Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do Konrada i nasienia od nich, to jeszcze nie jest tak źle, w katalogu jest naprawdę duzo informacji o buhaju, płodność buhaja, płodność córek, tylko trzeba czytać, a nie słuchać sprzedających.

Już bardziej czepilabym się Samena, ich buhaje...katalogi...no, ale kazdy wybiera co chce.

My natomiast iles tam lat temu (8-9) bralismy jalowki cielne z Czech przez Samena, ale szef był na miejscu , przeglądał karty, wybierał każdą sztukę sam. Ostatnią Czeszkę (czarną HFkę) sprzedałam w tym roku. Mam po nich bardzo dobre sztuki.

Opublikowano

Jeśli kogoś interesuje nasienie Hf to polecam wejść na stronę semexu i tam wybierać buhaje. Większość jest dostępna od ręki, a jeśli nie to bez problemu sprowadzą. Osobiście uważam, że oferta katalogowa Konrada jest nie zbyt bogata, ale poza katalogowa wręcz przeciwnie.

Opublikowano

zetorr6441 nie musisz mi w niczym udowadniac. Cieszę się bardzo że jesteś zadowolony z nich, akurat widać dobre Ci się strafily. Mi tylko chodzi o to ze juz nie jeden przejechał się na zakupie od nich jalowek, nie dość że szału w mlecznosci nie było to dodatkowo nawiezli sobie gratisów. I tu nie mówię że gdzieś to słyszałem tylko są to opinie hodowców z mojej okolicy. 

Opublikowano

Z tymi opiniami bywa różnie. Jest więcej ludzi niezadowolonych ze wszystkiego i wszystkich niż takich, którzy zostali zwyczajnie oszukani. Osobiście od lat trzymam z tymi samymi firmami, gdy znajomi nie wiedzą, gdzie można jeszcze zaczepić.😓

Opublikowano

https://www.olx.pl/oferta/nowa-dostawa-krowy-pierwiastki-jalowice-CID757-IDy6ffa.html#aa7e2775a4

od tego pana kupywałem, krowy z niemiec, kupiłem 7 zbadane twierdził , nie wierzyłem wiec sam zbadałem, prywatnie wynik czysty potwierdziło , brak BVD  IBR  gorączki Q, oczywiscie brucelozy białaczki, po 2 miesiącach ładnie się doiły dokupiłem od niego jeszcze 2 szt, łącznie 9 sztuk, 7 cielnych obecnie, z 8 walczę zacielić :/ 9 też cielna była ale uspałem.... biodro wysiadło ;( krowy po 8400zł brutto , nie chwalę , ale po cichu wycielają się powolutku ponownie ok... ryzyko ogromne jak ze wszystkim, z konrada NEVER nigdy więcej

drogi interes, niepewny, bez TMR dla tych krów to nieporozumienie i szkoda pieniędzy,dla nich musi byc Wóz, one nie umieją jeść normalnie sianokiszonki, musiałem ze względu na nie kupić wózek za 80 tys, od roku 100% jałóweczek zostawiam , uraz pozostał od braku na wymianę

Opublikowano

Moim zdaniem jeśli ktoś prowadzi "hodowle" bydła mlecznego i brakuje mu na remont stada z własnej hodowli to trzeba się zastanowić bo coś jest nie tak. Jeśli rozrod w stadzie leży to po co ta hodowla?. Jeśli nie ma rozrodu to ciężko jest kręcić dalej taki interes. 

Opublikowano

Ale u każdego w stadzie są różne przypadki. Dlatego trzeba mieć na remont stada z dużym zapasem i ewentualnie sprzedać nadmiar. Jakoś KARGO z tego co czytałem nie ma problemu z jalowkami, zawsze ma z nadwyżka i moim zdaniem tak być powinno żeby była możliwość wyboru. 

Opublikowano

To trzeba robić sexowanym. Ja na początku też swoje robiłem sexem MO i byczki się rodziły a niesienie za grubą kasę z konrada 😤 Zrezygnowałem i co ma być to będzie. Zawsze kilka jałówek się urodzi na remont. Trochę żałuję, że latem 2017 3 sprzedałem, bo teraz by się przydały. 

Opublikowano

U mnie po sexie łapią 2/10 więc nawet nie kupuje chyba że coś niezlego w dobrej cenie. A w ubiegłym roku tylko 13 cieliczek się urodziło więc skąd brać nadwyżki? Próbowałem kryć wcześniej, później i wszystko co mi do głowy przyszlo bez skutku.

