Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Było by elegancko jakby coś wartego uwagi było. U mnie na okolicy nie ma nic ciekawego. W sensie jakieś najgorsze szuwary robią w siano. I druga sprawa to dość szybko większość schodzi bo niektórzy mają bieda gorsza niż w tamtym roku i biorą jak leci. Chociaż część dość dużo kasy wtopiła bo wiosna płacili po 250 zł a teraz po 150-170 już wożą. 

Opublikowano

Wolę zaryzykować swoję narazie coś przepaduje oby tak było do października to napewno coś urośnie już nie dużo mi brakuje żeby zrobić mały zapas paszy. Kukurydzy powinno być sporo bo ma już powyżej 3 m . Myślę że do 3.8 dobiję to masy będzie a rok temu ledwo 2 metry miała i cienka 

Opublikowano

a je? załatwia się? u mnie coś takiego było ostatnio. to prawdopodobnie jakiś wirus bo lało się z niej jak z kranu i nie jadła. dwa dni i wszystko samo wrociło do normy. i tak że 3-4 sztuki miały to samo.

Opublikowano
ChiquitaB napisał:

Słuchajcie krowa z dnia na dzień z 30l mleka spadła do 0. Ktoś miał coś podobnego. Niecielna bo zacielic nie szlo 300 dzień laktacji

coli... może być bez gorączki..

Opublikowano
10 godzin temu, dantur96 napisał:

Wolę zaryzykować swoję narazie coś przepaduje oby tak było do października to napewno coś urośnie już nie dużo mi brakuje żeby zrobić mały zapas paszy. Kukurydzy powinno być sporo bo ma już powyżej 3 m . Myślę że do 3.8 dobiję to masy będzie a rok temu ledwo 2 metry miała i cienka 

To suszy nie było u ciebie jak kuku ma powyżej 3 m :) dogodny rok z deszczem w odpowiednim czasie :)

Opublikowano

Coś tam po trochu przepadywalo. Zabrakło deszczu jedynie tydzień temu co były te upały wtedy by rosła najlepiej a się zwijała teraz dostała wodę ale znów chłodno 

Opublikowano

Podstawa to pole. I koniec. Ja co z tego że mam naprawdę doinwestowana kukurydza jak pole ciężkie i nie lubi się z kukurydza, prędzej z trawa. Chociaż też lipa bo zanim złapie temperaturę to już wypada to kosić. Kukurydza zasiana w ten sam dzień co wioski obok i ja z somsiadami mamy 1m kukurydzę a wszyscy w koło minimum 2m 

Opublikowano

a kiszonkę na obornik? Kiedyś jak takie kwasy dawali np. z liści buraków to sporo kredy sypali i jakoś się przyzwyczajały. 

U siebie jak za mokra kiszonka wyjdzie to więcej słomy idzie do paszowozu i też to przejedzą. 

3 minuty temu, Zetor7745WU napisał:

Nie daj z dzień dwa i samo przejdzie

Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

a kiszonkę na obornik? Kiedyś jak takie kwasy dawali np. z liści buraków to sporo kredy sypali i jakoś się przyzwyczajały. 

U siebie jak za mokra kiszonka wyjdzie to więcej słomy idzie do paszowozu i też to przejedzą. 

To chyba normalne że jeśli jedzą sobie drugi pokos czy coś suchego a nagle wchodzi taka zmiana z dużą ilością białka to organizm wariuje. Albo stopniowo wprowadzamy albo liczymy aż się przywzyczaja

Opublikowano
Dnia 12.06.2024 o 18:10, artek27 napisał:

Dzisiaj wcieliła mi się krowa ma bliźniaki było 2 łożyska czy jest możliwość ze jaloszka będzie płodna.

Myślę że będzie płodna choć pewności nie ma jak kolega wyżej  hodować i obserwować 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, kromlek napisał:

poleci ktoś jakieś dobre drożdże i żeby krowy chętnie pobierały?

Sano kristalheffe są ok

Edytowane przez Matmen
Opublikowano
8 godzin temu, Zetor7745WU napisał:

Podpowie ktoś jakiej firmy oprysk na stonkę najbardziej skuteczny? 

każdy będzie dobry tylko robić temperaturze max 20 stopni a im mniej tym lepiej

Opublikowano
17 godzin temu, dantur96 napisał:

Co dać krowom żeby zachamowac biegunkę gorzowska zebrana za mokra chyba i szczypta azotu trochę za duża . I strasznie biegunkuja 

U mnie w tamtym roku pomogło dołożenie po 0.5 kg słomy na łeb i zabranie części rzepaku z wozu paszowego

• Like 1