spokój ale jak masz tak cały czas to faktycznie można się załamać , zasuszaj krowy z antybiotykiem taki który działa a nie na oko i mocne witaminy w laktacji z dużą ilością witaminy e 

Edytowane przez Supersebusiek
  • Thanks 1
Opublikowano

Zasuszam na antybiotyku Cafe safe + czopy. Szczepiłem ubac. A odnośnie tego kwasu nadoctowego to jak to wygląda w praktyce rozrabiam roztwor w wiaderku i wszystkie aparaty mogą maczać i od raz podłączać po zamoczeniu? I przykładowo rano wydoilem to wieczorem rozrabiam nowy roztwór na dojenie tak ?

Opublikowano
2 godziny temu, deutzboy napisał(a):

Stosuje diping przed i po udojowy.

Co konkretnie stosujesz?

Opublikowano

Ja też ostatnio mam problemy z zapaleniami. W czerwcu zmieniłem pianę przed udojową i się zaczęły problemy. Właśnie na testy kupiłem pianę na aktywnej jodynie. Ciekawe jak się sprawdzi. Jak ktoś chętny, mogę podać nazwę firmy. U mnie te pianki na kwasie mlekowych to zwykły bull shit. To nie zabije bakterii, tylko lekko złuszcza naskórek. 

Opublikowano
3 godziny temu, PRIMO napisał(a):

Co konkretnie stosujesz?

Aktualnie piana na chlorze kenomix foam a po nanokoloidia z kondzio dip. Próbowałem też i z ecolabu środki 

Opublikowano
W dniu 23.08.2025 o 12:41, ChiquitaB napisał(a):

Mysle ze wszystkie sa takie same, u mnie jeden po 9 latach uległ degradacji ale nie byl traktowany jak z jajkiem tylko sie porozrywal

Gdzie kupujesz k100?