Opublikowano (edytowane)

Brawoooo zetorr6441! Kawał dobrej roboty, smiało można powiedzieć że odpowiedni człowiek na odpowiednim miejscu 🙂

Ja wszystkie jałówki i krowy powyżej wydajności 10tys robię sexem. Nawet niech krowa zaskoczy mi za 3 razem (3x150zl) to mam w przyszłości cieliczke o dobrym potencjale którą ciężko jest gdzieś kupic. 

Edytowane przez maxler
  • Like 1
Opublikowano

Wszystko jest względne. 

Zalezy jaką kto ma wydajność, ile wydaje na żywienie, jak eksploatuje krowy, ile laktacji te krowy wytrzymują dając ile mleka?

Może się okazać, że ktoś spokojnie doi 6. laktacji krowy, dające po 7-8tysięcy, i on nie musi miec ciagle całej stawki jałówek na remont, a drugi doi 4. laktacje krowy po 11tys i ciagle mu coś wypada z produkcji.

Przy małym stadzie chyba nieuniknione staje się stosowanie nasienia seksowanego, bo nawet odchowując 100% cieląt bez upadków prawdopodobieństwo jałówek to 50%. Z drugiej strony komuś musi zabraknąć jałowek, żeby @zetorr6441 mógł sprzedać :) a towar polski na rynku potrzebny :)

Opublikowano

Moim zdaniem jak na razie to więcej jest jednak kupujących niż sprzedających jałówki 😂 stąd się biorą te ceny na nie, no i cena mleka. Chociaż miałem teraz 4 klientów na jałówki to każdy do Mlekovity, jeden nie mógł zrozumieć czemu oddaje do Sierpca a nie do Mlekovity "przecież Mlekovita najlepsza" - tak usłyszałem 😀

Opublikowano

Bo kazdy nawet jak ma nadmiar jalowek to boi się sprzedać ;) jak moj szef :) w budynkach się nie mieszczą, a jak pytam o sprzedaż to "broń Boże! A jak COŚ się stanie i nie bedziemy miec na swoj remont!?" :) także taki to już nasz naród :)

Opublikowano

Ja doje 30 krów a na ten moment mam 40 jałówek w różnym wieku, 99% odchowujemy bez strat, w tamtym roku remontowaliśmy stado, krowy stare, jakieś problematyczne z somatyką czy czymś takim pojechały i w tych 30 krowach mamy 20 pierwiastek, troszkę to był błąd bo w roku tyle wprowadzić na tak małe stado to szału idzie dostać, najpierw coraz problem z dojeniem bo sie rzucały, teraz też jest pare nerwowych co jak tylko osypki nie dostaną na czas to nogami przestępują, no a stara sztuka to wiadomo ;) 

Opublikowano (edytowane)

Moje raczej wszystkie pojadą na Uzbekistan chyba ze któraś im się nie spodoba bo czasem różnie z nimi bywa... 

4 laktacje i 11tys to bardzo dobry wynik z takiego stada przy dobrych układach ok 40% można sprzedać 

Kr jak krowy nie chcą sexem łapać to spr. jalowki, ustaw kilka hormonalnie i pokryj dzieląc slomke na pół wtedy bedziesz miał 10/10 albo i lepiej :)

Edytowane przez zetorr6441
Opublikowano

Teraz jakos tam to seksowane nasienie niby ma byc lepsze, jakas nowa technologia SexedULTRA czy cuś??

Opublikowano
1 godzinę temu, zetorr6441 napisał:

U mnie jajowki w wiekszosci łapią za pierwszym bez roznicy sex czy konwencjonalny, a skad miales te sexy? Moze jakas kiepska partia sie trafila albo buhaj

A jakie bierzesz buhaje w sexie i skąd? Ja ostatnio wziąłem Bravenessa w sexie po 180, nie wiem czy nie przeplacilem..

Opublikowano

@zetor6441 nie to nie partia bo brałem już dużo różnych buhajów w sexie. Top gen abs. Odkąd weszło to w 4m. I że shiuzu zwykle sexy. Wziąłem jakiś czas temu gatedancera  10 szt w 4m na krowy to żadna nie zalapala.

Opublikowano

Powtarzają regularnie np co 20 dni czy po np 40,60 dniach?

Opublikowano

Sprawdź z ciekawości u lekarza pod mikroskopem nasienie z sexa Z Twojego kontenera i lekarza. Inseminujesz do rogu?